Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Van leslokaal naar ziekenzaal

    „Als ik me echt ziek voel, zeg ik tegen de zuster dat ze de les moet afbellen”

    Hij is ernstig ziek. Marinus Commandeur (16) uit Bovenkarspel ligt al twee maanden in het ziekenhuis omdat hij hartfalen heeft. Het wachten is op een nieuw hart. Gelukkig hoeft hij niet de hele dag in bed te liggen. „Ik kan wat heen en weer lopen. En ’s morgens ga ik hier in het ziekenhuis naar school. Dat geeft afleiding.”

    Een paar stoelen. Een bak potloden op een ovale tafel. Een computer, een boekenkast en een paar achtergelaten, roze gekafte schoolboeken. Het leslokaal op de tweede verdieping van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is klein. Een miniatuurschool op een vreemde plek. Toch is het groot genoeg voor de vijf leerlingen die hier dagelijks komen. Meer leerlingen zijn er wel, maar komen niet: ze zijn te ziek en krijgen les aan bed.

    Marinus Commandeur (16) uit Bovenkarspel krijgt les in het ziekenhuis.

    Marinus Commandeur (16) uit Bovenkarspel krijgt les in het ziekenhuis.

    Marinus wil kok worden. Dat is ook precies waar de vmbo-scholier, die de richting horeca doet, zich tijdens de dagelijkse les -van tien uur tot kwart voor elf- in verdiept. Al moet hij behoorlijk wat praktijk overslaan. „Op school moest ik échte gerechten maken. Hier kunnen we met z’n allen elke donderdag wat koken en bakken met de pedagogisch werker. Rond sinterklaas hebben we pepernoten gebakken. En pas heb ik nog een monchoutaart gemaakt.”

    Hij houdt erg van koken, zegt hij. Als zijn ouders aan het werk waren, reed hij met een boodschappenlijstje naar de supermarkt, haalde wat ingrediënten en bereidde die, zodat iedereen om zes uur gelijk kon aanschuiven.

    Marinus is dan ook duidelijk beter in koken dan zijn medepatiënten in het ziekenhuis, die het ook leuk vinden om donderdag mee te doen. „Af en toe weet ik zelfs beter hoe het moet dan de docent”, grijnst hij.

    Verschrikkelijk moe
    Marinus zit in het derde jaar van het vmbo. Door zijn ziekte is hij een jaar blijven zitten. „Ik probeer zo veel mogelijk bij te blijven. Engels en Nederlands hoef ik hier niet te doen, dat mag later.”

    De scholier bladert wat door een dik boek met allerlei kookregels. In zijn hand zit een slangetje met een pleister erop. Het slangetje loopt naar een kastje dat hij bij zich draagt. „Ik krijg 24 uur per dag medicijnen”, verklaart Marinus. „Ik sta op de wachtlijst voor een nieuw hart.” Hoe lang dat kan duren? „Ik weet het niet”, zegt hij aarzelend. Hij zoekt naar woorden. „Pas als er iemand overlijdt, kan ik een hart krijgen.” Hij vindt het moeilijk om daarover te praten.

    Op het moment voelt hij zich vrij goed, maar er zijn dagen dat hij verschrikkelijk moe is omdat zijn hart heel langzaam klopt. „Ik kan het niet goed omschrijven. Maar nu heb ik er niet zo veel last van. Vorige week wel. Als ik me echt ziek voel, zeg ik tegen de zuster dat ze de les moet afbellen.”

    Marinus mist de gezelligheid, het geroezemoes en de praktijklessen van een echte school. Toch geniet hij ook van de lessen in het ziekenhuis. „Als het niet verplicht was, zou ik het ook doen. Na een grote vakantie ben ik de vakantie ook altijd zat. Dan ben ik blij dat ik weer naar school kan. Zo is dat hier ook een beetje.”

    Etensgeuren komen door de gang naar binnen waaien. De klok wijst halftwaalf. Marinus trekt zijn neus op. „Er zit een metaalachtige smaak aan het eten”, vindt hij. „Als ik hier kon koken, zou ik voor het hele ziekenhuis koken, met smaak, tegen een redelijke prijs.”

