Duopinie: nachtdetentie
Sommige jongeren die een misdrijf hebben gepleegd, worden alleen ’s nachts achter slot en grendel gezet. Dat is te soft, luidt de stelling. Jolande en Aria reageren.
„Nachtdetentie is voor sommige jongeren wel effectief. Maar er zijn ook onverschillige jongeren, op wie het weinig indruk zal maken. Dan is nachtdetentie te soft: straf moet wel iets met je doen om effect te hebben.
Hoe ik op deze jongeren zou reageren als ik ze op straat zou zien lopen? Ik zou extra oppassen, denk ik. Ik zou liever niet naast zo’n jongere in de klas zitten. Dat lijkt me een eng idee. Hij heeft toch iets op zijn kerfstok.
Het lijkt me moeilijk om met die jongeren om te gaan. Als christen weet je dat het verkeerd is wat ze hebben gedaan en tegelijkertijd moet je ze vergeven. Maar meestal blijven we ver bij ze vandaan.
Als hun klasgenoten op dezelfde manier op hen reageren als ik, heeft het weinig zin voor deze jongeren om weer in de maatschappij te komen. Dan worden ze van alle kanten bekeken en voelen ze zich er alleen maar ongelukkig. Dan gaan ze misschien alsnog het verkeerde pad weer op.
Wat ik zou willen als ik zo’n jongere was? Ik denk dat het makkelijker is opgesloten te zitten dan opnieuw te beginnen. In de cel zit je tussen medecriminelen en wordt er niet op je neergekeken.”
Jolanda de Witte (15), Staphorst
„Ze hebben een tweede kans nodig”
„Het ligt eraan welk misdrijf de jongere heeft gepleegd, vind ik. Als het bijvoorbeeld diefstal is, vind ik het prima dat hij alleen ’s nachts wordt opgesloten. Dan kan hij overdag naar school.
Ik zou mij niet onveiliger voelen als deze jongeren gewoon over straat zouden lopen. Volgens mij worden ze streng in de gaten gehouden. Ik las in een artikel dat ze niet te laat op school mogen komen en regelmatig gecontroleerd worden op bijvoorbeeld drugsbezit. Verder zie je niet aan de buitenkant wie een dief is of niet, dus bang kan ik er niet van worden.
Deze jongeren hebben een tweede kans nodig. De kans dat ze hun vrijheid misbruiken om in herhaling te treden is klein denk ik, omdat ze daarmee ook hun kans op een betere toekomst vergooien. Een toekomst die verder gaat dan alleen in de cel zitten. En als ze tóch in herhaling vallen, krijgen ze in ieder geval geen derde kans meer.
Als ik in de klas naast zo’n jongen zou zitten, zou ik trouwens wel even moeten slikken. Zeker als ik wist dat hij bijvoorbeeld iemand had beroofd. Maar ik weet ook dat het niet goed is iemand op zo’n daad af te keuren. In het begin zou ik bang voor ’m zijn, denk ik, maar als ik zo iemand beter zou leren kennen en ook z’n goede kanten ga zien, zal dat vast voorbijgaan. Misschien dreven de omstandigheden bij hem thuis hem wel tot criminaliteit.”
Ik las dat veel kinderrechters de nachtdetentie een te softe straf vinden. Ik denk dat je vooral moet kijken naar de ernst van het gepleegde misdrijf. Tussen roof en moord zit een groot verschil. Maar een overval of een tasjesroof vind ik weinig uitmaken. De overvaller is misschien ook ooit tasjesdief geweest en andersom kan de tasjesdief later wel overvaller worden. Verder vind ik dat een rechter moet kijken of de kans op herhaling groot is.”
Aria van der Plas (16), Katwijk aan de Rijn
Reacties (17)
matthew0900 bezorger | donderdag 11 september 2008 - 19:07 | ![]() |
aantal posts:19 | In Nederland mag er weleens wat zwaarder worden gestraft! | |
The Lord is my Shepard I shall not want (Psalm 23:1) |