Stoppen met je studie
Franz (19): Het knip-en-plakwerk op de pabo kon me gestolen worden
Met tegenzin naar de les gaan omdat je de stof zo saai vindt. Dag en nacht bezig zijn met school en nog geen voldoendes halen. Helemaal geen zin meer hebben in leren. Herkenbaar? Niet alleen scholieren overkomt dit, ook studenten. Honderden stoppen er elk jaar met hun opleiding omdat die hen tegenvalt. Vooral in januari ligt het aantal afhakers hoog, omdat studenten hun studiefinanciering niet hoeven terug te betalen als ze voor 1 februari hun studie afbreken.
Gerenda, Bertus en Franz vertellen over hun redenen om te stoppen. Hoe erg vinden ze het? En vooral: wat nu? Gerenda: „Ik ga straks solliciteren bij een peuterspeelzaal.”
Naam: Gerenda Bos (21) uit Spakenburg
Studie: pabo, Gouda
Gestopt per: 7 januari
Waarom? „Het lukte niet meer. In de praktijk was ik goed, maar de theorie was te hoog gegrepen voor mij. In de kerstvakantie heb ik besloten te stoppen. Daarna heb ik me direct uitgeschreven. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding onderwijsassistente gedaan. Die was veel praktischer. Ik wist dat er een groot verschil tussen het mbo en het hbo zat, maar ik wilde graag kleuterjuf worden. Dat wil ik al vanaf mijn vierde. Daarom heb ik het geprobeerd.”
Wat nu? „Op dit moment ben ik in de thuiszorg aan het werk. Ik ga straks solliciteren bij een peuterspeelzaal. Dan ben ik toch zelfstandig met kleine kinderen bezig. Als ik mazzel heb, nemen ze me aan. Anders doe ik nog een jaar sociaal pedagogisch werk.”
Erg? „Ja, omdat ik als kind al zei dat ik kleuterjuf wilde worden. En dan lukt het niet. Ik vind het heel jammer dat de kleuteropleiding is afgeschaft. Maar als die nog eens terugkomt, al is het over tien jaar, ga ik die opleiding zeker doen.”
Tip: „Als het niet lukt, moet je op tijd een punt achter je studie zetten. Heb het er met je ouders over en blijf er niet te lang mee worstelen. Ik heb er zelf te lang mee gelopen: op een gegeven moment kreeg ik huilbuien.”
Naam: Bertus van Leijenhorst (25) uit Voorthuizen
Studie: sociale studies en godsdienst pastoraal werk (gpw) in Ede
Gestopt per: 31 januari
Waarom? „In november was ik al gestopt met sociale studies. Het voelde niet goed. Diezelfde maand nog ben ik overgestapt op gpw. Dat heb ik een maand gedaan. Maar omdat ik twee maanden later begon dan de andere studenten, moest ik veel inhalen. Dat kan misschien wel als je zeventig of tachtig uur per week met je studie bezig bent, maar mij lukte dat niet. Ik had ook nog een bijbaantje.”
Wat nu? „Ik ben nu verkoper bij de elektronicawinkel Dixons. Ik zie mezelf niet zo gauw nog eens beginnen aan een voltijdstudie. Ik wil wel dingen leren, maar dan ’s avonds bijvoorbeeld. Ik ga niet mijn werk opgeven en opnieuw naar school.”
Erg? „Ik ben ouder dan de gemiddelde student. Na de middelbare school heb ik eerst een paar jaar gewerkt in de supermarkt, omdat ik niet wist welke studie ik wilde doen. Ik vind het niet heel erg, maar ik heb er wel lang mee geworsteld. Ik ervoer dat God mij een bevestiging gaf dat het goed was om weer naar school terug te gaan. Maar misschien wilde Hij mij laten zien dat de studie die ik wilde doen niets voor mij was.”
Tip: „Vraag aan mensen in je omgeving wat zij echt iets voor jou vinden. Zij hebben soms een beter beeld van je dan jijzelf.”
Naam: Franz Roos (19) uit Gouda
Studie: pabo, Gouda
Gestopt per: 15 januari
Waarom? „Het is mijn hobby om me te verdiepen in klimaat, weer en landschap. Ik wilde daarom watermanagement gaan studeren in Arnhem, na de havo. Tot ik voor mijn maatschappelijke stage tien weken lang drie uur op een basisschool lesgaf. Dat vond ik superleuk. Dat is het, dacht ik. Ik ga de pabo doen. Maar de afgelopen paar weken vond ik het steeds minder leuk worden. We moesten knip-en-plakwerkjes doen en de lessen pedagogiek vond ik saai. Ik dacht: Ik ga niet tegen mijn zin in verder. Straks zit ik er mijn hele leven aan vast.”
Wat nu? „Ik werk nu bij mijn vader, die een schildersbedrijfje heeft. Ik heb goed nagedacht over wat ik wel leuk vind, en kwam weer uit bij aardrijkskunde, landschap, water en klimaat. Ik weet voor 80 procent zeker dat ik volgend jaar alsnog met land- en watermanagement in Arnhem ga beginnen.”
Erg? „Aan de ene kant heb ik weer een jaar weggegooid. Aan de nadere kant: ik heb het erg naar mijn zin gehad, goeie vrienden opgedaan in Gouda en veel geleerd. Ik vind het ook wel lekker om nu wat te verdienen.”
Tip: „Als je de pabo wilt doen, moet je er rekening mee houden dat je de eerste twee jaar heel algemeen les krijgt. Dus als je meester in groep 8 wilt worden, moet je ook dingen leren over groep 1. Dat knippen en plakken kon me gestolen worden.”
- Decaan I. Zinkstok van de Christelijke Hogeschool Ede geeft enkele tips om de goede studie te kiezen.
- Bezoek open dagen, trainingsdagen en meeloopdagen om een goed beeld te krijgen van je toekomstige opleiding.
- Praat met studenten en docenten en mensen die het beroep al uitoefenen. Vraag hun wat hen motiveert in het beroep, wat het beroep voor hen aantrekkelijk maakt, maar ook wat vervelend of moeilijk is bij het werk.
- Ga bij iemand op het werk meekijken.
- Neem er de tijd voor om te kiezen.
- Als je de verkeerde studie hebt gekozen, hoef je geen studiefinanciering terug te betalen als je je voor 1 februari uitschrijft. Van februari tot juli kun je bij de Evangelische Hogeschool een traject volgen dat speciaal bestemd is voor jongeren die hun eerste studiejaar hebben afgebroken. Zie www.eh.nl voor meer informatie.
Tips
Reacties (9)
Roosjuu stagiair | maandag 4 februari 2008 - 15:09 | ![]() |
aantal posts:96 | Ik doe nu ook OA, maar door dit artikel heb ik geen zin meer in de PABO! Wat negatief allemaal zeg! |
lisette1992 bezorger | maandag 4 februari 2008 - 15:14 | ![]() |
aantal posts:5 | happy birthdayy to youu![]() |
bello bezorger | maandag 4 februari 2008 - 16:15 | ![]() |
aantal posts:19 | Laat k er dn maar goed overnadenken!!![]() |
juutjuh correspondent | maandag 4 februari 2008 - 20:32 | ![]() |
aantal posts:107 | kvin da jullie dr wel n beetj snel mee stoppe probeer t eerst n jaar daarna kijk j maar verder!! kvin dit wel hil snel!!![]() |