    Hij stapt monter in zijn rolstoel. Zijn consulent rijdt hem het lokaaltje uit. Op de gang kan hij ternauwernood een botsing met een aanstormende etenskar vermijden. Marinus snuift de geur op voordat hij de lift in rijdt. „Aardappelen, denk ik”, zegt Marinus, terwijl hij nog eens zorgvuldig snuift. „Met boontjes. Of nee, worteltjes en doperwtjes.”

    Op zijn kamer staat het dienblad met eten staat al voor hem klaar. „Ah, doperwtjes”, ontdekt Marinus. Hij gaat op zijn bed zitten. „Eerst even douchen. Dat eten laat ik straks wel opwarmen.”

    Dit is het tweede deel in een serie over verschillende soorten onderwijs.

    Huiswerk
    Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft een speciale afdeling onderwijs voor zieke leerlingen. Daar werken zes consulenten die kinderen in lokalen en aan bed helpen met hun huiswerk. In de school worden geen gezamenlijke lessen gegeven, omdat iedereen werkt aan het huiswerk dat door de eigen school wordt meegegeven. Alleen de kleuters krijgen gezamenlijk les.

    De afdeling werkt nauw samen met scholen in Rotterdam en omstreken. Ze geeft niet alleen les aan kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar helpt bijvoorbeeld ook nierpatiëntjes, die drie keer in de week langs moeten komen voor dialyse, en jongeren met astma, die daardoor vaak school verzuimen. Daarnaast adviseert de consulent scholen die niet weten hoe ze met deze kinderen moeten omgaan.

    Vroeger was het zo dat alleen kinderen die voor drie weken of meer werden opgenomen, naar de ziekenhuisschool gingen. Maar omdat daar steeds minder leerlingen voor in aanmerking kwamen, is in 1999 een wet ingevoerd waardoor ouders hun zieke kinderen thuis onderwijs kunnen geven. Ouders kunnen wel altijd een beroep doen op de ziekenhuisschool.

    Reacties (23)

    Rasja
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:319

    Hopen dat er snel een hart is voor hem en dat hij later een goede kok wordt. Heel veel sterkte
     Doe gewoon zoals je bent!
    jesse
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    Ik vind dat er goed voor hem gezorgt word.
    porkie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:32

    heel erg veel sterkte gewenst en ik hoop da je snel een ander hart kan krijgen ..!!

    als je begrijpt  wa ik bedoel...

    .................................................................................................................

    aaltje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:25

    egt heel sieligv\ voor je!
    hvjOuuww
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1059

    heel veel sterkte met je hartfalen..maa hopen dat je snel een nieuwe krijgt..en suc6 met het kok worden
     ....love....
    -Marleen-
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:156

    Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik vroeg me gewoon af:
    Kan het zijn dat hij bijvoorbeeld morgen niet meer leeft, als hij nou geen níéúw hart krijgt?

    TheFlyingDutchWoman
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:226

    Sterkte jongen!! Ik heb zelf ook een half jaar in het ziekenhuis gelegen wegens hartfalen. Het valt allemaal niet mee. Maar toen ik zo ziek was mocht ik toch duidelijk merken dat God bij mij was, en dat Hij mij kracht gaf. Hij wil ook jou kracht geven, want Hij is bij je!! Les alles maar voor Hem neer, Hij zorgt voor je!!
    hoihoi
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2992

    hopen dat er snel een hart vrij komt

     

    (alhoewel het natuurlijk wel erg is dat daar iemand voor moet sterven!)

    ffmeeluhh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

    ik hoop dat je snel ene nieuw hart krijgt... {maar dat is niet dat ik HOOP dat er iemand overlijdt...
    hillegonda
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1565

    sterkte he

    hopelijk krijg je snel een nieuwe

    en vraag om Een Nieuw Hart Bij God want dat is het belangrijkst!!!!!!!!

     sgat ik hou van je voor altijd!!!
    marcie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:14

    wat zielig
    munt
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:47

    hillegonda
    verslaggever schreef op zaterdag 16 februari 2008 - 08:05

    sterkte he

    hopelijk krijg je snel een nieuwe??

    en vraag om Een Nieuw Hart Bij God want dat is het belangrijkst!!!!!!!!


    munt
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:47

    khoop dat je snel een ander krijgt

    oranjebaret
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:14

    heel veel sterkte
    kleijer
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:61

    veel sterkte!!
    1  2  »