Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Edgar (14) wil Nederlandse taal leren

„In Armenië kun je een docent omkopen voor je diploma”

„Goedemiddag”, zegt Edgar Petrosian (14) uit Armenië zachtjes als hij de deur van het rijtjeshuis in Oudewater opent. „Kom binnen.” Hij is drie weken in Nederland om wat van de taal op te pikken. Begroeten en tot duizend tellen gaat goed. De rest wil hij in Armenië leren.

Engels kan hij al, evenals Russisch en zijn moedertaal Armeens. Italiaans en Frans staan na Nederlands nog op zijn schema. Edgar is slim én ambitieus.

Een talenwonder, zo wordt hij genoemd door zijn Nederlandse ’opa’ die hij afgelopen zomer in Armenië ontmoette in zijn woonplaats: de hoofdstad Jerevan. Zelf vindt hij dat het wel meevalt. „Ik vind het leuk om talen te leren en ik studeer hard. Russisch leren we al zodra we op school komen, als we vijf of zes jaar oud zijn. Dat doen we vooral voor de vele Russische toeristen die ons land bezoeken. Mijn Engels is minder goed.” Dat blijkt als het gesprek, dat in het Engels begint, halverwege moet worden vertaald door een Nederlands-Russische kennis van Edgar. Verontschuldigend haalt hij zijn schouders op.

Sinds hij ’opa’ Vierbergen uit Oudewater afgelopen zomer ontmoette, is hij weg van de Nederlandse taal. Bij een Nederlandse familie in Armenië probeert hij zich de taal eigen te maken. „En ik heb een woordenboekje waaruit ik leer.” Waarom Nederlands leren als er zo weinig mensen in de wereld zijn die deze taal spreken? „Ik wil later ambassadeur worden op de Armeense ambassade in Nederland.”

Dikke koeien
Inmiddels is hij ook verzot op het land van zijn favoriete taal. Nu zijn verblijf van drie weken in Nederland er bijna op zit, kan hij niet uit over de „mooie, oude gebouwen” en de „popperige rijtjeshuizen” van minstens twee verdiepingen. „De mensen zijn hier hartelijk en blij”, zegt hij. „Ik ben het niet gewend dat onbekende mensen mij groeten. Dat doen we in Armenië niet.”

In de achterliggende weken heeft hij behalve Nederlandse steden ook landen als Luxemburg, België en Duitsland bezocht. Maar Nederland is nog steeds zijn favoriet. „Ik vind het zo mooi dat Nederland plat is, en zelfs in de winter nog groen. En de koeien zijn hier veel dikker dan in Armenië”, voegt hij lachend toe.

Edgar studeert hard om later een goede baan te kunnen krijgen. Want er zijn veel werklozen in Armenië. „Als je goed leert op school, krijg je later makkelijker werk”, zegt Edgar. „Maar het is moeilijk om in Armenië te gaan studeren. Je krijgt geen studiebeurs van de regering. Mijn ouders moeten alles betalen voor mijn zusje Helen en mij.”

Droom
Lage cijfers heeft hij niet. Nooit. „Ik heb voor alle vakken het hoogst haalbare cijfer - dat is in Armenië een vijf. Ik heb één keer in mijn leven een vier gehaald -omgerekend een 8. Voor natuur- en scheikunde.”

Hoewel Edgar slim is, komen zijn hoge cijfers hem niet aanwaaien: hij maakt trouw zijn huiswerk. „Ik ben om drie uur ’s middags uit school. Dan doe ik tot zes uur huiswerk. Na het eten ga ik daarmee verder. Meestal zo’n vijf uur per dag. Ik houd van leren, maar ik doe het ook voor mijn toekomst. In Nederland hebben jullie de kans om te leren. Jullie hebben toekomst. In Nederland zijn goede regels. Wij hebben ook regels, maar daar houden mensen zich niet aan. Bij ons kun je, als je geld hebt, je docenten omkopen zodat je je diploma haalt zonder te hoeven leren.”

Zijn bezoek aan Nederland is de eerste gelegenheid waarbij Edgar in West-Europa komt. En het is niet de laatste keer, als het aan hem ligt. Hij heeft namelijk één grote droom: „De hele wereld rondreizen.” Voor nu is hij tevreden met Nederland. „Ik ben blij dat ik weer terugga, want ik mis mijn familie. Maar ik wil zeker nog eens terugkomen.”

Talenwonder
Goedemorgen in vier talen:

Nederlands: Goedemorgen

Engels: Good morning

Russisch: Dobroye utro (uitspraak)

Armeens: Pari luis (uitspraak)

De meeste mensen denken dat Armenië in Europa ligt, maar het land ligt in Azië. Bijna zeventig jaar heeft Armenië bij Rusland gehoord, maar in 1990 werd het zelfstandig. In de jaren ’90 is bijna een kwart van de bevolking uit het land weggetrokken omdat er allerlei politieke conflicten waren. Er wonen nu nog bijna 3 miljoen mensen in het land. De voertaal is Armeens; een taal die aan geen enkele andere taal verwant is. Het Armeense schrift is ook uniek. Het alfabet bestaat uit 39 letters en lijkt totaal niet op ons Romaanse schrift.

Reacties (8)

thefamousfive
correspondent
Quote bericht
aantal posts:140

knap joh da al die talen kunt

groetjszz danielle (rijssen)

iknatuurlijk
stagiair
Quote bericht
aantal posts:52

cool man

is tenminste een goeie buitenlanders

Huppie
correspondent
Quote bericht
aantal posts:143

goed jo dat je zoveel talen kan!!!!

ik kan dat echt niet!!

gr. nienke

hvjOuuww
verslaggever
Quote bericht
aantal posts:1059

wow..ff veel talen...!!!
 ....love....
dirkm
bezorger
Quote bericht
aantal posts:12

gaak kook vor leeren

 

rik93
bezorger
Quote bericht
aantal posts:6

IK VIND HET HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL KNAP VAN HEM
yordfhen
bezorger
Quote bericht
aantal posts:21

Heej Edgar!

Aan jou kunnen we tenminste een voorbeeld nemen! 5 uur per dag huiswerk maken/leren voor je toekomst! Ga zo door hoor, een goede toekomst is je gegund!

 

Groetjes Thirsa & Myrthe

herman1
correspondent
Quote bericht
aantal posts:154

mooj stukkie gewordu.