Stilte rond Paleis Soestdijk
SOESTDIJK - In Soest is rekening gehouden met een enorme toeloop van mensen. Daar was donderdagmorgen niet veel van te zien. Het is stil rond Paleis Soestdijk.
Op het dak van het witte paleis hangt de standaard van koningin Beatrix met een zwarte wimpel eraan. Er is geen wind. De vlag hangt strak tegen de paal.
Voor het hek van het paleis staan enkele mensen. Journalisten en fotografen, wachtend op de dingen die komen gaan. Maar er gebeurt deze donderdagmorgen weinig.
Af en toe meldt zich iemand met bloemen of een krans. Een mevrouw met een oranje muts brengt witte anjers. Het bosje wordt door twee leden van de scoutinggroep uit Soest aangepakt. De jongens, een van hen in een shirt met korte mouwen, brengen de bloemen naar het bordes.
Het is anders dan bij het overlijden van prinses Juliana in maart. Toen zat het hek voor het paleis in no time vol met bloemen, kaartjes en tekeningen.
Groepsbegeleider Arjen van de Hopman Masselman Groep is met een groep van tien jongens aanwezig. De groep werd al een tijdje geleden gewaarschuwd om zich gereed te houden. „Prins Bernhard is beschermheer van de scouting. Nee, ik heb hem nooit gezien.”
Paleis Soestdijk aan de Amsterdamsestraatweg is een echt paleis. Grote voortuin, een fraai wit pand met twee vleugels. Het paleis is bekend van de defilés die er werden gehouden op de verjaardag van koningin Juliana. Vertegenwoordigers van de bevolking trokken aan haar en haar familie voorbij. Mensen bestegen de trappen van het bordes om cadeaus aan te bieden.
Na de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948 was Paleis Soestdijk de officiële residentie. Toen de prinses in maart overleed, bleef prins Bernhard er alleen achter.
Wat gaat er met Paleis Soestdijk gebeuren? Het gebouw is eigendom van de Staat der Nederlanden. „Misschien komt koningin Beatrix er wel wonen als ze afstand heeft gedaan van de troon”, zegt Arjen. „Of het wordt een museum.”
Van een mogelijk defilé van veteranen voor de overleden prins was vanmorgen nog niets te merken. Vooral voor de oudere veteranen uit de Tweede Wereldoorlog is prins Bernhard een symbool, een rots in de branding.
De politie heeft de doorgaande weg voor het paleis afgesloten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers en fietsers. Dat leidt tot opstoppingen in de dorpen Baarn en Soest. Er staan dranghekken. Vanmorgen werd op de Amsterdamsestraatweg met zout gestrooid.
Het lichaam van prins Bernhard blijft op Paleis Soestdijk tot de overbrenging naar Den Haag. Daar kan eenieder die dat wil afscheid van hem nemen.
Door de zuilengalerij aan de linkerkant van het paleis loopt halverwege de ochtend een jongeman. Het is niet te zien wie het is. Camera’s voorzien van enorme telelenzen klikken. „Prins Friso”, weet een van de fotografen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.