CHECK: Bak Drentse kniepertjes voor oud en nieuw
Van noord tot zuid en van oost tot west: in heel Nederland ruikt het dezer dagen weer naar oliebollen. De lekkernij staat nog altijd met stip bovenaan als meest bekend oudejaarsgebak. Maar wat te denken van kniepertjes of nieuwjaarskoeken? Een oudjaars- en een nieuwjaarsrecept in één.
Nieuwjaarskoeken, rollechies, kookskes, kniepertjes. Er zijn veel namen voor het lekker zoete wafeltje dat met name in de provincie Drenthe gegeten wordt. Volgens de traditie horen kniepertjes in december plat gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag in opgerolde vorm. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich heeft ontvouwen; het rolletje symboliseert het onbekende nieuwe jaar.
Kniepertjes
Ingrediënten: 250 gram boter, 500 gram suiker, 500 gram bloem, 4 eieren, 2 zakjes vanillesuiker, halve liter melk, halve liter water, kaneel, anijs, scheut brandewijn.
- Laat de boter smelten, maar zorg dat deze niet te warm wordt.
- Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
- Roer daarna de eieren door het geheel.
- Giet de melk en het water erbij.
- Haal de bloem door een zeef en voeg die daarna aan het mengsel toe.
- Voeg op het laatst een schepje kaneel, wat anijs en een scheut brandewijn toe aan de mix en roer het er goed doorheen.
- Zorg voor een glad beslag.
- Laat het beslag een paar uur staan, liefst een hele nacht, voordat er gebakken wordt.
- Laat het ijzer heet worden. Kniepertjes en nieuwjaarskoeken worden gebakken op een plat ijzer dat in open vuur wordt gehouden.
- Bij gebrek aan een speciaal kniepertjesijzer kan een wafelijzer met tefallaag worden gebruikt.
- Gebruik bij het bakken geen boter of vet. Doe een lepel van het deeg in het voorverwarmde ijzer. Houd het ijzer goed dicht. Het duurt circa een minuut voor het koekje klaar is. Neem de goudgele wafel met een vorkje uit het ijzer. Laat daarna het platte koekje afkoelen.
Nieuwjaarskoeken
Volg de bereidingswijze van de kniepertjes.
- Rol de koeken als ze klaar zijn meteen op rond een stokje of rond de steel van een pollepel.
Bron: smulweb.nl.
Reacties (6)
poesiecat correspondent | dinsdag 30 december 2008 - 12:41 | ![]() |
aantal posts:135 | niet te eten
|
schooltas journalist | dinsdag 30 december 2008 - 13:36 | ![]() |
aantal posts:1716 | Misschien best lekker mar ehout mare op OLiebol effies! |
Rinekus stagiair | dinsdag 30 december 2008 - 19:06 | ![]() |
aantal posts:75 |
poesiecat
correspondent schreef op dinsdag 30 december 2008 - 12:41 niet te eten
smulsmul |
zomaar bezorger | dinsdag 30 december 2008 - 21:19 | ![]() |
aantal posts:21 | lekkr we bakke ze ook elk jaar
|