Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Vliegtuigen en kanon bij uitvaart

DELFT - De uitvaart van prins Bernhard, zaterdag in Delft, gaat zoals gebruikelijk gepaard met veel militair vertoon. Uitzonderlijk is het voorbijkomen van vier vliegtuigen.

Drie F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht plus een zogenoemde Spitfire zullen zaterdag in ”missing man-formatie” over Delft vliegen op het moment dat de affuit op de Markt van Delft arriveert.

De bijzondere formatie wordt ook wel gehanteerd bij oorlogsherdenkingen. Een van de vliegtuigen verwijdert zich uit de formatie of is daar al uit vertrokken. Het gebruik zou uit de Eerste Wereldoorlog stammen en werd aanvankelijk vooral door de Royal British Airforce gehanteerd. De Spitfire is zaterdag het toestel dat naar boven weg zal vliegen.

De F-16’s zijn afkomstig van het 322-squadron van de vliegbasis Leeuwarden. Prins Bernhard is tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland nauw betrokken geweest bij de oprichting van dit squadron. De Spitfire was het eerste toestel waar het squadron mee vloog.

De Spitfire komt van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht van de vliegbasis Gilze-Rijen. Het toestel wordt gevlogen door generaal-majoor b.d. Berry Macco (61), een van de twee laatste vliegers in Nederland op de laatste Nederlandse Spitfire. Het gaat om een Spitfire Mk-IX die tijdens de Tweede Wereldoorlog operationeel is ingezet.

In 1941 -toen de prins in Groot-Brittannië bij de RAF werd opgeleid tot vlieger- was de Spitfire het standaardjachtvliegtuig van deze organisatie. In de zomer van 1940 had dit toestel furore gemaakt tijdens de Slag om Engeland. Prins Bernhard heeft tijdens de oorlogsjaren diverse keren met een Spitfire gevlogen.

De kist met het lichaam van de prins wordt zaterdag per affuit met kanon van het type 7-Veld vervoerd van Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft. De 7-Veld is een snelvuurkanon, dat begin vorige eeuw werd ingevoerd bij de artillerie.

Boven de loop van het geschut is een katafalk aangebracht waarop de kist wordt geplaatst, afgedekt met de Nederlandse vlag. Het geschut is gekoppeld aan een munitiewagen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Het geheel wordt getrokken door zes Gelderse en Groningse paarden uit de Koninklijke Stallen in Den Haag.

De 7-Veld waarop de prins wordt vervoerd is gebouwd in 1906. Het stuk is grotendeels van ijzer; alleen de wielen zijn van hout, met een rubberen loopvlak. Het kanon is in mei 1940 gebruikt tijdens de gevechten op de Grebbeberg. Op de loop staan twee teksten: ”Je Maintiendrai” en ”Het Vaderlandt Ghetrouwe Blijf Ick tot in den Doot”.

Het Koninklijk Staldepartement heeft het geschut in bruikleen van de 11 Afdeling Rijdende Artillerie te Oldebroek en de munitiewagen van het Legermuseum te Delft.

De paarden lopen in postiljonaanspanning. Ze zijn bespannen met de galatuigen met kroon. De postiljons -twee koetsiers van de stallen- gekleed in rode galabuisjes, berijden het paard linksvoor en linksachter. Naast de paarden lopen zes koetsiers mee, aan weerszijden drie.

De 7-Veld wordt geflankeerd door acht officieren van het Korps Rijdende Artillerie, aan weerszijden vier, in ceremonieel tenue.

In 1937 werd het ridders in de Militaire Willemsorde toegestaan bij uitvaart van een affuit gebruik te maken. Het gebruik van de affuit bij militaire begrafenissen is een oude militaire traditie, die in tal van landen in gebruik is en is ontstaan in de 19e eeuw.

Het gebruik van de affuit was vooral aan vooraanstaande militairen voorbehouden. Vanaf de 19e eeuw wordt de affuit ook gebruikt bij de uitvaart van vorstelijke personen (bij voorbeeld de Britse koningin Victoria en later ook prinses Diana) en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Winston Churchill.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.