Vergezichten
Die reënvalseisoen, wat nou einde se kant toe staan, was ’n goeie een vir Suid-Afrika. Die reën het wyd oor die hele land neergesak, daar is net plek nog droë kolle.
Byna al die damme loop sterk oor, van die grootste riviere het al, in die seisoen, hulle walle oorstroom of amper oorstroom. Die graanboere het volop water, omdat al hul opgaardamme vol is, vir besproeiing. Die grasvelde is groen en die gras groei welig, daar is genoeg weiding vir al die vee. Al hierdie feite gee die land se ekonomie ’n hupstoot.
Maar daar is ook nadele aan die goeie reën verbonde dit het al baie mense se lewens gekos, hetsy deur verdrinking of in motorongelukke. Daar is baie huise verwoes en weggespoel, mense is selfs bang dat hul huise kan wegsak omdat daar groot massas water naby hul huise is.
Maar Suid-Afrika lyk nou soos ’n paradys, net voor die winter. Die winter kan selfs koud wees as gevolg van al die vog.
Martin van Nieuwkoop (18) Zuid-Afrika
Huizen van papier
„Vorige week gebeurde er iets droevigs: mijn overgrootmoeder overleed. Ze is 89 jaar geworden en was eigenlijk nooit ziek. Vorige week ging ze na het middageten een dutje doen en toen bleek na een tijdje dat ze was overleden: gewoon in haar slaap dus. Ze heeft in haar leven heel wat meegemaakt, maar wilde daar jammer genoeg nooit over praten. Ik had wel graag van haar willen horen hoe het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Culturele Revolutie was geweest.
De begrafenis was een indrukwekkende gebeurtenis. Iedereen was gekleed in het wit, de kleur van de rouw in China, en er was een speciaal orkestje dat de hele dag begrafenismuziek speelde. Alle familieleden hadden papieren voorwerpen met een symbolische betekenis naar de begraafplaats meegenomen, zoals een huis van papier en veel geld van papier.
Dat werd allemaal op haar graf verbrand - als teken dat ze een rijk leven heeft gehad, maar ook als teken dat we haar het allerbeste wensen voor het leven dat ze na de dood zal hebben. Veel Chinezen en ook mijn familie geloven in reïncarnatie: dat je na de dood weer een nieuw leven krijgt. Na de begrafenis was er een uitgebreide maaltijd in een restaurant. Het is in China de gewoonte dat de kleinkinderen na afloop alle kosten van de begrafenis en de maaltijd betalen. Dat betekende voor mijn ouders dus ook dat ze een financiële bijdrage moesten leveren.
Xiaonan Li (16)