DAAROM: Dilemma tussen groenten en fruit
Wat is het verschil tussen groente en fruit?
Eet twee stuks fruit en twee ons groenten per dag, dat zeggen de mensen van het Voedingscentrum en zij zijn niet de enigen. Makkelijker gezegd dan gedaan als je niet eens weet wat nou fruit en wat groente is.
Waar het in elk geval om draait: welk deel van de plant eet je. Gaat het om de vrucht dan is het fruit. Bijvoorbeeld een framboos. Als het gaat om de wortel, stengel, knol of het blad van een plant –vaak ook prima eetbaar– dan spreken we van groente. Denk aan een spinazie, winterpeen of rode bieten.
Het woordenboek Van Dale definieert groente als: planten die de mens als voedsel dienen. Voor fruit staat er: eetbare vruchten. Taalkundig bekeken is dus alle fruit ook groente maar is niet alle groente ook fruit.
Auke Heins van het GroentenFruitBureau: „Plantkundig gezien is fruit alles wat aan houtig gewas groeit, zoals appels en bessen. Groenten zijn dat per definitie niet. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en zelfs meloen groeien niet aan houtig gewas en zijn dus groenten.”
Er zijn ook zogenaamde schijnvruchten. Een plant lijkt een vrucht te vormen maar na plantkundige bestudering blijkt het geen vrucht te zijn. Er doen dan ook andere delen dan alleen het zaadje mee aan de vruchtvorming, bijvoorbeeld de bloembodem of de kelkblaadjes. Er zijn aardig wat schijnvruchten. Bijvoorbeeld de aardbei, de ananas, de rozenbottel en de eikel.
De meeste soortengroenten en fruit liggen het hele jaar door gewoon in de supermarkt. Dit komt doordat veel producten geïmporteerd worden. Mandarijnen bijvoorbeeld worden niet voor massaconsumptie gekweekt in Nederland. De oorspronkelijk Chinese vrucht komt nu vaak uit Marokko of Spanje.
Behalve import is ook de glastuinbouw erg belangrijk. Paprika’s, komkommers en tomaten komen vaak uit kassen in het westen van Nederland. De temperatuur is daar dag en nacht hoog en de lucht is vochtig; dat zorgt ervoor dat (sub)tropische planten goed kunnen groeien.
Er zijn ook groenten die je beter niet rauw kunt eten. Bijvoorbeeld sperziebonen. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor. Door het koken van de groenten wordt de werking daarvan uitgeschakeld.
Reacties (11)
joppytjuhh verslaggever | woensdag 30 december 2009 - 11:59 | ![]() |
aantal posts:1138 | beetje onzinnig (vind ik) | |
KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU |
ForLife journalist | woensdag 30 december 2009 - 13:41 | ![]() |
aantal posts:2239 | Okeej! |
hoihoi journalist | woensdag 30 december 2009 - 17:33 | ![]() |
aantal posts:2992 | leuk...mn vrije tijd vakgbied...
het groenteboerinnetje... |
Marlotte bezorger | woensdag 30 december 2009 - 18:02 | ![]() |
aantal posts:25 | Boeiend..! | |
Houdt van LIEF:)! |
margroet journalist | woensdag 30 december 2009 - 18:40 | ![]() |
aantal posts:2881 | grappig! | |
B3VA is the best.. |
arend bezorger | woensdag 30 december 2009 - 18:52 | ![]() |
aantal posts:29 | saai
|
anna redacteur | woensdag 30 december 2009 - 19:24 | ![]() |
aantal posts:531 | okeeee |
hanne correspondent | woensdag 30 december 2009 - 19:28 | ![]() |
aantal posts:218 | lekr BOEiend |
Aaltjuh journalist | woensdag 30 december 2009 - 19:33 | ![]() |
aantal posts:1774 | t Is gewoon allebei gezond.
Al moet je peulvruchten niet rauw eten...! ;) |
Music68 journalist | woensdag 30 december 2009 - 21:08 | ![]() |
aantal posts:2078 | Honer maakt rauwe bonen zoet....maar nu blijken die weer giftig te zijn..... |
Jacoline bezorger | donderdag 31 december 2009 - 13:43 | ![]() |
aantal posts:14 | honer?? |