Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    CHECK: Bak Drentse kniepertjes voor oud en nieuw

    Van noord tot zuid en van oost tot west: in heel Nederland ruikt het dezer dagen weer naar oliebollen. De lekkernij staat nog altijd met stip bovenaan als meest bekend oudejaarsgebak. Maar wat te denken van kniepertjes of nieuwjaarskoeken? Een oudjaars- en een nieuwjaarsrecept in één.

    Nieuwjaarskoeken, rollechies, kookskes, kniepertjes. Er zijn veel namen voor het lekker zoete wafeltje dat met name in de provincie Drenthe gegeten wordt. Volgens de traditie horen kniepertjes in december plat gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag in opgerolde vorm. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich heeft ontvouwen; het rolletje symboliseert het onbekende nieuwe jaar.

    Kniepertjes
    Ingrediënten: 250 gram boter, 500 gram suiker, 500 gram bloem, 4 eieren, 2 zakjes vanillesuiker, halve liter melk, halve liter water, kaneel, anijs, scheut brandewijn.

    - Laat de boter smelten, maar zorg dat deze niet te warm wordt.
    - Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
    - Roer daarna de eieren door het geheel.
    - Giet de melk en het water erbij.
    - Haal de bloem door een zeef en voeg die daarna aan het mengsel toe.



    - Voeg op het laatst een schepje kaneel, wat anijs en een scheut brandewijn toe aan de mix en roer het er goed doorheen.
    - Zorg voor een glad beslag.
    - Laat het beslag een paar uur staan, liefst een hele nacht, voordat er gebakken wordt.
    - Laat het ijzer heet worden. Kniepertjes en nieuwjaarskoeken worden gebakken op een plat ijzer dat in open vuur wordt gehouden.
    - Bij gebrek aan een speciaal kniepertjesijzer kan een wafelijzer met tefallaag worden gebruikt.
    - Gebruik bij het bakken geen boter of vet. Doe een lepel van het deeg in het voorverwarmde ijzer. Houd het ijzer goed dicht. Het duurt circa een minuut voor het koekje klaar is. Neem de goudgele wafel met een vorkje uit het ijzer. Laat daarna het platte koekje afkoelen.

    Nieuwjaarskoeken
    Volg de bereidingswijze van de kniepertjes.
    - Rol de koeken als ze klaar zijn meteen op rond een stokje of rond de steel van een pollepel.

    Bron: smulweb.nl.

    Reacties (6)

    poesiecat
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:135

    niet te eten

     

    schooltas
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1716

    Misschien best lekker mar ehout mare op OLiebol effies!

    Rinekus
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:75

     

    poesiecat
    correspondent schreef op dinsdag 30 december 2008 - 12:41

    niet te eten

     


    Wel te eten met een BULT slagroom er in

     

    smulsmul

    zomaar
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    lekkr we bakke ze ook elk jaar

     

    Doleta
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:306

    Hoe weet jij dat nou weer?

    poesiecat
    correspondent schreef op dinsdag 30 december 2008 - 12:41

    niet te eten

     

     

     ik heb geen idee wat mijn handtekening moet zijn dus doe ik het zo maar;)
    janusju
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:639

     

    Rinekus
    bezorger schreef op dinsdag 30 december 2008 - 19:06

     

    poesiecat
    correspondent schreef op dinsdag 30 december 2008 - 12:41

    niet te eten

     


    Wel te eten met een BULT slagroom er in

     

    smulsmul


    Bij ons heten dat nieuwjaarsrolletjes, en idd met slagroom is alles lekker.

    Een kniepertje is het bekende oude jaar, en een rolletje is het nog verborgen nieuwe jaar....

     Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.