Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Smiksel smaksel is favoriet

    Fransen, die kunnen koken! En Italianen, die weten pas wat lekker is! Belgen hebben hun friet, Amerikanen hun hotdogs, Britten hun geklutste eieren, Duitsers hun bratwurst. Maar wat hebben wij eigenlijk?

    Stamppot. Jaarlijks worden kilo’s en kilo’s stamppot verslonden, zo blijkt uit onderzoek van Unox. Zelfs kinderen, die toch het meest kieskeurig zijn, lusten er wel pap van.

    ...stamppot boerenkool met rookworst...

    ...stamppot boerenkool met rookworst...

    Bijna alle kids (92 procent) eten dan ook stamppot met rookworst. En in de winter staat dit gerecht zelfs één keer per week op tafel. De jonge smulpapen zouden het liefst nog vaker stamppot willen eten: ruim een derde van de kinderen ziet de maaltijd graag het hele jaar door op het menu staan. Onder kinderen (34 procent) is boerenkoolstamppot het populairst, terwijl ouders (37 procent) de voorkeur geven aan andijviestamppot.

    Stamppot krijgen we letterlijk met de paplepel ingegoten: de helft van de kinderen krijgt al stamppot op eenjarige leeftijd en bijna een kwart zelfs voor zijn eerste verjaardag.

    En, zo blijkt, geen stamppot zonder rookworst! Twee derde van de kinderen eet het liefst rookworst bij de stamppot. Een derde van de kinderen vindt de rookworst lekkerder dan de stamppot.

    Kinderen noemen de Hollandse wintermaaltijd ook wel hutsefluts, stimpstamp, smiksel smaksel, ijzerman-eten of panprakkie.

    Om de stamppot nog lekkerder te maken voor de kinderen, voegt een derde van de ouders een geheim ingrediënt aan de stamppot toe. Spek bijvoorbeeld (24 procent), ananas (13 procent) en kaas (12 procent).

    Op de vraag wat zij het liefst zelf zouden willen stampen, noemen sommige kinderen appel met knakworst, koek met slagroom en vlokken, snoep of een familielid.

    Reacties (18)

    -xAK92x-
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:337

     

    ---visje---
    correspondent schreef op vrijdag 7 november 2008 - 19:16

     

    plones
    bezorger schreef op vrijdag 7 november 2008 - 16:37

    janusju
    correspondent schreef op vrijdag 7 november 2008 - 12:06

    Stampot andijvie is mijn favoriet.

    Eerst de andijvie stoven in een klein beetje (3 eetlepels) sla-olie.

    Dan stampen met de aardappels.

    Gebakken spekjes erover, en een beetje kaasschaafsel

     

    Eet smakelijk!!!

    andijvie is het vieste wat bestaat kga over mn nek als k het ruik


    Ik ga bijna 'over mijn nek' van jouw reactie...!

    Weet je dat er kinderen zijn die in de vuilnisbakken lopen te zoeken naar nog wat eetbaars?? Of sluit je daar 'per ongeluk' je ogen voor...........?

    Ik weet het: het klinkt standaard, maar wees maar blij dat jij elke dag een lekker prakkie op je bord heb liggen, al dan niet gemaakt door een ouder (als je die hebt)...!

    Dude, wees blij dat niet iedereen zo denkt als jij, dan zaten we binnen de kortste keren allemaal voedinspillen te eten. Eten is datgene waar kritiek op MOET worden geleverd om verdraagbaar te blijven, en te blijven ontwikkelen.

    Het is natuurlijk fijn dat je geeft om mensen die niets te eten hebben (tja, dat zijn er toch al gauw enkele tientallen), maar wees eens realistisch; Wij hebben de vrijheid om te kiezen, daarop draait onze economie, als wij die vrijheid weggeven door kritiekloos alles wat "goed" voor ons is vanuit ethisch en biologisch opzicht in onze snufferd te duwen, worden we net zo als die arme mensen. Ons leven is gebaseerd op keuzes (dus: kritiek en discriminatie) en voedingsmiddelen, en een combinatie van die beide.

     No matter what, WE'LL KEEP ON ROCKING TILL WE DIE!!!!!!!!
    cornevdb
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:8

    lol

    Een familielid stampen; zou de stamppot daar nou echt lekerder van smaken?

     

    Enfin, het liefst heb ik zelf boerenkool-stamppot.

    Lekker spek erdoorheen stampen, worst erdoorheen roeren, en liefst nog een eind worst los erbij

     

    Als alleenstaande en zelf'verzorger' is stamppot wel net zo makkelijk ook. Grote pan ineens koken en wat je niet meteen opeet, de diepvries in. Lekker makkelijk als je een keer haast hebt (wanneer heb ik dat niet? )

     

    Zelf ben ik ook niet zo'n andijvie-fanaat, maar (zoals al gezegd,) wees blij dat je überhaupt te eten hebt.

    Liever andijvie-stamppot dan helemaal niets.

    Zelf haal ik dan wel een pizza...

    ForLife
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

     

    janusju
    redacteur schreef op vrijdag 7 november 2008 - 12:06

    Stampot andijvie is mijn favoriet.

    Eerst de andijvie stoven in een klein beetje (3 eetlepels) sla-olie.

    Dan stampen met de aardappels.

    Gebakken spekjes erover, en een beetje kaasschaafsel

     

    Eet smakelijk!!!


     

    Idd. Herlijk!!!!

    «  1  2