Spil tussen lener en geldverstrekker
Het is geen beroep waar scholieren zich bij hun oriëntatie op de arbeidsmarkt veel bij kunnen voorstellen. „Het was mijn jongensdroom ook niet”, bekent hypotheekadviseur Huib Noordzij (48) van Van den Berg hypotheken in Hierden. Met een brede grijns: „Ik wilde altijd boer worden.”
Op zijn bureau liggen her en der paperassen en dikke dossiers. Noordzij vraagt op zijn computerscherm nog even een hypotheekofferte van een klant op. De telefoon rinkelt. „Ja, ik heb twee offertes voor je”, zegt de adviseur tegen een jongeman met trouwplannen aan de andere kant van de lijn. „Hebben jullie volgende week tijd voor een gesprek? Er is haast bij, want de offerteperiode is bijna om. Bij een nieuw voorstel zal de hypotheekrente hoger uitvallen.” Het komt tot een akkoord voor de dinsdagavond.
„Regelmatig ben ik ook in de avonduren in de weer”, zegt Noordzij bijna verontschuldigend. „Het is niet anders, want veel mensen hebben overdag een drukke baan.” Zijn hand grijpt opnieuw naar de telefoon om een geldverstrekker te bellen. „Ik moet hen nog even bellen, want ze komt een afspraak niet na.” Een muziekje klinkt door de hoorn. De telefooncentrale van het bewuste bedrijf lijkt onbereikbaar. Minuten later klinkt een vrouwenstem. „Meneer, ik kan haar niet bereiken. We hebben een storing.” Een diepe zucht volgt. „Met dit soort akkefietjes gaat vaak erg veel kostbare tijd verloren.”
Noordzij is gepokt en gemazeld in de financiële wereld. Vanaf zijn achttiende werkte hij eerst voor een grote verzekeringsmaatschappij, daarna voor onder meer de Rabobank. Tegenwoordig maakt hij als zelfstandige deel uit van Van den Berg hypotheken in Hierden.
Aan de wand hangt een bordje met de tekst ”Erkend Hypotheekadviseur”. „Je mag geen adviseur zijn als je niet aan die eisen voldoet”, aldus Noordzij. „Door nieuwe regelgeving is alles strenger en strakker geworden. De druk van bovenaf neemt enorm toe. Ik vergelijk het soms met de agrarische sector. Voor de klant is nauwelijks inzichtelijk te maken waar het nu allemaal over gaat.”
Toch fascineert het contact met de mensen hem altijd weer, zegt Noordzij. „Dat is het mooie van dit vak. De koop van een huis of het starten van een bedrijf is voor mensen een belangrijke en grote stap in hun leven.” Hij houdt er niet van zijn product koste wat het kost te verkopen. „De hypotheekadviseur heeft vaak de naam mensen maar zo van alles aan te smeren. Als hij zijn product maar kan verkopen. Dat doet absoluut geen recht aan de realiteit. Onderschat ook de hebzucht van de mens niet. Ik heb hier soms klanten aan m’n bureau gehad met de dollartekens in hun ogen. Helemaal wild van een koophuis. Dat is gevaarlijk. Ze hebben dan geen oog meer voor een lening die voor hun schouders eigenlijk te zwaar is. Ik vertel hun dat eerlijk, maar dan doet het me pijn als ik die mensen vervolgens naar een andere adviseur zie gaan die de lening wel voor hen regelt.”
Bureaucratisch
Noordzij maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de huizenmarkt. „Voor starters wordt het steeds lastiger een huis te kopen. Een lening op één salaris is nauwelijks mogelijk. Met een beetje eigen spaargeld zou je nog niet eens een huis van 2 ton kunnen kopen. Bovendien zijn woningen in die prijsklasse uiterst schaars. Daar komt bij dat er nauwelijks huurwoningen beschikbaar zijn, dus een alternatief voor een koophuis is er eigenlijk niet.”
Het steekt hem dat geldverstrekkers voor een lening vaak alleen kijken naar het salaris dat iemand ontvangt. „Op basis daarvan komt iemand bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een bepaalde lening, terwijl diezelfde persoon toch in staat is keurig elke maand 700 euro huur op te brengen.”
Geldverstrekkers kunnen soms op het vervelende af bureaucratisch zijn, zegt Noordzij. „Een klant kocht een huis. Hij vroeg me of hij niet alvast zijn eigen huis kon verkopen en of ik problemen voor hem zag. Ik zei hem dat ik geen onoverkomelijkheden zag en dat ik verwachtte dat het Bouwfonds met een geldlening voor zijn nieuwe huis over de brug zou komen. De man verkocht zijn huis, maar wat bleek? Het Bouwfonds ging niet akkoord met de lening, omdat de nieuwe woning van mijn klant op een perceel stond dat gedeeltelijk een agrarische bestemming had. Het is gelukkig allemaal goed gekomen, maar pas na vele uurtjes, telefoontjes en zweetdruppeltjes.”
Soms gaat alles wat soepeler. „Ik had een klant die erg verknocht was aan zijn bank. Ik had een scherpe offerte voor de man gemaakt. Hij belde me vanuit de auto dat hij toch bij zijn bank bleef. Hij stond op het punt met de caravan te vertrekken naar zijn vakantiebestemming. Ik zei hem: „Joh, als jij jaar in jaar uit het afschrift van je bank ziet, zul je achteraf balen dat je de lening niet via mij hebt laten regelen.” Een uurtje later stond hij hier voor de deur, met caravan en al.”
Vooropleiding: mbo (commercieel, drie jaar) of heao (vier jaar). Daarnaast moet een certificaat voor erkend hypotheekadviseur worden gehaald.
Financieel inzicht en inlevingsvermogen zijn een pre.
Handig is ook het diploma assurantie-A.
Een zelfstandig werkende hypotheekadviseur heeft voor zijn werk toestemming nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).