Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Gedupeerden uit de brand helpen

Een afgebrand huis, verwoeste persoonlijke spullen, veel gedoe met de verzekering. Vaak grijpt een brand diep in. Schade-expert Marc Neijenhuis: „De meeste mensen ervaren brand als een van de ergste dingen die hen kunnen overkomen.”

Het beroep van schade-expert houdt meer in dan enkel schade vaststellen. Dat weet Neijenhuis, schade-expert bij Toplis Hettema, maar al te goed. Hij herinnert zich hoe hij bij een brand in Deventer die over acht woningen uitsloeg, de bewoners in een buurthuis opving en voor hen vervangend onderdak regelde.

Gemiddeld een week per zes weken heeft hij een piketdienst als coördinator van Salvage, een stichting die namens brandverzekeraars na een brand optreedt voor gedupeerden.

Marc Neijenhuis, brandschade expert bij Toplis Hettema.

Marc Neijenhuis, brandschade expert bij Toplis Hettema.

Tijdens zo’n dienst, die precies een week in beslag neemt, is Neijenhuis 24 uur per dag beschikbaar om namens de Stichting Salvage gedupeerden te helpen na een brand. Zo’n week levert vaak „zeven tot twaalf oproepen” op. Landelijk zijn ongeveer 150 coördinatoren in dienst van Salvage, verdeeld over de acht clusters van brandweerregio’s.

Opleiding
Neijenhuis is al meer dan twintig jaar werkzaam in de brandschadebranche. Hij studeerde hts bouwkunde in Arnhem. Tijdens een stage bij verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer kwam hij in aanraking met Construction All Risksverzekeringen. Op die afdeling liep hij een dag mee met een schade-expert. „De vonk sloeg over”, zegt Neijenhuis lachend. In 1988 voltooide hij voor de Stichting Salvage de cursus om ingezet te worden als ”piketter”.

Brand in een rijtjeshuis.

Brand in een rijtjeshuis.

Registerexpert word je niet zomaar. Daarvoor moet je minimaal vijf jaar in dienst zijn als brandschade-expert. Vervolgens is het noodzakelijk cursussen en seminars te volgen.

In Nieuwegein ging Neijenhuis aan de slag bij een nieuw bedrijf dat zich bezighield met brandschade. „De mix van een bouwkundige baan en een administratieve functie vond ik ideaal.”

Hij heeft plezier in zijn werk. „Elk brandschadegeval is uniek.” Wel moest hij wennen aan „de complexiteit van de verzekeringsmarkt en de zakelijke dienstverlening richting de bouwnijverheid; sommige bedrijven zijn bij een brand bij meerdere verzekeraars verzekerd.”

Beroepspraktijk
Als Salvagecoördinator krijgt Neijenhuis, actief in het oosten van het land, via een meldkamer in Deventer per semafoon een oproep, waarna hij belt met de meldkamer die hem de locatie en de omstandigheden van het incident doorgeeft.

Bij de brand gekomen meldt de coördinator zich bij de dienstdoende bevelvoerder van de brandweer, die hem van de situatie ter plaatse op de hoogte brengt en voorstelt aan de gedupeerden.

Niet altijd kan ter plaatse direct worden begonnen met het opmeten van de schade; soms is sprake van een ”plaats delict”, als de technische recherche van de politie nog sporen moeten veiligstellen.

Als schade-expert neemt Neijenhuis de brandschade op en taxeert deze in opdracht van verzekeraars. Dit gebeurt in nauw overleg met gedupeerden en aannemers. Als het schadebedrag in overleg met betrokkenen definitief is vastgesteld, brengt hij een schaderapport uit aan de verzekeringsmaatschappij, zodat die weet wat ze kan uitkeren.

Marc Nijenhuis.

Marc Nijenhuis.

De laatste jaren houdt Neijenhuis zich vooral bezig met de grotere brandschades. „Schade van pakweg 10.000 euro en minder wordt steeds meer uitbesteed aan herstelbedrijven, zoals schoonmaakbedrijven en aannemers. Aan een klein keukenbrandje komt geen schade-expert meer te pas.”

Neijenhuis maakt soms tragische incidenten mee. „Vorig jaar brandde er een huis af. Toen ik daar aankwam, bleek meteen dat de situatie ernstig was. Er stond een traumahelikopter. Op een brancard lag een vrouw aan het infuus. Later bleek dat de zoon zijn moeder met benzine had overgoten en in brand had gestoken.”

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opleiding

* Vooropleiding: vwo/mbo/hbo.
* Vakkenpakket: alle; voorkeur economie en techniek.
* Duur opleiding (mbo/hbo): vier jaar.
* Pre: Affiniteit met verzekeringen en economie.

Assurantie B, eenjarige opleiding.

Reacties (1)

IkBenWieIkBen
journalist
Quote bericht
aantal posts:2239

Geweldig werk. Daar redt je levens mee!