Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Verlangen naar de zondag


Zou de Heere mij willen bekeren? Wil Hij echt tot zó’n jongere als ik spreken? Persoonlijke vragen. Guido Jansen (17), Eline ter Maat (16) en Rutger Koppelman (15) lopen er niet voor weg. „De Bijbel is onze leidraad voor dit leven.”

Zomaar op een doordeweekse dag zitten ze met godsdienstdocent Chr. J. Weststrate in een kamer op hun school, de Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Om met elkaar na te denken over wat de Heere voor hen betekent.

Waarom ze op deze reformatorische school zitten? Rutger komt er voor uit Vriezenveen, Guido en Eline wonen in Rijssen. Rutger: „Het klimaat is hetzelfde als thuis. Daar lees je uit de Bijbel, op school ook. De Bijbel is het uitgangspunt.” Eline knikt. „Je voelt je hier thuis. Iedereen weet dat er een God is, op andere scholen kijken ze je al raar aan als je zegt dat je niet naar de bioscoop gaat. Op onze school hoef je eigenlijk niet echt voor het geloof uit te komen.”

Het is met leeftijdsgenoten op school soms makkelijker om over het christelijke leven te praten dan thuis, denkt Guido. „Thuis gaat het snel over wat wel en niet goed is. Met je vrienden gaat het niet gelijk op de dogmatische toer.” „Dus jullie vrienden weten wat de Heere en Zijn dienst voor jullie betekenen?” vraagt Weststrate. Eline: „Daar praten we inderdaad wel eens over.”

Als voorbeeld noemt Guido cafébezoek op zaterdagavond. „Veel ouders vinden dat terecht niet goed, maar denken dan ook dat hun kinderen dat niet doen.” Eline: „Ik weet dat ik mijn ouders verdriet doe als ik daar heen zou gaan. Dan doe je het toch niet? Ik ben ooit een keertje wezen kijken, maar het is geen plaats waar je hoort te zijn.”

Rutger weet ook een betere besteding voor de zaterdagavond. „Ik ga iedere week met een stel vrienden naar iemand thuis. We hebben het daar gezellig.” Guido: „Je hebt in het café niets te zoeken. Ik weet het uit eigen ervaring. De gesprekken zijn van een zeer laag niveau. Ga je daarheen om bij te praten? Je moet er schreeuwen om je verstaanbaar te maken.”

Rutger, Eline en Guido.

Rutger, Eline en Guido.

De zondag is voor de drie een rustdag. Ze kijken er allemaal naar uit. Rutger: „Ik ben blij dat die dag er is.” Weststrate: „Welk cijfer zou de zondag van jullie krijgen?” „Een negen”, antwoordt Eline resoluut. „En de woensdag bijvoorbeeld een zeven.”

Niet alleen het gezamenlijk als gezin optrekken staat op zondag centraal, ook het samen zingen. Rutger: „Wij zingen vaak op zondagavond bij het orgel.” Eline: „Ik speel gitaar en wij zingen ’s middags een uurtje psalmen en gezangen.”

Uit de kerk op visite gaan, is in de gezinnen van Guido, Rutger en Eline niet zo vaak aan de orde. „Dan gaan de gesprekken al snel niet meer over de preek.” Thuis napraten over de preek gebeurt meer dan eens. Rutger: „Soms merk je echt dat de Heere de dominee helpt. Als hij dan liefdevol waarschuwt, kom je er niet onderuit.”

Door de preek krijg je soms ook antwoorden op vragen, ervaart Eline. „Ik heb een bijbaantje in een winkel. Laatst zouden we een feest hebben met het winkelpersoneel, met onder andere een bezoek aan de bioscoop. Ik durfde eigenlijk geen nee te zeggen. Toen kwam ’s zondags in de preek heel duidelijk naar voren of je bij God óf bij de wereld wilde horen. Op dat moment voelde ik dat ik moest weigeren om mee te gaan. Ik heb veel gebeden of mijn baas niet boos zou zijn. Toen ik het hem vertelde, zei hij: „Maar dan gaan we toch bowlen?” Ik zie dat als een gebedsverhoring.”

„Wat betekent de Bijbel voor jullie?” vraagt Weststrate. Eline: „Een leidraad voor mijn leven.” Guido: „Daarin kun je lezen wat God van Zijn kant heeft gedaan om mensen te verlossen.” Alle drie ervaren ze steeds de vraag: „Is het ook voor mij?”

Of ze wel eens merken dat de Heere persoonlijk vanuit de Bijbel tot hen spreekt, wil de godsdienstdocent weten. Eline: „Je moet de Bijbel niet lezen als een leesboek. Maar als je het soms moeilijk hebt, en je leest de tekst ”Komt allen tot mij, die vermoeid en belast zijt”, dan weet je dat de Heere ook jou bedoelt.”

De drie lezen iedere avond voordat ze gaan slapen uit een bijbels dagboek. Ook pakken ze dan hun Bijbeltje erbij. Rutger: „Als ik jarig ben, krijg ik altijd een dagboek van mijn moeder.”

Weststrate: „Kennen jullie meer jongeren die ervaren dat de Heere tot hen spreekt?” Eline: „Ja, en gelukkig kunnen we daar ook met elkaar over spreken.”

