Ff serieus: Overleden neefje
Twee maanden geleden is mijn neefje overleden door een ernstig ongeval. Ik had hem al heel lang niet meer gezien, maar nu is het heel moeilijk. Ik kan het niet verwerken.
Wat een ingrijpende gebeurtenis; het verlies van je neefje door een ernstig ongeval! Het sterven van jonge mensen is heel aangrijpend, omdat ze nog midden in het leven staan. Een sterfgeval zet ons stil bij de vergankelijkheid van het leven en bij de vraag waar wij zullen zijn als we voor Gods rechterstoel zullen moeten verschijnen. Zeker als een sterfgeval onverwachts is, is het vaak heel onwerkelijk om te beseffen dat die persoon er écht niet meer is, terwijl wij verder leven.
Een jongen van 14 die zijn broer door een ongeval heeft verloren vertelde dat hij veel over hem spreekt met mensen die hem hebben gekend. Ook heeft hij een schrift waarin hij zijn gedachten opschrijft als hij verdrietig is. Soms gaat hij samen met zijn ouders naar het graf van zijn broer.
Niet alle jongeren verwerken hun verlies op dezelfde manier. Dat hangt niet alleen af van de vraag welke band we met de overleden persoon hadden, maar ook van ons karakter. Er zijn jongeren die het moeilijk vinden om erover te praten.
We kunnen soms zo veel tegenstrijdige gevoelens hebben! Toch geven zij ook aan dat ze het fijn vinden om mooie herinneringen op te halen met iemand die hun familielid gekend heeft. Het is dus belangrijk om mensen te zoeken in je omgeving met wie je dat kunt doen. Heb je zulke mensen niet, zoek dan iemand in de kerk of op school op die je verder willen helpen.
Boven alles is belangrijk dat we ons verdriet aan de Heere voorleggen in het gebed. David zingt: „En nu, wat verwacht ik, o Heere! Mijn hoop, die is op U” (Psalm 39:8). Ik hoop dat je Zijn steun mag ervaren en dat de Heere deze weg aan je hart wil zegenen om je aan Hem te verbinden.
Judith Stolk
Heb jij een vraag rond geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.