Nachtmerrie in de jungle
Meer dan zes jaar zat ze vast in de donkere jungle van Colombia. Met een spectaculaire actie van het regeringsleger kwam woensdag een einde aan de nachtmerrie van Ingrid Betancourt. Wie is ze eigenlijk, en wie zijn haar ontvoerders?
De kranten staan er vol van; eindelijk zijn de Colombianen er in geslaagd ’s werelds bekendste gevangene te bevrijden. De nachtmerrie van Ingrid Betancourt begint zes jaar geleden, in februari 2002. Betancourt wil president van Colombia worden. Ze gaat op campagne om stemmen te winnen.
Ondanks alle waarschuwingen begeeft ze zich ook in het gebied waar veel guerrillastrijders van de rebellenbeweging FARC actief zijn. De Colombiaanse regering pakt de rebellen hard aan, maar Betancourt wil juist met hen praten. Ze zoekt de dialoog. Het is daarom des te pijnlijker dat juist zij door de rebellen wordt ontvoerd.
Haar gevangenschap in de ondoordringbare Colombiaanse jungle valt de politica zwaar. De rebellen trekken voortdurend van de ene plek naar de andere, om ontdekking te voorkomen. Betancourt probeert wel vijf keer te ontsnappen. Tevergeefs.
Haar man en kinderen brengen haar ontvoering steeds onder de aandacht, zodat de wereld haar niet vergeet. Omdat ze ook een Frans paspoort heeft, bemoeit de Franse regering zich voortdurend met haar zaak. President Sarkozy spant zich er persoonlijk voor in om haar bevrijding voor elkaar te krijgen.
Toch zijn het de Colombianen zelf die na zeseneenhalf jaar een spectaculaire bevrijdingsactie op touw zetten. De voorbereidingen begonnen al maanden geleden. Een infiltrant van de regering haalt de leiders van de FARC over om Betancourt samen met veertien andere ontvoerden naar een ander kamp te brengen.
Een groep commando’s dringt de jungle binnen. Die doet zich voor als de guerrilla’s die met hun helikopters de gijzelaars, waaronder ook drie Amerikanen, naar het kamp zullen vliegen. De rebellen trappen er in en dragen de gevangenen over aan de commando’s. En zo vliegt Betancourt, samen met haar lotgenoten, de vrijheid tegemoet.
De FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, wordt in 1964 opgericht. Het begint als een boerenmilitie, een groep landbouwers die niets anders willen dan zichzelf verdedigen in het politiek onrustige land. De beweging groeit snel en begint een gewapende strijd tegen de regering. Ze vechten vooral voor de armen op het platteland. De groep trekt allerlei avonturiers aan. In 2007 kwam aan het licht dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer is aangesloten bij de FARC.
In de jaren ’80 houden de rebellen zich steeds meer bezig met drugssmokkel. Het is hun belangrijkste bron van inkomsten. Geld krijgen ze ook door losgeld te eisen voor de talloze mensen die ze ontvoeren. Op dit moment zouden nog meer dan 700 mensen gevangen zitten in de jungle.
Van de strijd tegen onrecht is weinig meer over; de FARC verandert in een criminele organisatie die nauwelijks nog op sympathie van de bevolking kan rekenen.
Met de bevrijding van Betancourt is de rebellenbeweging haar belangrijkste gevangene kwijt. Daarmee is een grote slag toegebracht. Velen zien het als het begin van het einde voor de guerrilla’s. Echter, een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Reacties (19)
geneva stagiair | vrijdag 4 juli 2008 - 14:40 | ![]() |
aantal posts:50 | 6 jaar??!! |
goudvis stagiair | vrijdag 4 juli 2008 - 19:57 | ![]() |
aantal posts:53 | phoe leuk moe je ok mr sinin hebn |