Afhaken geen optie
„Wie schulden heeft, wil werken en niet naar school”
„Je ouders willen dat je een opleiding begint. Maar wat doe je als je alleen de eerste vijftien dagen van de maand gemotiveerd bent? Dan stop je.” Achmed Pir (18) vertelt hoe moeilijk het voor veel jongeren is om hun opleiding af te maken. „Als je van geld houdt en niet van leren heb je een probleem.”
De opleiding is saai, thuis is het een puinhoop en vrienden kosten geld en tijd. Veel jongeren in het mbo haken af. De regering bracht afgelopen maandag een rapport uit met daarin acties om het aantal uitvallers te verminderen.
De leerlingen van de MOET!-klas van het ROC van Amsterdam zitten achter hun computer. Deze groep volgt een opleiding economie niveau 1 om daarna door te stromen naar een andere opleiding. De studenten bekijken filmpjes van verschillende beroepen. „Nu al leeg?” Een meisje gooit zuchtend een snoepzak die haar klasgenoten vakkundig leegden in de prullenbak. De studenten zien in de filmpjes wat een bepaalde baan inhoudt. In het werkboek staan opdrachten over het beroep. Wat moet je kunnen en past dit bij jou?
Het ROC van Amsterdam knokt er al een paar jaar voor om jongeren niet voortijdig te laten vertrekken. De school heeft een Doorstartklas en een MOET!-klas voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Om voor hun studie te gaan en ervoor te blijven gaan. Doel: zo veel mogelijk jongeren met een diploma de banenwereld in te sturen.
Reparatie
Taeke Spinder en Jac de Wit wachten ondertussen op een aantal jongeren. De twee coaches van de Doorstartklas gaan gesprekken met hen voeren over het vervolg van hun studie.
In de deuropening verschijnt een donkere jongen. „Hé Bernhard, jij gaat volgende week naar de opleiding administratief medewerker, toch?” De jongen knikt. „Maar ik weet niet waar ik maandag moet zijn. In welk lokaal begin ik?”
Spinder stuurt hem naar een collega die hem dat kan vertellen. „Bernhard heeft een diploma verkoper niveau 1. Hij wil administratie niveau 2 gaan doen, maar dat sluit niet goed op elkaar aan”, legt de coach uit. „De afgelopen tien weken waren voor hem een ’reparatieblok’, waarin hij het gat tussen de twee opleidingen kon overbruggen. Maandag begint hij met administratie. Zo leveren we maatwerk.”
Spinder vertelt verder. „Deze klas is een kansklas. Jongeren die risico lopen van school weg te blijven, kunnen hier terecht. We laten ze niet de deur uitgaan zonder diploma.”
Achmed is een van de leerlingen uit de MOET!-klas. Hij is anderhalf jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland gekomen. „Ik ken veel jongens die verkeerde vrienden hebben. Ze hangen op straat rond en zijn veel te veel met andere dingen bezig. Drugs en zo. Of ze hebben schulden. Jongeren met schulden moeten werken en hebben geen tijd voor school. Een vriend van mij is een tijdje terug begonnen met een opleiding, maar na drie maanden stopte hij. Hij had er geen zin meer in, zei hij.”
Mishandeling
Ook Sharon Wilson (20) zit in de MOET!-klas. „We krijgen veel steun van de coaches. Zonder dat we het in de gaten hebben, vragen ze wel vier of vijf keer per dag hoe het gaat. Ze praten door zolang het probleem niet is opgelost.”
Volgens Sharon vertrekken veel meiden van school omdat ze thuis problemen hebben. „Thuis moet je uitrusten van school. Maar als je bijna door je ouders uit huis wordt gezet of je wordt mishandeld, kun je dat wel vergeten. Dan kom je de volgende dag moe op school.”
De Wit van de Doorstartklas voert ondertussen een gesprek met een jongen die met de politie in aanraking is geweest. Spinder: „We doen ons uiterste best om deze jongen een opleiding te laten afronden. Maar een strafbaar feit is een strafbaar feit.”
Spinder is tevreden met wat er op deze school gebeurt. „De overheid wil scholen met dreigende uitvallers bij elkaar. Onze methode zou een goede manier kunnen zijn om deze scholen op te zetten. Wat deze jongeren nodig hebben is persoonlijke aandacht en regelmaat.”
Reacties (4)
margroet journalist | zaterdag 31 januari 2009 - 12:54 | ![]() |
aantal posts:2881 | okey! | |
B3VA is the best.. |
schooltas journalist | zaterdag 31 januari 2009 - 16:18 | ![]() |
aantal posts:1716 | Goed plan.mare kan me nie tvoor stellen dat je niet wil leren...pffff |
Christen journalist | zaterdag 31 januari 2009 - 19:12 | ![]() |
aantal posts:2239 | Je wilt toch graag iets bereiken? |