Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Honderden euro’s schuld

    Willemien, Jos en Erik konden hun rekeningen niet meer betalen

    Blut zijn. Geld lenen. Rekeningen niet kunnen betalen. De deurwaarder op de stoep krijgen. Steeds meer jongeren blijken geldproblemen te hebben. Veel grote steden hebben speciale schuldhulpbureaus voor jongeren als Willemien (20), Jos (26) en Erik (20), die diep in de schulden zaten.

    Veel jongeren hebben schulden.

    Veel jongeren hebben schulden.


    Voor Willemien (20), die evenals Jos en Erik niet met haar achternaam in de krant wil, begonnen de problemen toen ze vorig jaar een nieuwe mobiele telefoon kocht. „Ik had een prepaidtelefoon, maar mijn collega zei: Je moet een abonnement nemen, dat is een stuk goedkoper. Dus ik naar de telefoonshop om een telefoon te halen met een abonnement van 25 euro per maand. Ik belde en sms’te veel. Ik ging ook internetten op mijn telefoon. Er kwamen rekeningen binnen van 200 of soms wel 350 euro. Op een gegeven moment was ik blut.”

    De problemen werden groter toen ze voor het eerst sinds lange tijd weer naar de tandarts ging en zestien gaatjes bleek te hebben. „Ik kreeg een enorme tandartsrekening, die niet door de verzekering werd betaald omdat ik al zo lang niet was geweest. En begin dit jaar moest ik naar de opticien. Die zei: Het is hard tijd voor een bril. Zowel de bril als de tandartsrekening is door mijn moeder betaald.”

    Willemien belandde bij Eleos voor psychische hulp en werd doorverwezen naar het Bureau Schuldhulp en Budgetadvies. Daar leerde ze haar uitgaven binnen de perken te houden. „Sinds begin deze maand gaat het een stuk beter. Ik heb nog 1200 euro schuld bij mijn moeder. Die betaal ik in termijnen af. Verder heb ik mijn oude prepaidsimkaart weer terug.”

    Vergeetachtig
    Voor Jos, een 26-jarige student maatschappelijk werk en dienstverlening op de Christelijke Hogeschool Ede, is het verhaal van Willemien herkenbaar. Al sinds zijn 17e heeft hij moeite zijn rekeningen te betalen. Grote boosdoener is zijn vergeetachtigheid. „Als ik een rekening krijg, vergeet ik die te betalen. Dan leg ik haar weg en kom ik haar pas later weer tegen. Een rekening van een tientje wordt door alle aanmaningen zo 100 euro. Dat bleef zich maar herhalen. Elke keer kwamen er weer brieven van deurwaarders. Er is zelfs een deurwaarder langsgeweest, maar toen was ik gelukkig niet thuis. Natuurlijk schrok ik daar wel van en dacht ik bij de volgende rekening: Die moet ik snel betalen. Toch vergat ik het steeds weer.”

    Het ging mis toen hij twee jaar geleden door rood licht reed en op een auto botste. Zijn eigen auto was total loss, hij kreeg een boete van 500 euro en moest de schade aan de andere wagen betalen. De verzekering vergoedde niets, omdat hij daar een betalingsachterstand had. „Ik kreeg rekening op rekening. Had ik de ene afbetaald, dan was ik met de andere weer te laat. Het ging maar door. Het Bureau Schuldhulp in Ede helpt mij nu mijn rekeningen te betalen en schrijft brieven aan mijn schuldeisers met de vraag de bedragen te verminderen. Dat helpt soms.” Op dit moment heeft Jos nog zo’n 7000 tot 10.000 euro schuld uitstaan. Hij denkt er nog zo’n twee jaar over te doen om deze af te lossen.

    Geplunderd
    Toen Erik (20) ruim twee jaar geleden volledige controle over zijn eigen bankrekening kreeg, ging het mis. „Ik gaf het geld veel te snel uit. Van de bank mocht ik 1000 euro rood staan, waardoor ik diep in de schulden kwam. Het geld ging op aan uitgaan, kleding en sportspullen. Mijn ouders maakten zich zorgen om me. Ze schrokken enorm toen bleek dat ik mijn rekeningen had geplunderd. Ze hadden lang voor mij gespaard.”

    Begin dit jaar heeft Erik met zijn ouders afspraken gemaakt die hem moeten helpen. „Zij hebben mijn bankpasjes in beheer. Over alles wat ik wil kopen, moet ik eerst met hen overleggen. Als ik daar misbruik van maak, helpen ze me niet meer.”

    Erik weet dat heel wat leeftijdsgenoten eveneens met schulden kampen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 16 procent van de jongeren onder de 25 jaar grote financiële problemen heeft. Ruim 35 procent van alle werkende jongeren staat rood. Om anderen te helpen met hun geldproblemen werkt Erik mee aan ”Jouw schuld = jouw schuld”. Deze campagne wil jongeren waarschuwen voor het maken van schulden en hen informeren over omgaan met geld.

    Zelf heeft Erik inmiddels al zijn schulden afgelost, maar zijn pasjes wil hij nog niet terug. „Ik wil eerst zeker weten dat ik me in kan houden als ik iets wil kopen.”

    Jos heet in werkelijkheid anders.

    Voor hulp bij schulden kunnen jongeren terecht bij schuldhulpbureaus en kredietbanken. Organisaties als het Nibud en Stichting Christelijke Schuldhulppreventie geven tips om schulden te voorkomen.

    Zakgeld op je bankrekening
    Vraag je ouders of je je zakgeld voor de helft contant en voor de helft op je bankrekening kunt krijgen. Als het geld op de bank staat, geef je het minder gemakkelijk uit.

    Vraag jezelf af of bellen altijd nodig is. E-mailen is een stuk voordeliger.

    Als je van vrienden of familie geld leent, spreek dan altijd direct af wanneer je het terugbetaalt. Anders vergeet je het misschien en loop je de kans dat je steeds meer schulden krijgt.

    Reacties (6)

    lieslydwilmoas4ever
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:122

    hier staat: emailen is een stuk voordeliger.. en een ander artikel zegt juist dat je van emailen dom word;) wat moet ik dan doen?? ik wil niet dom worden en ook mijn rekening niet zo hoog hebben!! haha=D
    leen
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:635

    ik heb geeen grote schulden, soms leen ik wat,maar dat geef ik gauw terug. Het lijkt me heel erg lastig als je grote schulden krijgt, die je niet kan terugbetalen!!!!
    Lisantjuh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:241

    jah je moet idd opletten met snoep kopen enzo........ dat is bij mij ok n zwak punt...!!
    Lisantjuh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:241

    lieslydwilmoas4ever
    stagiair schreef op maandag 17 december 2007 - 13:14

    hier staat: emailen is een stuk voordeliger.. en een ander artikel zegt juist dat je van emailen dom word;) wat moet ik dan doen?? ik wil niet dom worden en ook mijn rekening niet zo hoog hebben!! haha=D


    idd, k vind dat je helemaal gelijk heb!

     

    sscboy
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:63

    ik leen vaak van mijn moeder

    is gelukkig wel vergeetactig

    TanteWil
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:253

    lieslydwilmoas4ever
    stagiair schreef op maandag 17 december 2007 - 13:14

    hier staat: emailen is een stuk voordeliger.. en een ander artikel zegt juist dat je van emailen dom word;) wat moet ik dan doen?? ik wil niet dom worden en ook mijn rekening niet zo hoog hebben!! haha=D


    je wordt misschien wel dm van mailen. nie duzzz.

    maar het is wel voordeliger.

    je kan het zolang maken als je wilen je hoeft geen rekening te betalen!!!

    relax toch???