Mooie zinnen met schitterende vergelijkingen
Hij leest geen boeken, hij verslindt ze. Hoe steviger de kost, hoe beter. Al is een thriller op zijn tijd ook niet gek. ”De belofte” van Chaim Potok viel dan ook in de smaak bij . „Ik werd het verhaal ingesleurd.”
Boek: ”De belofte” van Chaim Potok, 350 bladzijden.
Samenvatting: „Reuven Malter, zoon van een onorthodoxe Joodse schrijver, is bezig met het halen van zijn semicha (de bevoegdheid om de functie van rabbijn te bekleden). Reuven verschilt echter nogal van mening met zijn orthodoxe leermeester over de manier waarop Reuven en zijn vader de Schrift (Talmoed) verklaren. Dit kan betekenen dat Raw Kalman weigert om de semicha te geven.
Intussen is een orthodoxe vriend van Reuven, Danny Saunders, een psycholoog, bezig met een experiment om een jongen van zijn psychische klachten af te helpen. Hierbij maakt hij gebruik van een zeer omstreden therapie. Een therapie die afwijkt van al de andere ‘orthodoxe’ behandelwijzen. Als deze therapie niet blijkt te werken kan hij zijn toekomst als psycholoog wel vergeten.
Voor beiden hebben de keuzes die ze maken grote consequenties. Beider toekomst hangt af van de gemaakte beslissing.”
Mooi: „Potok gebruikt heel mooie zinnen, met schitterende vergelijkingen. Als ik het boek lees, kan ik merken dat hij over elke regel heeft nagedacht. Ook zit er een mooie, onvoorspelbare verhaallijn in het boek. Een verhaallijn die je niet krijgt voorgeschoteld, maar zelf moet ontdekken. Ook leerde ik door het boek veel over de joodse religie en cultuur.”
Minder mooi: „Sommigen zullen het boek moeilijk vinden. Het is een beetje taai als je luchtiger romans gewend bent. De gebeurtenissen volgen elkaar niet snel op.”
Boekenwurm: „Ik lees gemiddeld drie boeken per week.”
Laatst gelezen: „Ik ben nu onder andere bezig in ”Ik heb te weinig geloof om atheïst te zijn”, van Norman L. Geisler en Frank Turek. Een heel knap boek waarin wetenschappelijk bewezen wordt dat God bestaat. Fantastisch. Dit moet elke christen gelezen hebben.”
Tips: „”De naam van de roos” van Umberto Eco, ”Levend geloof” van ds. Vreugdenhil en ”Rora” van James Byron Huggins.”