Broodje gezond met 20+-kaas
Hester Bos (16): Op school koop ik zeker snoep of koek
BREDA - Veel jongeren in Nederland zijn te dik. Een gevulde koek op school, een zak chips thuis en op een verjaardag een portie bitterballen. Het gaat er met alle gemak in. Daarmee nemen ook de kilo’s gestaag toe. Kevin Rooderkerk (15) uit Breda: „Bij ons op school zijn de Bapao’s vervangen door broodjes gezond met 20+-kaas.”
Jongeren die zonder ontbijt naar school gaan, worden door hun ouders op het matje geroepen. Tenminste, dat gebeurt als het plan van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) doorgaat. Deze organisatie wil ouders van dergelijke jongeren een boete geven als zij hun kinderen zonder eten naar school laten gaan. Ook het Voedingscentrum maakt zich zorgen over het eetgedrag van jongeren. Zij pleit voor voorlichting over gezond eetgedrag op scholen.
Het Prisma-college in Breda doet in samenwerking met het Voedingscentrum vanaf maandag als eerste middelbare school mee aan het project ”De gezonde kantine”. De traditionele snacks worden vervangen door gezonde happen. Kevin Rooderkerk (15) en Sheaney van Weereld (14) zijn vmbo-leerlingen op deze school. In groepjes van vier staan de leerlingen uit hun klas dagelijks in de schoolkantine. Sheaney: „We maken het eten zelf klaar en verkopen het. Afruimen hoort er natuurlijk ook bij, net als het bijvullen van de automaten.”
Vette broodjes
Het valt Kevin en Sheaney op dat ze minder vet voedsel verkopen dan voorheen. Kevin: „Eerst verkochten we hotdogs, vette tosti’s en witte broodjes. Nu hebben we juist broodjes gezond met halvarine, soms zelfs belegd met 20+-kaas. Ook verkopen we alleen bruine broodjes. Die zijn veel gezonder dan witte.”
Veel leerlingen van de school waren tegen het project. Kevin: „Een vette hap is gewoon lekker. Sommige jongeren gaan ook in een supermarkt vlak bij school vette broodjes halen.”
Volgens Sheaney moeten de leerlingen wennen aan de nieuwe producten. „In het begin kocht iedereen veel minder. Vroeger gingen er veel Bapao-broodjes -gestoomde zoete witte broodjes- over de toonbank, nu zijn dat minstens net zo veel broodjes gezond.”
Ongeveer tweederde van wat ze verkopen, is nu gezond, vertelt Kevin. „Je kunt niet alle ongezonde dingen weghalen. In de automaten zitten nog chocoladerepen en blikjes cola. Maar we hebben daar wel pakjes Liga aan toegevoegd.”
Vrij uur
De 16-jarige Hester Bos uit Andijk ziet het ’dikteprobleem’ onder jongeren niet zo. „Ik denk niet dat leerlingen nu meer wegen dan vroeger.”
De vwo-leerlinge van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen eet regelmatig een ongezonde hap. „Op school koop ik zeker twee keer per week snoep of koek. Tijdens een vrij uur ga ik ook naar het benzinestation vlak bij school om daar een snack of een frietje te halen.”
Kevin is bewust met zijn eetpatroon bezig. „Zowel thuis als op school eet ik bruin brood.” Ook heb ik tijdens speciale voedingslessen geleerd hoe ik aan de hand van recepten gezond eten kan klaarmaken.”
Sheaney vindt de lessen voeding die ze op school krijgt interessant. „Je leert wat wel en wat niet gezond is en gaat daar ook meer over nadenken.”
Het lijkt Hester niet nodig om meer voorlichting over gezond eetgedrag te krijgen. „De meeste mensen weten toch wel wat ongezond eten is. Zo’n les zou niet zomaar het gedrag van jongeren veranderen.” Een project als ”De gezonde kantine” vindt ze wel nuttig. „Zo kom je niet in de verleiding om ongezond eten te kopen.”
Kevin en Sheaney zijn enthousiast over het project. „Er zijn veel te veel dikke kinderen. Op deze manier kun je daar wat tegen doen. Andere scholen zouden hetzelfde moeten doen. De broodjes die wij verkopen zijn niet alleen gezonder, maar ook lekkerder.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.