Hip, hipper, hype
Klimaatverandering een hype? Maayke Damen (23) wil er niets van weten. „Duizenden wetenschappers vinden het wél een serieuze bedreiging.” Hype of niet. Belangrijker is volgens de studente: „Duurzaam leven moet hip worden; ook bij jongeren.”
Samen met 21 andere jongeren van de Jongeren Kopenhagen Coalitie gaat Maayke volgende week naar de Deense hoofdstad voor de klimaattop. Ze hoopt op een „eerlijk en effectief” akkoord. Graag ziet Maayke ook dat de top een keerpunt wordt in „denken en doen” van mensen. „Men moet duurzamer gaan leven.” We leggen haar wat stellingen voor. Want hoe kijkt ze aan tegen het aanpakken van boerende schapen?
Ik leef zelf wel duurzaam.
Maayke: „Nu ja... Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven. Zo gebruik ik groene stroom. Bij het winkelen neem ik een eigen tas mee. Ik koop mijn kleding zo mogelijk bij de afdeling biologisch katoen van H&M. Verder compenseer ik de CO2-uitstoot van mijn reizen: via internet betaal je dan een paar euro voor elke kilo CO2.”
Klimaatverandering is een hype.
„Dit hoor je vaak. Vooral van mensen die klimaatverandering minder serieus nemen. Maar als duizenden wetenschappers het tegendeel beweren en bewijzen, lijkt me dat kortzichtig.
Deze stelling wordt trouwens vaak met een grap beantwoord. En terecht. Men kaatst de bal terug door te zeggen dat de aarde zeker ook nog plat is.
Aandacht voor klimaatverandering is er genoeg. Met de top in het vooruitzicht zeker. Voor leken is de informatiebrij soms te complex. Ik kan me voorstellen dat al die aandacht dan wat hyperig overkomt.
Toch blijf ik erbij dat deze aandacht nodig is. Er moet wat gebeuren. Al lijkt het overdreven, maar als je met een kleine aanpassing in het veevoer de uitstoot van methaan door boerende schapen kunt tegengaan, moet je dat niet laten. Klimaatverandering is namelijk overal al merkbaar. Afgelopen november was de warmste ooit; dieren die allang in winterslaap hadden moeten zijn, lopen nog rond.
Tot nu toe is er weinig gerealiseerd. Nog veel moet gedaan worden. We zullen er hard aan moeten trekken om klimaatdoelen te stellen en te halen. Ook Nederland.”
De oorzaak van klimaatverandering ligt bij de mens.
„Dat lijkt er wel op ja. Metingen wijzen erop dat er sinds de industriële revolutie in de 19e eeuw onevenredig veel CO2 in de lucht zit. De levenswijze van de mens is veranderd.
Onze afvalproductie is ook schokkend. Van al de spullen die we kopen, gooien we 99 procent bínnen een halfjaar alweer weg!”
Klimaatverandering raakt elke jongere.
„Klopt! Mee eens. Allereerst omdat het om hun toekomst gaat. Jongeren gaan de grote klappen opvangen. De gevolgen komen op hun bordje.
Jongeren in arme landen zullen het eerst en het hardst getroffen worden. Zo zijn het de jongeren op de eilandstaatjes in de Stille Oceaan die natte voeten krijgen. Maar ook Nederlandse jongeren zullen problemen ondervinden. Zo zal bijvoorbeeld voedsel schaarser worden doordat oogsten mislukken.”
Jongeren moeten zich inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.
„Ja, liefst alle jongeren. Iedereen kán ook wat doen om klimaatverandering tegen te gaan. Gewoon in het alledaagse leven. Door duurzame kleding te kopen. Of door de fiets te pakken. Leg ook de energiemeter eens naast je apparaten. Dat bespaart ook nog eens een hoop geld.
Jongeren moeten ook inzetten op duurzame ondernemingen. Start een bedrijf in duurzame scooters of zoek een ‘groen’ bedrijf.
Het is ook van belang dat jongelui zich laten zien én horen op de top in Kopenhagen. We moeten een moreel appel doen op de leiders van nu. Dat ze goede beslissingen nemen voor de voor ons zo belangrijke toekomst.”
Maayke Damen studeert de master sustainable development: environmental policy and management aan de Universiteit Utrecht. Maayke zat twee jaar in de internationale VN-commissie voor duurzame ontwikkeling.
”Beat the Heat Now”
Het evenement ”Beat the Heat Now” op 12 december in Utrecht roept op tot actie.
Het is een onderdeel van een wereldwijde campagne tegen klimaatverandering. Niet alleen in Utrecht, maar in steden in 180 landen gaan er mensen de straat op. Het doel: een duidelijke boodschap afgeven aan de wereldleiders in Kopenhagen.
Vanaf Utrecht CS vertrekt na het evenement de Kopenhagen Express richting de Deense hoofdstad. Op en in de trein staan de boodschappen van duizenden Nederlanders over het milieuprobleem.
In Kopenhagen moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden. Het Kyotoprotocol loopt namelijk in 2012 af. Het nieuwe verdrag vervangt Kyoto en stelt milieudoelen tot 2020. Doelen gaan onder andere over de CO2-uitstoot.
www.volgkopenhagenlive.nl van jongeren in Kopenhagen.