Ff w8 weet je :-)
„Iedere vriendengroep heeft z’n eigen taaltje”
DEN HAAG - Jongeren hebben overal zo hun eigen taaltje. Dat verschilt van Rijssen tot Gorinchem en van Amersfoort tot Goes. Ook binnen een stad zijn verschillen merkbaar, zoals bijvoorbeeld tussen Amsterdam-West en de Bijlmer. „Iedere vriendengroep heeft zo z’n eigen taaltje”, aldus journaliste Maaike Oppier. De Haagse schreef ”Lekker belangrijk”, een boek over jongerentaal in Nederland.
Oppier was op een witte school waar ze twee meisjes „weet je” hoorde zeggen op een manier zoals allochtonen dat vaak doen. Ze vond dit interessant en besloot zich te verdiepen in jongerentaal. „Ik ben naar diverse plaatsen gegaan waar veel jongeren komen om het met hen te hebben over hun taalgebruik. Het viel me op dat ze het heel leuk vonden om erover te praten.”
Oppier wil met haar boek laten zien wat taal betekent voor jongeren. „Dat is niet makkelijk, omdat taalgebruik constant verandert. Jongeren proberen met een eigen taal hun weg te zoeken. Het heeft ook te maken met puberen en je afzetten tegen je ouders.”
In sommige gevallen verschilt de taal die jongeren met elkaar spreken van stad tot stad, maar in veel gevallen zijn zelfs de verschillen per vriendengroep groot. „Den Haag heeft een grote Hindoestaanse gemeenschap, in Rotterdam wonen relatief veel Surinamers en in Utrecht veel Marokkanen. Die bevolkingsgroepen hebben veel invloed op het mixtaaltje dat dan ontstaat.”
Lonsdale-kleding
„In Kerkrade liepen nog veel jongeren rond in Lonsdale-truien, die op sommige scholen in het westen van het land verboden zijn. Ze hadden daar wel iets over gehoord, maar hielden toch vast aan hun eigen identiteit. En ook aan hun eigen taaltje, waar bijvoorbeeld weer Duitse invloeden in zitten.” Lonsdale-kleding wordt in verband gebracht met jongeren met racistische en rechts-radicale ideeën.
Taal wordt sneller, geeft Oppier aan. „Kijk maar naar jongeren die MSN-en en sms-en. Ze schrijven geen hele zinnen meer en korten woorden af naar ”ff” of ”w8”.” Oppier vertelt: „Veel jongeren zeggen ook „die meisje.” Of dat slecht is? Ik heb er met wetenschappers over gesproken en die zeggen dat het vanzelf geaccepteerd wordt als veel mensen het gebruiken. Taal is altijd in beweging.”
Dit artikel komt van Magneet.