Reacties (12)

Anne
stagiair
Quote bericht
aantal posts:51

Hoi Ilse, ik ben ook GerGemmer, en ben heel benieuwd welke dominee jullie hebben! Mischien kun je via een omweg, zodat anderen het niet weten, de dominee bereiken? Laat je horen wie het is...? Liefs
Marjolijn
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

Hoi allemaal, Zojuist heb ik alle reacties van onderaf aan gelezen. @Ilse: jij hebt hulp nodig! Mail me eens als je wilt (marjolijntje77 at hotmail punt com). Verder, lees eens artikelen enz op www.jongerenavonden.nl. @frekje: Wat ben jij moedig en wat heeft God je veel wijsheid geleerd (voor een jongen van 15)! Dank Hem. Ik zal je medestander worden op dit forum (voor zover ik tijd heb) ;-). Wat goed dat zo'n forum bestaat! Ik ben heel blij om steeds vaker te lezen en te horen van jongeren die tot bekering zijn gekomen. Als je het mij vraagt is er in Nederland onder de refo-jeugd het begin van een herleving/opwekking gaande. God werkt! Het jammere van zo'n forum vind ik dat je er zoveel voor achter de computer moet. Ik ontmoet mensen liever in levende lijve. Maar laten we elkaar blijven helpen en steunen, ook door voor elkaar te bidden. We hebben elkaar hard nodig. Spreek jullie nog wel!! Hartelijke groetjes Marjolijn.
Marjolijn
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

@Michael, My, Mij, kunnen jullie alsjeblieft serieus meediscussieren in plaats van alleen maar te oordelen over anderen??? En als je zo graag wilt oordelen, begin dan alsjeblieft bij jezelf. Als jij vannacht sterft, heb jij dan een Zaligmaker, een Borg voor je torenhoge schuld? @B en frekje: als ik jullie stukken lees, denk ik dat jullie toch heel aardig op dezelfde lijn zitten. Nog even doorpraten, dan vinden jullie elkaar wel ;-) ik ben het grotendeels met jullie allebei eens. Trouwens heel interessant om te lezen, zulke diepgravende discussies, en ook nog eens leerzaam. Ga zo door ;-). @iedereen: SRA is een geweldige organisatie! Als je het mij vraagt, zit daar de kern van de 'opwekking' onder onze jeugd. Ik heb er zeer, zeer goede en gezegende ervaringen mee. Om duidelijker te zijn, ik krijg catechisatie van 1 van hun 'voormannen' en dat mocht voor mij het middel zijn om tot Christus te komen. Geloofd zij God, gedankt zij Zijn Naam voor zulke organisaties! Gods zegen!
Marjolijn
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

@B, frekje en Wouter: even iets over ellendekennis, voor of na de bekering. 1): er is zo'n grote mate van ellendekennis nodig voor je bekering zodat je ermee tot Christus gaat. Bij de een is dat eel, bij de ander is dat weinig. Doet er ook niet toe; als het je maar tot Christus (de verlossing) brengt. 2): na de bekering ga je je ellende nog veel meer en dieper zien. Een oudvader zegt (ongeveer): 'onze ellende is nooit een zwartere achtergrond dan wanneer Christus' verdienste op de voorgrond schittert'. Met andere woorden, in het licht van Christus' werk en heerlijkheid zien wij onze ellende pas echt. Ik spreek nu oer 2 'soorten' ellendekennis, door o.a. Calvijn wordt dit onderscheid gemaakt, hij noemt het 'wettische' boetvaardigheid (soort 1, aan de bekering vooraf) en 'evangelische' boetvaardigheid (soort 2, na het komen tot Christus).
Marjolijn
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

Over verschillende wijzen om tot Christus getrokken te worden en ellendekennis: Brakel spreekt hier heel mooi over in de Red.Godsdienst. Er zijn veel verschillende wijzen waarop God mensen tot Hem trekt, maar bij al die mensen komt dit overeen: zij gaan zien dat ze Christus nodig hebben, niet meer kunnen missen, enzovoorts. De ene wordt getrokken door Gods liefde, de ander door angst voor de hel, weer een ander op een andere manier; maar allemaal zien ze genoeg van hun ellende om in te zien dat ze een Zaligmaker nodig hebben. Anders zouden ze ook nooit tot Christus komen; hetzelfde als dat je niet naar een dokter gaat zolang je niet ziek bent (of niet weet dat je ziek bent). @Iedereen: heb jij Hem al nodig???
Anne
stagiair
Quote bericht
aantal posts:51

Om even een misverstand uit de wereld te hepen: Censura Morum is alléén voor de kerkenraad bestemd of het tussen de kerkenraadslieden allemaal wel 'snor' zit! Dus niet voor de gemeenteleden.
Mij
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

als je bekeerd ben ga je aan het Heilig Avondmaal dat is gewoon zo
powergirl
bezorger
Quote bericht
aantal posts:33

michael: ik denk dat je het tegen Anne een beetje spottend benoemd maar we zouden blij moeten zijn dat er mensen theologie studeren...
Anne
stagiair
Quote bericht
aantal posts:51

Jongens, jongens, moet dat nou zo?! Ik krijg kippenvel als ik dit lees! Moet er zo over de bekering gesproken worden?!
powergirl
bezorger
Quote bericht
aantal posts:33

mirjam!!! ben je triest als je over je geloof of bekering praat!! nee!!! tuurlijk sla je de elende niet over maar wat is er dan ook een vreugde in je hart!!!!
powergirl
bezorger
Quote bericht
aantal posts:33

ellende, verlossing, dankbaarheid
Anne
stagiair
Quote bericht
aantal posts:51

Hej Rozelie, je ergens heb je gelijk. Tuurlijk we moeten voor onze naaste zorgen, helemaal mee eens. Maar zoals jij zegt: 'Jezus zal niet vragen heb je netjes je psalmversje geleerd?' Kom je er ook niet als je kunt zeggen: 'Ik heb goed voor m'n naaste gezorgd dusss... ' Ik denk dat beide samen gaan, als je mag weten gered te zijn door Zijn bloed, zal het leren van het psalmversje (om dat voorbeeld nog maar te gebruiken) samen gaan met het zorgen voor je naaste.