„We worden geen Superman”
Apeldoornse leerlingen krijgen argumenten tegen evolutietheorie
De aarde in zes dagen geschapen? Welnee. De aarde 10.000 jaar oud? Haha. Wat zeg je, er is een God in de hemel Die jou en mij gemaakt heeft? Dat geloof ik niet. Religieus gebabbel. Oerknal en evolutie, dat zijn pas feiten.
Er zijn zo veel wetenschappelijke argumenten te bedenken tegen het christelijk geloof, dat sommige christelijke jongeren helemaal van hun stuk raken als ze ermee worden geconfronteerd. Maar betekent dat ook dat het goede argumenten zijn? „Nee.” Dr. Mortenson, wetenschapper in de theologie, wiskunde en geologie uit Amerika, is er heel stellig in. „Er is geen bewijsmateriaal voor de theorie dat evolutie heeft plaatsgevonden.” In een les aan 4 lyceum van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn legde hij donderdag uit waarom.
Piepkleine bacterie
Wat is dat ook al weer, de evolutietheorie? Simpel gezegd is dat het geloof dat al het leven op aarde voortkomt uit een piepkleine bacterie. Van daaruit is alles begonnen. „Dus”, verduidelijkt Mortenson, „je bet-, bet-, bet-, bet-, bet-, bet-, en nog een heleboel keer bet-, betovergrootvader was een bacterie.” De klas begint te lachen. Mortenson heeft zijn punt gemaakt.
Hij laat een sheet zien, waarop een niet-christelijke wetenschapper zegt: „De evolutietheorie is een uiterst speculatief idee waarvoor geen harde bewijzen zijn gevonden.” „Heeft deze man het fout, omdat hij tegen al die wetenschappers ingaat die wel in de evolutietheorie geloven”, vraagt Mortenson de klas. „Heeft hij nooit op school gezeten? Nee, hij heeft een studie medicijnen en microbiologie gedaan. Maar toen hij objectief onderzoek ging doen naar het bewijs voor de evolutietheorie, was dit zijn conclusie.”
Honden
Mortenson: „Er is wel een bepaalde vorm van evolutie. We veranderen. Maar we ontwikkelen ons niet, zoals de evolutietheorie beweert. We worden geen Superman, maar de veranderingen die zich voordoen wijzen erop dat we sterven. Mijn haar wordt dunner, ik krijg meer vet. Ik heb minder kracht in mijn handen.”
Mortenson legt uit dat Darwin een bewijs voor evolutie vond in het bestaan van de tientallen, misschien wel honderden soorten honden. „Honden ontwikkelden zich onderling op verschillende manieren, dus waarom zou dat niet gelden voor alle levende wezens, dacht Darwin. Maar dat is geen bewijs voor de evolutietheorie. Want als honden alleen onderling andere soorten vormen, waar komen die honden dan vandaan? Alle levende wezens veranderen. Maar het is geen proces dat kan verklaren hoe de eerste vis ontstond.”
Pakicetus
De klas is vol aandacht als Mortenson zijn les vervolgt. „Er zijn fossielen gevonden die volgens wetenschappers bewijzen dat de aarde honderden miljoenen jaren oud is. Overgangsvormen, worden die fossielen genoemd. Ze zijn het zogenaamde bewijs dat zeedieren zich bijvoorbeeld ontwikkelden tot landdieren. Een van die fossielen wordt Pakicetus genoemd.” Mortenson laat een plaatje van de beenderen van een dierenkop zien. „Dit is het bewijs. Aan de hand van dit hoofd besloten wetenschappers dat het beest er zo uit gezien moet hebben.” Op het whiteboard verschijnt opnieuw een plaatje, waarop een beest met een walviskop en kangoeroepoten staat. „En weet je wat wetenschappers dan zeggen? „Dit ís de volmáákte overgangsvorm.” Het is zo. Het is volmaakt. Niet eens: „Dit zou mogelijk een bewijs kunnen zijn voor het bestaan van tussenvormen.”
Als de evolutietheorie waar was en reptielen langzaam in vogels zijn veranderd, dan zouden er fossielen moeten zijn die dat bewijzen. Fossielen die een beest laten zien dat half reptiel en half vogel is bijvoorbeeld. Maar zulke fossielen zijn er niet.”
De leerlingen hebben zelfs na anderhalf uur nog niet genoeg van de les. „Hoe komt het dat er blanke en zwarte mensen bestaan”, vraagt een meisje in het Engels aan Mortenson. „Komt dat niet door de evolutie?” Mortenson schudt zijn hoofd. „Het is niet zo dat mensen die in zonnige gebieden woonden langzaam steeds bruiner werden. Je huidskleur wordt genetisch bepaald.”
Andries Salm (15) kon de les prima volgen. „Vorig jaar hebben we ook al een project gehad rond het thema evolutie”, zegt hij. Nico Overeem (15): „Maar het lijkt me welk moeilijk om later op de universiteit in debat te gaan met jongeren die wel in de evolutietheorie geloven.”
Reacties (11)
florus bezorger | zaterdag 4 oktober 2008 - 19:58 | ![]() |
aantal posts:18 | het is dik onzin niet in geloven hoor groeten hansmorren@yord.nl |
dockie correspondent | maandag 6 oktober 2008 - 20:15 | ![]() |
aantal posts:148 |
-xAK92x-
correspondent schreef op maandag 6 oktober 2008 - 18:06
Lotje10
bezorger schreef op maandag 6 oktober 2008 - 16:56 Ik denk dat evolutie helemaal niet bestaat, ben het ook helemaal eens met plaatje wat in magneet in de krant stond: hoe kan iets dat er niet is ontploffen Daar gelooft de evolutietheorie dan ook niet in, de evolutietheorie vind vaak de oorsprong in de theorie dat niets anti-materie is en dat je dat kan veranderen in materie, van daaruit kun je een gaswolk met verdichte stukken gas (aarde, stenen) laten ontstaan, die kan ontploffen door een kernreactie. Klinkt vrij aannemelijk, behalve dan dat anti-materie alleen theoretisch niets is, praktisch is alles wat je kan aanduiden iets. okee.. Antimaterie is direct al een moeilijke term waar 3/4 van alle mensen die hier reageren niets van weten.... Dus klinkt het dan ook heel interresant. Maar ik ben mezelf eens in de evolutietheorie gaan verdiepen.. Ik ben ervan overtuigd dat deze ongegrond en onbewezen is. Ik heb nog geen wetenschappelijk rapport gezien waarin een concreet bewijs is geleverd voor de evolutietheorie. Maar dat heb ik wel degelijk gezien voor de schepping, de Bijbel! Ik weet niet wat voor opleiding je doet, maar misschien is het wel eens heel nuttig om je je in deze onderwerpen te verdiepen. Ik vind het wel heel interresant om daarmee met jou in discussie te gaan. Mijn email adres is no_body@live.nl. | |
Alle goede dingen komen langzaam... |