„Je mag jezelf ook liefhebben”
Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de jongeren zijn leeftijdsgenoten verwend vindt. Ik ben het daarmee eens.Richard en Margreet reageren vandaag op de stelling.
„Vroeger kreeg je een tik met de lat”
Richard Sterk (17), Genemuiden
„Ik vind dat jongeren wel verwend zijn. Jongeren krijgen thuis niet per se meer aandacht dan vroeger, met al die werkende moeders. Maar op school weer wel. En kijk naar de mogelijkheden die we hebben: iedereen kan doorleren. Ook voor autistische kinderen of kinderen met andere problemen is speciaal onderwijs beschikbaar.
Je ziet die verwendheid van jongeren ook terug in de klas. Jongeren hebben minder respect voor wat een docent zegt. Dat moest je vroeger niet proberen. Dan kreeg je een tik met de lat op je vingers.
Als onze klas als groep afspreekt dat ze bij die en die leraar stom gaan doen in de les, kun je er moeilijk tegen ingaan, al ben je het er niet mee eens. Je wilt er natuurlijk wel bij horen.
Nu ben ik van de middelbare school af en leer ik voor onderwijsassistent. Ik moet me verplaatsen in de rol van een docent en zie dan hoe vervelend het is als een klas geen respect heeft voor je.
Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren veel eigenliefde hebben. Dat is wel zo denk ik. Maar dat geldt niet alleen voor jongeren. Iedereen wil goed geld verdienen, carrière maken, het voor elkaar hebben.
Jongeren worden door die eigenliefde soms asociaal. Alsof de wereld van hen is. Een voorbeeld hiervan zijn de fietsgroepen die naar school rijden en eisen dat al het verkeer rekening met hen houdt. Daardoor zag ik eens een oudere vrouw van haar fiets vallen, de berm in. Niemand stopte, want als je dat doet ben je een mietje. En dan lig je voor de rest van je middelbare schooltijd buiten de groep. Maar het is natuurlijk compleet verkeerd. Als ik daar had gelegen, had ik ook graag gewild dat iemand mij had geholpen.”
„Je mag jezelf ook liefhebben”
Margreet Post (17), Genemuiden
„Ik ben zelf ook verwend. Ik krijg bijvoorbeeld kleren van mijn ouders. Ik hoef eigenlijk niets zelf te betalen.
Ergens is het ook logisch dat jongeren egoïstisch zijn. We weten dat hoe beter je presteert, hoe hoger je komt. Ik werk zelf nu overdag op een kantoor en ’s avonds studeer ik. Als er dan anderen achter mij zitten die de lesstof snappen, wil ik het ook per se begrijpen. Het gaat dan puur om mezelf. Als ik het maar snap. Als een ander het niet begrijpt, geeft dat niet. En het maakt me trots als ik dan beter ben dan anderen.
Bij jongeren is het egoïsme erger dan bij ouderen. Ik vind het moeilijk om te zeggen of het goed is of niet, dat jongeren zo egoïstisch zijn. Je móét tenslotte voor jezelf opkomen. Je móét presteren. Anders ben je een softie.
Of God egoïsme goedkeurt? De Bijbel zegt dat je je naaste lief moet hebben als jezelf, maar ook dat je je zelf lief mag hebben. Volgens mij moet je leven een gezonde mix tussen die twee zijn. Al schaam ik mij wel eens voor mederefo’s. Die hebben geen kleinere ego’s dan andere, niet christelijke jongeren. Terwijl we toch verplicht zijn ons te uiten naar wat wij geloven.”