Verhitte aarde
AMSTERDAM – Klimaatverandering saai? Ver van je bed? „Helemaal niet”, zegt politicus Bart Heller. „Het probleem raakt jongeren juist. Het gaat om hun toekomst.”
Het moest een verhit debat worden over een verhitte aarde. Wetenschappers, politici en een groep studenten kruisten afgelopen woensdagavond de degens in Amsterdam.
„Klimaatverandering raakt vooral jongeren, daarom moeten jullie ook meedenken”, klonk de oproep van Bart Heller in de Oude Lutherse Kerk.
De gedeputeerde van de provincie Noord-Holland was duidelijk: klimaatverandering is reëel en bedreigend. Daarmee stond hij niet alleen. Klimaatsceptische geluiden klonken er haast niet. Pier Vellinga, klimaatprofessor aan Wageningen Universiteit, verklaart: „Logisch, de wetenschap brengt het probleem steeds helderder in kaart. Klimaatverandering wordt hier en daar ook merkbaar.”
Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. Maar hoe? Daarover verschilden de meningen. De meeste studenten wilden dwingende voorschriften. Daarmee knipogend naar de klimaattop in Kopenhagen van 7 tot 18 december.
Verhit was het debat niet. Afgezien van een enkel vlammend betoog. Geen rode gezichten en zwetende lijven.
Wel was er eensgezindheid. Het leidde uiteindelijk zelfs tot de algemene oproep om vegetariër te worden. Consumptie van vlees zou de opwarming van de aarde versnellen.
Lees volgende week zaterdag meer over klimaatverandering in een interview met Maayke Damen. Deze studente vertrekt begin december ook naar de klimaattop in Kopenhagen.
De kraak
Klimaatverandering vraagt om een oplossing. Hoe kraak je dit wereldwijde milieuprobleem? De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag. Maar hoe?
Duurzame energie. Energievoorziening moet groen. Geen fossiele brandstoffen meer die CO2 uitstoten. Maar energie uit wind, zon en/of water.
Andere leefwijze. Consumptie aanpassen van: voeding, vervoer, verwarmen.
Internationale afspraken. Iedereen moet meedoen. Een wereldwijd verdrag is nodig.
Het IPCC –internationaal panel over klimaatverandering– streeft naar het beperken van de opwarming tot 2 graden Celsius. Dat voorkomt de ergste gevolgen.
De oorzaak
De meeste wetenschappers wijten klimaatverandering aan het versterkte broeikaseffect. Bron is de mens:
CO2-uitstoot. Bij gebruik van fossiele brandstoffen voor elektriciteit, verwarming, vervoer komt het broeikasgas CO2 vrij.
Illegale houtkap. Ontbossing voor verkoop. Planten nemen CO2 op. Minder bos betekent meer CO2. Opwarming aarde als gevolg.
Landbouw. Boeren branden bossen af om ruimte voor akkers en vee te maken.
Critici beweren dat klimaatverandering nauwelijks beïnvloed wordt door de mens. Maar dat die een terugkerend proces is of afhangt van de activiteit van de zon.
De wraak
Verdergaande klimaatverandering wreekt zich op verschillende manieren.
Smeltende ijskappen. Vrijwel alle gletsjers ter wereld krimpen sinds 1850. Ook de ijsmassa’s op de polen smelten versneld.
Stijgende zeespiegel. In Bangladesh worden op dit moment al miljoenen mensen bedreigd door het wassende water.
Verwoestijning. De Sahel (gebied ten zuiden Sahara in Afrika) verdroogt; de woestijn breidt uit.
Verlies biodiversiteit. Overal ter wereld sterven diersoorten uit.
Extreem weer. Extremere temperaturen en veranderende neerslag.