Rechter pakt spijbelaars aan
Spijbelen. Op sommige scholen moet je voor elk uur dat je niet in de les komt twee uur nakomen. Of als straf de conciërge helpen en klusjes doen. Maar als je heel veel spijbelt? Dan sta je zo achter het hekje, voor de ’spijbelrechter’.
„Je spijbelt als je drie dagen achter elkaar niet op school verschijnt of over een periode van vier weken meer dan een achtste van de lessen verzuimt”, zegt leerplichtambtenaar B. Slot van de gemeente Almelo. „Maar we staan niet met het geheven vingertje. Het gaat ons om hulpverlening en het terugdringen van spijbelen.”
Hardnekkige spijbelaars komen binnen een maand voor de kinderrechter. „Dat zijn echt de probleemgevallen”, zegt de Almelose ’spijbelrechter’ J. Olthof. „Eerst probeert de school er zelf met de leerling uit te komen. Als dat niet lukt, kijkt de leerplichtambtenaar naar een oplossing. Hij zoekt contact met allerlei hulporganisaties, zoals de Raad voor de Kinderbescherming. Pas op het moment dat niets meer helpt, maakt de ambtenaar een proces-verbaal op en krijgt de spijbelaar een dagvaarding. De leerling heeft immers de leerplichtwet overtreden.”
Olthof houdt elke maand een zitting in Almelo en Enschede, speciaal bedoeld voor spijbelaars. Tijdens deze zitting bespreekt hij het spijbelgedrag met de leerling, de ouders en de leerplichtambtenaar. Vervolgens krijgt de jongere een maand of vier de tijd om zich van zijn beste kant te laten zien.
Op een tweede zitting -die volgt altijd- kijkt Olthof hoe de spijbelaar het in deze periode op school heeft gedaan. Als die zijn leven heeft verbeterd, krijgt hij een voorwaardelijke straf. Dat betekent dat als hij weer in de fout gaat er een geldboete van zo’n 250 euro volgt, of een taakstraf van twintig tot zestig uur. „Maar het gaat ons niet om de straf”, legt Olthof uit. „We willen jongeren die op school dreigen af te haken binnenboord houden.”
De nieuwe aanpak helpt. Nog geen 3 procent van de jongeren die in Twente voor de rechter verschijnt, gaat door met spijbelen. Slot: „Een rechtszaak maakt veel indruk op spijbelaars en ook andere leerlingen worden er door afgeschrikt. Het gaat als een lopend vuurtje door de school dat het tijdperk van ongestraft spijbelen voorbij is.”
Hans van Vlastuin (12) is het er wel mee eens dat leerlingen die veel spijbelen voor de rechter moeten komen. „Maar als je een paar uur spijbelt, vind ik dat niet nodig”, zegt hij. De brugklasser -zijn vader is advocaat- is niet bang voor de rechter. „Ik heb nog nooit gespijbeld. Maar als ik voor de rechter zou komen, denk ik niet dat mijn vader mij zal verdedigen. Dat mag volgens mij ook niet, als familie.”
Scholen laten het liever niet zover komen dat spijbelaars voor de rechter moeten verschijnen. Steeds meer onderwijsinstellingen kiezen bijvoorbeeld voor een sms-waarschuwingssysteem om spijbelen tegen te gaan. Als een leerling niet op school verschijnt, sturen zij ouders een sms-bericht. Bij herhaling wordt de leerplichtambtenaar en uiteindelijk ook de politie op de hoogte gebracht.
Het Johan de Witt College is de eerste school in Den Haag en omgeving die sms wil gebruiken in de strijd tegen spijbelen. Rector K. Veling is van plan eerst een proef te houden op één van de vestigingen, maar zal bij succes het systeem binnen de hele school toepassen. Hij hoopt dat ouders door de sms-boodschap hun kind aanzetten naar school te gaan en dat leerlingen zich wel bedenken voor ze spijbelen.
Hans vindt het ook wel een goed idee. „Dan weten je ouders meteen dat je niet op school bent. Maar het is wel zo dat je thuis dan ook nog een standje krijgt.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.