„Zij zijn voor ons gestorven”
AMSTERDAM - Op verschillende plaatsen in de wereld is dinsdag stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Negentig jaar geleden, op 11 november 1918 om 11.00 uur, tekenden Duitsland en de geallieerden de wapenstilstand in een treinwagon in Noord-Frankrijk. Daarmee kwam een einde aan vier jaar oorlog. Daarin kwamen naar schatting negen miljoen soldaten om het leven.
Nederland was neutraal tijdens de oorlog. Zaterdag is voor het eerst stilgestaan bij het einde van de Grote Oorlog. Dat gebeurde in verschillende plaatsen op de Veluwe, in het bijzijn van Belgische vertegenwoordigers. Op de Veluwe stonden tijdens de oorlog kampen waar gevluchte Belgische militairen werden ondergebracht. Nederland kreeg tijdens die periodevolgens sommige schattingen een miljoen Belgische vluchtelingen te verwerken. Zo’n 10 procent bleef tot het einde van de oorlog.
De dag van de wapenstilstand werd een nationale herdenkingsdag in Groot-Brittannië, Frankrijk en België. In de Verenigde Staten is 11 november tegenwoordig Veteranendag. Behalve in deze landen wordt dinsdag ook in onder meer Canada, Australië en Nieuw-Zeeland stilgestaan bij het einde van de oorlog, zoals dat ook afgelopen weekeinde al op diverse plaatsen in Groot-Brittannië en daarbuiten gebeurde.
Nog een tiental soldaten van degenen die in de oorlog dienden, is in leven. De drie Britse overlevenden die nog in hun vaderland wonen, waren dinsdag bij de herdenking in Londen aanwezig. De drie -108, 110 en 112 jaar oud- legden kransen bij het monument voor de onbekende soldaat. ’Ik wil niet dat ze vergeten worden’, gaf de oudste van de drie, Henry Allingham als de reden van zijn aanwezigheid bij de plechtigheden. De veteraan is bijna blind, grotendeels doof en zit in een rolstoel. Allingham: ’Iedereen moet weten dat zij voor ons gestorven zijn.’
Reacties (6)
schooltas journalist | woensdag 12 november 2008 - 10:23 | ![]() |
aantal posts:1716 | Zuper voor die mensen voor ons hun leven gaven... ik hoopt nooit mee temaken. |