Oei, een winterdip
Het is inmiddels volop najaar. De zon schijnt minder, het blad verkleurt en het wordt kouder. Een mooi seizoen voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Voor sommigen betekent herfst de opmaat naar een winterdip. Je zult er maar mee te kampen hebben.
Als je elk najaar somber bent en weinig energie hebt, ben je misschien wel een van de vele Nederlanders die een winterdip hebben. SAD (seasonal affective disorder) is de officiële naam. Inderdaad, door een winterdip voel je je ”sad”, verdrietig, neerslachtig en moe.
- Onderschat een winterdip niet; een kleine groep mensen heeft ’m zo erg dat het dagelijks leven, het werk en de relatie eronder lijden. Neem het dus serieus als je er zelf last van hebt, of als je merkt dat een ander ermee te maken heeft.
- Hoe verder van de evenaar af, hoe meer mensen last hebben van SAD. Het heeft kennelijk met de hoeveelheid zonlicht te maken. De symptomen beginnen in de herfst, hebben hun hoogtepunt in de winter en verdwijnen in het voorjaar.
- De behandeling kan bestaan uit medicijnen, antidepressiva, gesprekstherapie of lichttherapie. Een zonnebank helpt niet omdat die niet het juiste licht geeft.
- Let op wat je eet; te veel suikers en vet bevorderen somberheid.
- Zorg voor voldoende vitamines. In het bijzonder vitamine B en vitamine D zijn belangrijk. Koop alleen een vitaminesupplement waarvan je weet dat het goed is; op dat gebied is er namelijk veel te koop dat niet is wat de folder belooft.
- Gebruik kruiden tegen de winterdip. Van sint-janskruid is bewezen dat het werkt. Het is bij de drogist te koop.
- Zorg voor lichaamsbeweging: fietsen, wandelen of sporten.
- Ga naar buiten. Een halfuurtje buitenlucht per dag doet wonderen.
- Plan activiteiten, zoals familiebezoek; dat garandeert dat je wat gaat doen en contact hebt met anderen.
- Pas op met alcoholhoudende dranken. Het gebruik van alcohol kan depressiviteit bevorderen.
- Maak het binnen gezellig. Fleur je huis op met bloemen en steek kaarsen aan. Muziek kan een ontspannende werking hebben.
- Verminder stress. Zorg ervoor dat je huishoudelijke, sociale en financiële situatie op orde zijn; dat geeft een rustig gevoel.
- Ben je de dip ondanks alle maatregelen niet de baas? Vraag tijdig hulp, deel je probleem met anderen.
- Schaam je niet voor sombere gevoelens. Er zijn veel mensen die er in meerdere of mindere mate mee te maken hebben als de donkere dagen aanbreken.
Reacties (12)
darling redacteur | dinsdag 14 oktober 2008 - 10:37 | ![]() |
aantal posts:367 | t help denk k wel |
hoihoi journalist | dinsdag 14 oktober 2008 - 11:19 | ![]() |
aantal posts:2992 | een leraar van ons heeft het ok altijd... is dn ok heel de winter ziek thuis... |