Sprong in het diepe
Rosanna (15) uit Amstelveen zit een jaar in Estland op school
Een jaartje ertussenuit. Steeds meer scholieren kiezen ervoor een jaar in het buitenland te studeren. Organisaties als Travel Active en Youth for Understanding International Exchange zagen in het afgelopen jaar een stijging van 10 procent. Rosanna Baas (15) uit Amstelveen zit in Estland. „ Soms mis ik Nederland.”
Rosanna zit sinds augustus in de tiende klas van het gymnasium in Tallinn, de hoofdstad van Estland. „Het is vergelijkbaar met de derde klas van het vwo in Nederland.”
Waarom zit je een jaar in het buitenland op school?
„Ik was de school in Nederland eigenlijk zat en had zin in iets anders. Mijn moeder kwam met het idee om een jaar in het buitenland naar school te gaan. Ze heeft alles uitgezocht. Ik heb me in maart ingeschreven, de laatste dag voor de sluiting van de termijn.”
Estland is niet de meest logische bestemming.
„Dat klopt. Ik had de keuze uit drie landen: Amerika, Argentinië of Estland. Naar de VS wilde ik niet omdat het te standaard was, m’n ouders zagen liever niet dat ik naar Argentinië ging omdat het ver weg ligt. Bleef over Estland. Een land waarvan ik weinig wist. Voordeel was wel dat er lessen over kunst werden gegeven op school. Voor mij was het verder echt een sprong in het diepe. Estland was voor mij een landje dat ik ooit moest leren bij aardrijkskunde.”
Wat is er anders dan in Nederland?
„Het Estisch is een totaal andere taal en moeilijk te leren: er zijn veertien naamvallen. Op school spreek ik Engels, thuis bij mijn gastgezin probeer ik Estisch.
Op straat zijn er weinig verschillen. Estland loopt op sommige terreinen een beetje achter, er zijn nog van die echt grijze wijken met alleen maar betonnen flats. Op andere gebieden lopen ze weer voor op Nederland. In het openbaar vervoer kan ik betalen met mijn ID-kaart. Ideaal, nooit gedoe met strippenkaarten of zo.
De leraren op school zijn allemaal vijftigplussers, op mijn school in Nederland zijn ze rond de dertig jaar. En de leerlingen luisteren ontzettend goed naar de docent. Iedereen gaat staan als de docent binnenkomt en zegt: „Goeiedag.” Op andere scholen in Estland schijnen de leerlingen minder goed te luisteren. Geen idee hoe dat komt.
Oh ja, ze geven hier écht heel veel huiswerk en iedereen maakt het. Soms ben ik blij dat ik niet alle vakken hoef te volgen vanwege de taalproblemen.”
Heb je nooit last van heimwee?
„Soms mis ik Nederland. Laatst wilde ik dolgraag eens naar Amsterdam. Tallinn is de grootste stad van het land, maar een stuk kleiner en heeft maar één centrum. Op een ander moment mis ik mijn moeder en dan weer m’n vriendinnen. Over het algemeen ben ik er weinig mee bezig, voorlopig wil ik nog niet terug naar Nederland.”
Het bevalt je?
„Absoluut. Ik heb veel meer vrije tijd. Als ik ergens naartoe ga, overleg ik met m’n gastouders of ik mee kan rijden. Lukt dat niet, dan neem ik de bus. Daarmee kom ik overal. Ideaal. Ik ben bijvoorbeeld naar een pianocursus geweest en heb contact gehad met andere uitwisselingstudenten.
Het meest trek ik op mijn gastzus, zij is ook vijftien. Ze heeft een broer, maar die zit op dit moment in Ecuador als uitwisselingsstudent. Ik gebruik zijn computer en mobieltje. Om het huis lopen veel dieren: een pony, twee grote sint-bernardshonden, een konijn en een kat. In Nederland heb ik alleen een hond.”
Hoeveel kost de uitwisseling?
„Buiten Europa moet je rond de 6000 euro betalen. Dit jaar in Estland kost mijn ouders ongeveer 4500 euro. Daar bij inbegrepen is het zakgeld, dat krijg ik in Estse kronen. De euro is nog niet ingevoerd, omdat de inflatie te hoog is. Een kroon is weinig waard ten opzichte van de euro. Het leven is overigens een stuk goedkoper wat eten en drinken betreft. Voor minder dan 4 euro koop ik bij de pizzeria een goede pizza.”
Over een halfjaar kom je terug in Nederland. Je schuift zo weer aan in de les?
„Helaas moet ik het jaar overdoen. Aan de andere kant is het geen verloren tijd geweest. Ik verwacht op een ontspannen manier de laatste drie jaar te kunnen doen.”
Grote Eierberg
Estland is een Noordoost-Europees land. Het ligt aan de Oostzee en grenst aan Rusland en Letland. Het land is overwegend vlak, de noordkust rijst op veel plaatsen steil uit de zee op. In het zuidoosten is het land heuvelachtig. Daar ligt het hoogste punt van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318 m), die net iets lager is dan de hoogste heuvel van Nederland.
In Estland wonen ruim 1,3 miljoen mensen. Tallinn, de hoofdstad telt de meeste inwoners: 396.000.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.