Vergezichten: Op de vlucht
Opnieuw zijn tienduizenden mensen in het Afrikaanse land Congo op de vlucht geslagen voor geweld. In het oosten van het land zijn verschillende rebellengroepen actief. Een daarvan, de groep van de dissidente generaal Laurent Nkunda, is deze week slaags geraakt met regeringstroepen en de VN-missie in de regio. De eenheden van Nkunda proberen belangrijke steden in te nemen.
Officieel is er sinds januari een vredesakkoord in Oost-Congo, maar de rust is sindsdien niet teruggekeerd. Tienduizenden mensen bleven in kampen wonen, onder wie het meisje op de foto. Zij woont in een kamp vlak bij Goma. Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, is in handen van het regeringsleger. De troepen van Nkunda proberen ook deze stad in te nemen.
Nkunda werpt zich op als beschermer van de Tutsi’s die in Congo wonen. In 1994 vond er in het buurland Rwanda een grote slachting plaats, waarbij militante Hutu’s het gemunt hadden op Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Veel van de daders van de genocide vluchten na 1994 naar het oosten van Congo. De Tutsi’s die daar woonden, voelden zich daarop bedreigd. De Hutu’s verenigden zich ook in een rebellengroep: het Democratisch Front voor de Bevrijding van Rwanda. Daarnaast zijn er nog verschillende rebellengroepen van verschillende samenstelling. Meestal worden ze kortweg als de Mai Mai aangeduid.
In de regio zijn veel grondstoffen te vinden, wat maakt dat nogal wat mensen graag een vinger in de pap hebben. Mede daarom is het lastig om een blijvende oplossing voor het probleem te vinden.
Democratische Republiek Congo, vluchtelinge, Congo
Tafel dekken
Haar vader maakt een goede kans om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden, maar in heel veel opzichten is Malia Obama gewoon een kind als vele anderen.
Zo moet ze gewoon klusjes in huis doen. Lange tijd was dat ook een voorwaarde voor haar om zakgeld te krijgen (1 dollar oftewel 78 eurocent per week). Ze moet de tafel dekken, de afwas doen en de vloer opruimen als ze daarop gespeeld heeft. Ook moet ze elke dag haar pianolessen oefenen. Malia vindt het niet altijd leuk om huishoudelijke taken te doen. „Als je haar iets vraagt, gaat het net als bij veel andere kinderen”, zei haar vader in het Amerikaanse tijdschrift People. „Ze stribbelen een beetje tegen”, vulde zijn vrouw Michelle aan.
Malia zou het ook prima vinden als haar vader de presidentsverkiezingen niet wint. Het lijkt haar niets om te verhuizen, omdat ze het heel goed naar haar zin heeft in Chicago, waar de familie Obama nu woont. Haar ouders proberen haar echter langzaamaan voor te bereiden op een leven in het Witte Huis in Washington. Malia is nieuwsgierig hoe het op haar eventuele nieuwe school zal zijn en of ze daar weer vrienden kan maken.
Haar ouders zeiden tegenover People dat ze proberen dezelfde regels te handhaven nu het gezin in een glazen huis woont. „We leren de kinderen dat ze zich niet beter moeten voelen dan anderen. En ook niet minder.”
Verenigde Staten, Malia Obama (10)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.