Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Handen vol schapendarmen

    Dit is het derde deel in een serie over vakantiebaantjes.

     

     

    Een ongeschoren gezicht en de baard in de keel zijn voor Robert Bostelaar (17) uit Elspeet geen bewijzen van mannelijkheid. „Kom maar schapen slachten, dan kun je laten zien dat je een echte vent ben.”

    Bas van Dijk (l.) en Robert Bostelaar (r.).

    Bas van Dijk (l.) en Robert Bostelaar (r.).

    Op alles voorbereid meld ik me op maandagmorgen bij slagerij Vijf Sterren in Elspeet. Volgens een zelfbenoemd deskundige ga ik absoluut flauwvallen. „Dat is nooit leuk”, voegde hij me toe, „maar zeker niet in het slachtafval. Je moet zelf maar weten wat je doet.” Dat laatste stond voor mij al vast, maar het blijft fijn als mensen met je meedenken. De gedachte dat m’n voorouders ook moesten slachten om te kunnen eten lijkt me voldoende om op de been te blijven.

    Toegegeven: de weeïge lucht van vers dierenbloed benauwt me wel een beetje, als ik, met overall en laarzen aan en een soort badmuts op m’n hoofd, binnenstap in de slachterij.

    Robert heet me lachend welkom. Overal liggen en bungelen geslachte schapen.

    Robert Bostelaar.

    Robert Bostelaar.

    Achter het vlees vandaan word ik door een handvol Elspeter slagers vorsend opgenomen. Alsof ze snel een meerkeuzevraag beantwoorden: deze gebrilde journalist A) rent straks kokhalzend weg of B) valt binnen vijf minuten flauw.

    Robert maakt me eerst wegwijs en legt uit wat er gebeurt. De schapen worden op een slachtbank gelegd, waar de keel wordt doorgesneden, het zogenaamde halal slachten. „Omdat niet alleen restaurants, maar ook veel moslims ons schapenvlees kopen, doen we het zo”, licht hij toe. „Normaal wordt het dier verdoofd voordat de halsslagader wordt doorgesneden.” Volgens de dierenarts, die voor controle aanwezig is, maakt het voor het schaap niet uit. „Doordat de bloeddruk in één keer wegvalt in de hersenen is het beest gelijk verdoofd. Het weet of voelt daarna niets meer.”

    Goed, dat zie ik dan maar als een soort technische mededeling. Het echte werk kan beginnen. Robert legt een schaap achterover op de slachtkar. Ik moet de achterpoten vasthouden omdat ze door stuiptrekkingen nogal wild kunnen bewegen.

    Met een forse haal doet de slager –een moslim, anders is het niet halal– z’n dodelijke werk. Een rilling, een korte kwispel van de staart, en het leven is er uit. Bij m’n voorouders zou in deze fase het water in de mond beginnen te lopen. Bij mij niet, zeg maar.

    Als het lijf uitgebloed is en stilligt, til ik het op een trolley. Twee slagers maken de huid los, waarna het weer mijn beurt is. Terwijl ik in opdracht van Robert de pootjes eraf snijd, tilt hij het dier met een elektrische haak op. Daardoor wordt de huid, die aan de trolley vastgemaakt is, er langzaam afgestroopt.

    Daarna gaat het schaap naar de volgende afdeling, waar het van zijn ingewanden wordt ontdaan. Geen aantrekkelijke fase en dat vonden m’n voorouders ook. Denk ik.

    Roberts collega nodigt me vriendelijk uit: „Jij ook? Gewoon je handen er in, beetpakken en trekken.” Allé dan, vrienden, daar gaan we. Niet nadenken. M’n handen verdwijnen in een warme, glibberige massa en komen er vol met schapendarmen weer uit. Zo moet het ongeveer voelen als je je hand in een pan warme macaroni steekt. Alleen de lucht is anders. Lever, darmen, maag, gal, het hele spulletje moet eruit. Er landen onbestemde spetters op mijn voorhoofd en bril.

    Dertig schapen gaan in een uur onder mijn handen door. Ik blijf overeind.

    De meerkeuzevraag van de Elspeter slagers moet worden uitgebreid met C: blijft koelbloedig aan het werk, net zoals z’n voorouders.

