Van Big Ben naar Big Mac
„Do you know the way to the Big Ben?” Een Nederlander zal je verdwaasd aankijken als je met die vraag aankomt. Johanneke Jongejan (19) uit Veenendaal kan ’m echter gerust stellen. Ze zit een jaar in Engeland, weet er de weg en kent de taal. Tenminste...
Waar woon je nu? „Ik woon in een studentenhuis in Chichester, een stadje in Engeland. Mijn afdeling deel ik met twee andere meiden: Janny uit Korea en Dion uit Japan. In hetzelfde gebouw wonen nog veel meer studenten. Iedereen loopt bij iedereen naar binnen.”
Waarom? „Ik wilde heel graag na mijn vwo op het Ichthus College een tussenjaar doen om voor mezelf te leren zorgen, vloeiend Engels te leren spreken en veel internationale vrienden te maken - handig voor vakantieadressen, dat laatste. Ik ga naar het Chichester College. Daar studeer ik A-level Business, Spaans, muziek (piano) en voornamelijk Engels.”
Leuk: „Een tijdje terug hebben we op het college een International Day georganiseerd. Iedereen van een bepaalde nationaliteit kreeg een budget van 50 pond om een lokaal in te richten met typisch nationale producten. Wij als Nederlanders bakten stapels pannenkoeken, reden fietsen naar binnen en zetten spelletjes als koekhappen en spijkerpoepen klaar. Het was geweldig om iedereen te zien spijkerpoepen en koekhappen.”
Taal: „Ik vind het heerlijk om in het Engels te communiceren en denk nu volledig in het Engels. Natuurlijk maak ik wel eens blunders. Een paar weken geleden nog. Ik was in Londen samen met een vriendin en vroeg aan iemand de weg naar de Big Ben. Vervolgens legt de man de weg naar McDonald’s uit, omdat hij dacht dat ik het over een Big Mac had. Confusing!”
Thuis: „Ik houd contact met het thuisfront door ongeveer één keer per week even te bellen of te mailen. Van heimwee heb ik gelukkig totaal geen last.”
Bijzonder: „Mensen staan hier geduldig in de rij te wachten en zijn heel beleefd. Voordringen heb ik nog geen één keer gezien. Het leven lijkt hier ook rustiger dan in Nederland. Mensen nemen er op een mooie dag de tijd voor om in het park te gaan zitten bijvoorbeeld.”
Ik mis: „Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden af en toe, maar ik mis vooral bepaalde Nederlandse etenswaren zoals heerlijk versgebakken bruinbrood en kroketten. Mijn familie en vrienden sturen soms hagelslag en stroopwafels op. En rond sinterklaas kreeg ik kruidnootjes.”
Emigreren: „Ik zou wel wat langer in Engeland willen blijven wonen. Maar niet voor altijd.”
Dit is het eerste deel in een serie. Wil je mailen naar Johanneke? Of ken/ben jij zelf iemand die in het buitenland woont, werkt of studeert? Mail naar magneet@refdag.nl.