Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Delft beducht voor weer en veteranen

DELFT - Alles heeft Delft in eigen hand voor de bijzetting van prins Bernhard, op het weer en het aantal aanwezige veteranen na. „Ik geef het je te doen om op hoge leeftijd nog uren in de kou te staan.”

De grafkelder heeft hij nog niet geïnspecteerd en op de vraag of zijn voorganger dat sinds de laatste bijzetting nog gedaan heeft, blijft hij het antwoord schuldig. Verder ziet mr. drs. B. Verkerk, die sinds 15 juni dit jaar burgemeester van Delft is, de bijzetting van de prins op zaterdag 11 december met vertrouwen tegemoet.

„Het normale, dagelijks leven kan zo veel mogelijk doorgaan”, zegt Verkerk tijdens een door de gemeente belegde persconferentie in het stadhuis, terwijl buiten talrijke kopers hun slag slaan op de wekelijkse warenmarkt. Of ook de koopavond doorgaat? Verkerk, zelfverzekerd: „Ik nodig u van harte uit vanavond in Delft uw laatste sinterklaasaankopen te doen.”

De belangrijkste bron van zijn optimisme is de ervaring die Delft eerder heeft opgedaan rond het overlijden van prins Claus en vorstin Juliana, zo verklaart de burgemeester. „Het projectteam is geroutineerd en het draaiboek ligt in de kast.” In sneltreinvaart somt hij op welke maatregelen al zijn genomen. Woensdagavond ging de speciale website www.begrafenisindelft.nl de lucht in, de Nieuwe Kerk is al afgezet en de voorbereidingen voor het schoonmaken en op sommige plaatsen herbestraten van de binnenstad zijn al getroffen.

Verder kunnen er op 5 en 12 december in de Nieuwe Kerk in Delft geen zondagse diensten worden gehouden. In een stad met zo veel godshuizen is dat echter geen probleem. Kerkgangers van de wijkgemeenten Binnenstad-Vrijenban, Maranatha en Matthéüs kunnen moeiteloos samenkomen in de Oude Kerk, de Bethlehemkapel en de Marcuskerk.

Zes aanstaande bruidsparen uit de gemeente moeten uitwijken naar een andere locatie. In de periode tussen 9 en 11 december zouden ze elkaar het jawoord geven in het deftige stadhuis in Delft. Door het overlijden van Bernhard moet dat nu in het Delftlandhuys gebeuren. „Maar”, benadrukt de burgemeester, „we verwachten dat de huwelijksvoltrekking ook daar op sfeervolle wijze kan plaatsvinden.”

Een prettige bijkomstigheid voor de organisatoren is verder dat Verkerk tot dusver geen signalen heeft ontvangen dat de stad verhoogde veiligheidsmaatregelen moet treffen. Toch haast hij zich te verklaren dat Delft de plechtigheid niet op de automatische piloot kan afhandelen. Grootste zorg van de burgemeester is de komst van de Nederlandse veteranen. Hoeveel er zullen komen en waar ze zullen staan, is nog niet bekend, maar hun belangstelling zal naar verwachting buitengewoon groot zijn. Verkerk: „We moeten zien of een massale belangstelling van veteranen in Delft valt te realiseren. Momenteel zijn we met diverse organisaties druk in overleg.”

De burgemeester steekt niet onder stoelen of banken de veteranen, die zo’n grote plek hadden in het hart van de overleden prins, een warm hart toe te dragen. „Maar ik geef het je te doen om op hoge leeftijd nog uren in de kou te staan.” Daarmee is hij bij de tweede bron van zorg: de weersomstandigheden. Welke rol die spelen in het draaiboek voor 11 december laat Verkerk in het midden. Wel laat hij doorschemeren dat ook het plaatselijke Reinier de Graaf Gasthuis in staat van paraatheid zal worden gebracht. Mochten er veteranen door barre vrieskou worden bevangen, dan is er geen nood aan de man, meent de burgemeester. „Ik heb alle vertrouwen in de capaciteit van het plaatselijk ziekenhuis.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.