    =========================

    „We gaan je bellen”
    Hoewel ik het gevoel heb dat er tegen Robert niet te werken valt, is de goedlachse slager uitermate tevreden. „Uitstekend gedaan, het ging perfect. We gaan je bellen jongen”, belooft hij terwijl hij hetvolgende schaap vilt. Zijn collega steekt z’n duim op en valt hem bij. „Absoluut, goed gedaan man. Je kunt eigenlijk veel meer dan je zou zeggen van zo’n journalist.”

    Kijk, dat is nou op onverdachte wijze iemand een hart onder de riem steken. Zo kunnen alleen slagers dat maar zeggen. Ik vat het maar op als compliment.

     

     

    Wie: Robert Bostelaar en Bas van Dijk
    Wat: Schapen slachten
    Waar: Slagerij Vijf Sterren, Elspeet

    Reacties (45)

    «  1  2  3 
    ForLife
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

     

    jan10
    stagiair schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 13:39

     

    sgoorsteentjuhh
    correspondent schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 10:26

    das egt elspeet he...

    net of ze dat alleen in elspeet doen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!?!!!!!!!
     

     

    Haha, je hebt gelijk. Ze doen het in wel meer plaatsen!

    En Elspeet is leuk....

    Scheet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    heey

    ik vind het zielig en vies!!!!!!!!!!

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    Scheet
    bezorger schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 21:13

    heey

    ik vind het zielig en vies!!!!!!!!!!


    Hahaha sorry hoor maar ik heb toch echt graag een stukje vlees op mijn bord!

    @Musiclover: daarom zijn deze mensen er, om te zorgen dat jij s'avonds lekker vlees kan eten!

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    tiseindelijkvakantie
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:325

    griezels dat ziet er heeel vies uit!!!!

     hoi hoi allemaal
    juultje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:36

    zielug

     julia van der blom
    tiec
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:37

    valt wel mee met vies

    ik moet op mijn werk vissen

    uitelkaar halen

    na 3 vissen is het al niet vies meer

    en het is ook nog een fractie van je verstand uit zette

    want als je bij na ga denken wat je allemaal in je hande krijg

    is het altijd vies

    als je hier bij na ga denken

    lus je al geen vlees meer

     

    leen
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:635

     

    Rinekus
    bezorger schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 11:44

    Kzit hier bijn kokhalzend voor de computer.

    ik ook...

    Aaltjuh
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1774

    Nou, dan voer ik liever oude mensen!

    Lauwtjuhh
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:59

    tis eigenlijk hil gwoon! mjaaah, wel vies om t zo te zien!

    van de strandlover

    snoepiemy
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:405

     

    nij
    bezorger schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 15:07

     

    snoepiemy
    stagiair schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 14:02

    haha, wat een slappe mensjes kijken allemaal naar yord! iedereen vind het maar vies, terwijl je er zelf ook zo uit ziet van binnen. en van buiten all1 n btj minder behaard, in de meeste gevallen. je hoort bij dit werk ook handschoenen te dragen, voor de hygiëne, dus vies is het echt niet!

    en dit artikel gaat overigens niet over een slagerij, maar over een slachterij.

     


    Fijn dat ik er van binnen hetzelfde uitzie! Ik snij toch ook geen mensen de keel door en graaf ze daarna helemaal leeg! Wat een vergelijking! Ik vind et een smerig werkje! Zou het echt niet kunnen, alleen het idee al! Bah!!!

    dit is nog niet eens een hele goede vergelijking omdat een mens er vanbinnen nog veel viezer uitziet eigenlijk, omdat mensen zoveel soorten eten gebruiken. schapen eten hoofdzakelijk gras en soms nog brokjes ofzo, als ze van een fokkerij komen, en ze drinken water. als je dit met een mens vergelijkt... die eten ontelbaar soorten eten, op heel verschillende tijden per dat, duszsz...

    hoihoi
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2992

    haha leuk!

    ANOANA
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    Echt humorvol geschreven!! :D:D

    Sjanientje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    iel.............

    wat vies!!!!!!!!!!!!!

    kdurf nie te kijke!!!!!!!!

     

    joppytjuhh
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1138

     

    toms
    redacteur schreef op zaterdag 25 juli 2009 - 12:13

    Lekker~~


    nou eetsmakelijk dan.

     KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
    joppytjuhh
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1138

    blehhhhhhhh
    ieeellllll
    bahhhhh

    kuz

     KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
    «  1  2  3