„Sieraden zijn emotie”
Als 12-jarige wist Perry Rikkoert al dat hij juwelier wilde worden. „Het was een heel bewuste keuze. Het is een veelzijdig beroep.” Dertig jaar later geniet de Schoonhovense goud- en zilververkoper nog steeds van zijn vak.
Perry Rikkoert vormt samen met zijn broer de vijfde generatie van de juweliers- en edelsmidfamilie die in het vak zit. Al sinds 1876 zijn de Rikkoerts actief vanuit een historisch pand aan de Schoonhovense haven. Inmiddels beschikt het bedrijf over zeven panden naast elkaar. In het ene deel van de zaak ligt oud Schoonhovens zilverwerk, in de voormalige synagoge -ook in gebruik bij Rikkoert- zijn vooral moderne ontwerpen van het edelmetaal te vinden. De juwelierszaak met sieraden en horloges vormt het hart van de zaak.
Als jongen al hielp Rikkoert zijn vader op de zaterdagen. Daar bleef het niet bij. Na de havo ging hij naar de middelbare technische school in Schoonhoven, waar hij de vierjarige opleiding voor juweliers en goudsmeden volgde. „Ik kreeg daar les in uurwerken maken, goud en zilver smeden, tekenen en ontwerpen. Verder kregen we Engels en Duits, maar dan gericht op het vak. Ook voor de commerciële kant van het vak, zoals etaleren en boekhouden, was aandacht. Een juwelier is immers vooral ondernemer.” Naast deze dagopleiding volgde hij de avondcursus voor edelsteenkundige.
Na een stageperiode kwam Rikkoert bij zijn vader in de zaak. Nu geeft hij samen met zijn broer leiding aan het familiebedrijf, waar tien mensen hun boterham verdienen. Een gevarieerde baan, zegt hij: „Ik ben ongeveer de helft van de tijd in de winkel en de helft van de tijd bezig met bestellingen, advies en beursbezoek.”
Rikkoert doet alles. Hij beheerst het vak zelf ook. „Een ring oprekken of een nieuw bandje aan een horloge zetten, je moet het allemaal kunnen.”
Voor het ambachtelijke werk, zoals klokken repareren en sieraden maken, heeft hij wel mensen in dienst. „We hebben een eigen atelier, dat is vrij uniek in Nederland. De meeste juweliers besteden dat soort werk uit.”
Het meest geniet Rikkoert van het adviseren van klanten met specifieke wensen. In het atelier laat hij een voorbeeld zien. „Kijk dit is een trouwring van de overleden oma van een klant. De inscriptie in die ring wil zij graag behouden. Daarnaast heeft zij nog een ring die zij bij een bijzondere gelegenheid heeft gekregen. Die gaan we nu combineren tot een nieuwe damesring. Het is mooi zo iemand te adviseren over mogelijkheden. Dat vraagt vakkennis en creativiteit.”
De klant is daarbij voor Rikkoert degene die bepaalt: „Achter veel sieraden zit een verhaal. Sieraden zijn emotie. De klant heeft er bijzondere herinneringen bij. Hij wil het gewoon gerepareerd hebben. Het kostenaspect speelt dan vaak een ondergeschikte rol. Ik beoordeel alleen wat technisch mogelijk is.”
Lijnen
Een juwelier moet goed weten wat er leeft onder klanten. „Er zijn tegenwoordig heel veel doelgroepen. En het vak is steeds in beweging. Modemerken zijn de laatste jaren erg belangrijk geworden. Die komen met bepaalde lijnen en brengen daarbij ook sieraden op de markt. Esprit is daar een voorbeeld van. Daar komen mensen voor. Een ander populair merk is Pandora, klanten kunnen dan zelf een sieraad samenstellen uit onderdelen. Dat is tweeënhalf jaar geleden komen opzetten. Daar moeten wij als juweliers op inspelen.” Een van de afdelingen van het zilverhuis is daarom helemaal ingericht met trendy zilversmeedwerk.
Jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn in het vak van juwelier adviseert Rikkoert tijdens de opleiding een goed stageadres te zoeken „waar ze verantwoordelijkheid krijgen en waar ze ook met het winkelbedrijf bezig zijn. Dat moet je leren. Al is ook technische kennis een voorwaarde voor succesvolle uitoefening van dit beroep. Hoe kun je anders beoordelen of reparaties mogelijk zijn?”
Verder is het belangrijk ervaring op te doen. Niet voor iedereen is een eigen zaak weggelegd, realiseert Rikkoert zich, die inmiddels zelf een „goede boterham” in het vak verdient. „Met een eigen zaak moet je overigens bereid zijn ook na 18.00 uur nog werk te verzetten.”
Juwelier-ondernemer
De vierjarige opleiding voor juwelier-ondernemer (mbo niveau 4) wordt alleen gegeven aan Vakschool Schoonhoven.
Deze opleiding is in de beroepsopleidende leerweg te volgen.
Er wordt lesgegeven in praktische vaardigheden zoals goud smeden, uurwerken maken, graveren en edelstenen onderzoeken. Daarnaast krijgen leerlingen les in het schrijven van een ondernemersplan, in economische vakken. Ook het omgaan met personeel komt aan bod.
Meer informatie: www.vakschoolschoonhoven.nl en 0182-303250.
Reacties (3)
ferrariboy bezorger | maandag 21 april 2008 - 15:12 | ![]() |
aantal posts:3 | die vent kan zo bestolen worde
de vampier |
apiestaart bezorger | donderdag 24 juli 2008 - 18:28 | ![]() |
aantal posts:26 | dagobert duck |