Tom en Lars (18) winnen internationale prijs
Ooit wel eens tijdens het frisbeeën afgevraagd wat de ideale omstandigheden zijn voor de vlucht van een frisbee voor een maximale vliegtijd en een maximale afstand? Lars Driessen en Tom Spangenberg (beide 18) uit Oosterhout deden het. En wonnen een internationale prijs voor hun onderzoek.
Het begon allemaal met een profielwerkstuk. Lars en Tom pijnigden verwoed hun hoofden met de vraag waar ze hun onderzoek over zouden gaan doen. Ze wilden iets nieuws, waar veel eigen onderzoek bij te pas zou komen.
„Op een gegeven moment kwamen we op het idee te onderzoeken wat de ideale omstandigheden zijn voor een frisbeeworp. Niet omdat we zelf frisbee aan het spelen waren. We kwamen het onderwerp tegen in een boek. Er bleek nog totaal geen onderzoek naar gedaan te zijn.”
Enthousiast begonnen de jongens aan hun onderzoek. Ze stelden een wiskundig model op dat de vlucht van de frisbee kon bepalen. Daarna pakten ze de frisbee ter hand om hun model te testen. Tot hun spijt was het onmogelijk elke keer exact dezelfde worp te gooien. Dan maar zelf een machine maken die frisbees uitwerpt. Tom en Lars konden in hun handen knijpen. Want toen dit was gelukt, bleek tot hun verrassing dat hun wiskundig model vrij nauwkeurig klopte.
Hun profielwerkstuk werd voorgedragen voor de Van Melsenprijs, een belangrijke prijs voor profielwerkstukken in Nederland. Tom en Lars werden tot hun vreugde eerste. Tom: „Dat hadden we nooit verwacht. Maar de jury vond het erg goed dat we zo veel eigen onderzoek hadden verricht.” Met de prijs eindigde hun succes nog niet. De winnaars van de Van Melsenprijs dingen namelijk automatisch mee naar een prijs bij een internationale conferentie van jonge wetenschappers in de Oekraïne. „Er waren zeven juryleden”, zegt Tom. „We kregen zes keer een 9 voor ons werkstuk en één keer een 10. We eindigden met grote voorsprong op de eerste plaats.”
Ironisch genoeg wonnen de jongens met het profielwerkstuk op hun school, het Mgr. Frencken College in Oosterhout, de tweede plek. Tom kan er wel om lachen. „Ze snapten niks van ons onderzoek. Daarom eindigden we tweede, denk ik.”
Maar wat is nu de uitkomst van hun onderzoek? Tom: „De perfecte omstandigheden voor de vlucht van een frisbee bestaan niet.”