Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Besmet met het molenvirus

    Sander van Rijn (18) vecht voor benoeming op De Eersteling

    HOOFDDORP - Even buiten Hoofddorp staat molen De Eersteling. De 67-jarige molenaar Dick Prins hoopt dat zijn 18-jarige leerling Sander van Rijn hem over een jaar mag opvolgen. De gemeente Haarlemmermeer -eigenaar van de molen- ziet dat nog niet direct zitten en start binnenkort een sollicitatieprocedure. Sander: „Ik heb een liefdesrelatie met deze molen.”

    Sander van Rijn wil molenaar worden.

    Sander van Rijn wil molenaar worden.

    Sander herinnert zich nog als de dag van gisteren dat hij als 14-jarige voor het eerst een kijkje nam bij de molen. „Ik wilde een tekening maken van De Eersteling en kocht bij Prins een kaart. Hij vroeg me de tekening te laten zien als die klaar was. Sinds die tijd ben ik hier niet meer weg te slaan.”

    De liefde voor molens heeft Sander niet van een vreemde. Zijn opa maakt miniatuurmolens. Ook zijn 18-jarige kleinzoon deinst daar niet voor terug. „Maar het is het mooiste werk om in een echte molen graan te malen. Indrukwekkend hoe je daarvoor de natuurkrachten moet gebruiken.”

    Prins hoort het verhaal van Sander glimlachend aan. „Hij is besmet met het molenvirus. Er zijn geen medicijnen om daar vanaf te komen.” Sander: „Al zijn er wel ambtenaren die dat proberen.”

    De Eersteling is een ronde stenen grondzeiler, weet de 18-jarige molenaar in spe te vertellen. „Dat laatste betekent dat de wieken bij de grond komen.” De molen heeft niet altijd op dezelfde plaats in Hoofddorp gestaan. „Hij stond eerst in het dorp zelf, maar is in 1977 verplaatst. Daar zijn mooie foto’s van.”

    Zware storm
    Sander -gekleed in een beige overall- praat vol passie over de molen. Verontwaardigd: „De wethouder wees me op de mogelijkheid naar een andere molen te gaan. Dat is voor mij hetzelfde als dat je tegen een getrouwde man zegt: Ga maar naar een andere vrouw.”

    Ook Prins begrijpt niet waarom de gemeente weigert Sander als zijn opvolger aan te wijzen. „Die jongen heeft hart voor de zaak. Hij woont op een paar minuten afstand en komt geheel op eigen initiatief bij een zware storm kijken of alles nog goed vastzit. Hij is er klaar voor om het stokje van mij over te nemen. Het is jammer dat de gemeente hem die kans niet geeft. Als ze een ander benoemt, wordt Sander eigenlijk aan het begin van zijn carrière het bos ingestuurd.”

    Sander staat bij het molenaarsgilde ingeschreven. Dat betekent dat hij officieel de opleiding tot molenaar volgt. Prins is zijn mentor. Sander: „Je hoeft niet naar school, maar je moet veel uren op een molen doorbrengen. Daar leer je het vak in de praktijk. Daarnaast moet je via zelfstudie de theorie doornemen. Kort gezegd komt het erop neer dat je alles van een molen moet weten en kleine reparaties kunt uitvoeren. Ook weerkunde is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Over een jaar hoop ik klaar te zijn.”

    Prins: „Het zou mooi zijn als de gemeente mijn contract dat in juni afloopt met een jaar verlengt. Dan kan ik Sander helemaal klaarstomen en met een zekere voldoening na 28 jaar afscheid nemen.” Niet alleen de 67-jarige molenaar en zijn leerling denken zo. Inwoners van Hoofddorp hebben al 1100 handtekeningen verzameld die het duo steunen.

    Sander zal in ieder geval niet fulltime als molenaar van De Eersteling aan de slag kunnen. Er is in principe maar voor drie dagen werk. „Daarom wil ik graag restaurateur worden van molens. Dat lijkt me een mooie combinatie. Ik zit nu nog op de mts en daarna hoop ik naar de hts te gaan. Ik probeer nu in ieder geval alle opdrachten van school zo te verdraaien dat ik iets met molens kan doen. Daarnaast ben ik uit school en in vakanties altijd bij deze molen te vinden.”

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.