Kerk in de prijzen
U had dat natuurlijk nooit gedacht maar je kunt als kerk(elijke gemeente) tegenwoordig een prijs krijgen. Ik zat even wat voor me uit te filosoferen toen ik op de hoogte werd gebracht van dit fenomeen. Zou er soms een grote pr-stunt achter zitten om het gedeukte aanzien van de kerk weer wat op te vijzelen? Een prijs voor de beste dominee? Voor de gezelligste kerk? Voor het mooiste zingen? Voor de meest actieve kerk? Tenslotte hebben we ooit al een prijsvraag gehad voor de beste preek. U weet dat natuurlijk niet maar ik heb daar hoge ogen mee gegooid. De reden dat ik niet tot het erepodium ben opgerukt, was dat de preek moeilijk en te lang was, hetgeen me niet verbaasde. Als troostprijs zit ik nu wat in columns te monkelen…
Er staat in Delft een Vierhovenkerk. Daar hadden ze op zondag 19 juli een bijzondere dienst. Een projectie op de muur naast de preekstoel maakte al duidelijk waarom. Daar stond de uitreiking van de titel ”Fairtrade Kerk” aangekondigd. Een onderdeel –houd u vast– van de campagne Fairtrade Gemeente en dat is weer een initiatief van Stichting Max Havelaar, ontwikkelingsorganisatie ICCO, COS Nederland en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Nou u weer.
De boodschap is dat wij allen in de kerken en in dit dierbaar land aan de fair tradeproducten moeten. Wij moeten aan de zuivere koffie, zuivere thee, zuivere bananen en zuivere chocola. Nee, voorshands zit daar geen theologische bijsmaak aan. Of toch? Als je in een kerk zuivere koffie en thee krijgt ingeschonken –want daar hebben ze in Delft de prijs dan toch maar mooi mee verdiend– dan moet er in dat spul toch wel een scheutje theologie zitten.
Kijk, het zit zo. Het kerkbestuur in het goede Delft vond dat er alleen maar koffie en thee moest worden geschonken waarvoor de producenten –koffie- en theeboeren in de derde wereld– een eerlijke prijs krijgen. Veelal krijgen ze een armetierig prijsje en gaat het grote geld naar de handel.
Daar wil nu het machtige conglomeraat dat ik zojuist opvoerde, verandering in brengen. En daar is niets op tegen. Ook niet om daar als kerkelijke gemeenten aan mee te doen. In de Vierhoven dronken ze al een paar jaar zuivere koffie. Een halfjaar geleden lieten ze Pickwickthee ook achter zich. Het gaat in de kerk natuurlijk altijd wat langzaam. Maar toch: nu de prijs! Een bord op de kerk: ”Fairtrade Kerk.”
Groningen, Goes en het Bildt (de Friese aardappelhoek, weet u wel) mogen zich al ”fairtrade” noemen. Zouden de boeren daar ook ‘fair’ behandeld’ worden? Als dit allemaal doorgaat, wat moeten we dan op den duur met de mensen van Douwe Egberts en Kanis en Gunnink en zo? Wat is het leven toch moeilijk…
Ik zit nog wel een beetje met die theologie. Het verhaal doet me sterk denken aan de jaren zestig. Wat geweest is, zal er zijn. Toen was de kerk ook koploopster in de wereldverbetering. Dat was theologisch geen zuivere koffie. Hopelijk schenkt de Vierhoven zuivere koffie. Anders gezegd: klare wijn. Hadden we ook al eens eerder, ook jaren zestig. Die wijn liever niet. Het echte Evangelie: Jezus Christus, de Gekruiste. En eerlijke handel: de handleiding staat in Jesaja 55:1.
Ds. A. Beens, Barneveld