Aardbeving voor kust Sumatra
JAKARTA – Voor de westkust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware aardbeving voorgedaan. De beving vond plaats in ongeveer hetzelfde gebied als die van tweede kerstdag. De vrees bestaat dat er op het eiland Nias tussen de 1000 en 2000 doden zijn gevallen. Officiële cijfers spreken van minstens 300 doden.
Het Amerikaanse geologische centrum USGS meldde dat de beving maandag een kracht van 8,7 op de schaal van Richter had. Daarmee valt de beving in de zwaarste categorie. De beving is volgens de USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Het epicentrum lag zo’n 200 kilometer uit de kust van Noord–Sumatra en 1200 kilometer ten noordwesten van Jakarta.
Het aantal doden bedraagt minstens driehonderd, zo blijkt uit officiële sterftecijfers van het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding die dinsdag werden vrijgegeven. De Indonesische vice–president Yusuf Kalla heeft dinsdag de vrees uitgesproken dat er door de zeebeving op het eiland Nias tussen de 1000 en 2000 doden zijn gevallen. De plaatsvervanger van Susilo Bambang Yudhoyono kwam tot de schatting in een vraaggesprek met de Indonesische radio.
In de paniek die maandagavond in Sri Lanka volgde op de tsunami–waarschuwing, zijn twee mensen om het leven gekomen. Een jongetje werd aangereden door een vrachtwagen in Mavadippalli en een vrouw kwam door nog onbekende oorzaak om toen ze vluchtte in Kalmunai. Dat meldde de TamilNet–website dinsdag.
In eerste instantie ging de USGS ervan uit dat er zeker een tsunami zou volgen op de schok, maar dat werd na een paar uur bijgesteld. De aardbeving heeft voor zover bekend geen grote vloedgolven of grootschalige schade veroorzaakt. Dat zei vice-secretaris–generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, maandagavond. Egeland maakte een voorbehoud, omdat het in het gebied rond het epicentrum van de beving midden in de nacht is en de schade momenteel moeilijk is vast te stellen.
Het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan meldde na de schok ook dat er waarschijnlijk een vloedgolf in zuidelijke richting zou zijn veroorzaakt, richting de eilanden Mauritius en Rodriguez. De beving van tweede kerstdag stuurde haar energie vooral in noordelijke richting.
Enkele uren na de beving werden de Cocos– of Keelingeilanden in de Indische Oceaan geraakt door vloedgolven, meldde het Tsunami Waarschuwingscentrum. De Cocoseiland liggen ten zuiden van het epicentrum van de beving.
De beving van maandag was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. De autoriteiten op Thailand en Sri Lanka lieten onmiddellijk een tsnumai–waarschuwing uitgaan.
Gebouwen op Nias zijn beschadigd door de aardbeving en de bewoners van het eiland raakten in paniek. Volgens een woordvoerder van de plaats Gunungsitoli vluchtten 10.000 mensen uit hun woning om in hoger gelegen gebied een veilig heenkomen te vinden. Volgens de politie ligt 75 procent van de belangrijkste stad op Nias in puin door de beving. Veel mensen zouden nog onder de puinhopen liggen. „Veel mensen zijn gewond en velen zitten nog opgesloten in de gebouwen.”
Klik hier om meer te lezen over de vulkaan Cumbra Vieja op het eiland La Palma. Er zijn aanwijzigen dat door een uitbarsting van deze vulkaan, ook in onze omgeving een vloedgolf alles kan vernietigen.