Vuurwerk: herrie, heidens en vervuilend
Vraag: De vuurwerkkoorts steekt de kop weer op. Folders worden bestudeerd, berekeningen gemaakt en bestellingen geplaatst. Als christenouders vinden wij de uitgaven voor vuurwerk onethisch gebruikt geld. Onze jongens, in de puberleeftijd, protesteren dit jaar zwaar tegen het door ons ingestelde maximum van 15 euro per persoon, waarbij ze ook nog eens 15 euro aan een door hen te kiezen goed doel moeten besteden. Wat te doen om de onzin die vuurwerk heet te beteugelen?
Het antwoord van Sarina Brons-van der Wekken, psychologe en moeder van drie kinderen.
Eerst wil ik ingaan op de opmerking dat vuurwerk onzin is. Hoe moeten we als christen aankijken tegen vuurwerk? Is het geoorloofd of niet?
Rond festiviteiten wordt het samenzijn soms opgeluisterd met vuurwerk. Vrijwel iedereen is dan onder de indruk van prachtige lichteffecten. Mooi! Dat geldt ook voor het spektakel bij bijvoorbeeld de opening van een buffet, waarbij de vonken van het koudvuur er afspatten. Prachtig. Voor siervuurwerk komen we ons bed uit.
Knalvuurwerk is een ander verhaal. Er zijn ouders -lees vaders- die het geweldig vinden om te knallen. Veel christenouders zien dat geknal echter als onnodige, hinderlijke herrie. Het lijkt wel oorlog met al dat geschiet. Ze kunnen het in hun geweten niet verantwoorden om mee te doen. Het is God verzoeken. Ook vanwege de heidense oorsprong -de boze geesten met oudejaar wegjagen- nemen ze afstand van vuurwerk. Hoe minder vuurwerk, des te beter.
Dan is er de financiële kant: is het verantwoord omgaan met je geld als je het simpelweg in één avondje verknalt? Natuurlijk, het zijn maar een paar tientjes. Maar al die beetjes maken samen de circa 100 miljoen euro die vorig jaar in Nederland aan vuurwerk werd uitgegeven. Is dat ethisch verantwoord?
Erg vervuilend
Daarbij komt dat al dat vuurwerk erg vervuilend is. Heel het jaar door zijn veel Nederlanders -gelukkig!- milieubewust bezig. Om vervolgens in één klap een enorme hoeveelheid zware metalen de lucht in te schieten. Hoe valt dat met elkaar te rijmen?
Naast de herrie, de geldverspilling en de milieuvervuiling is er nog een punt dat aandacht verdient. Het maakt uit onder welke omstandigheden vuurwerk wordt afgestoken. Ouders kunnen zich zorgen maken over wat er gebeurt in groepen jongeren.
Helaas is oudejaarsnacht steeds meer een nacht geworden waarin bij jongeren alle remmen losgaan. Doorgeslagen drankgebruik, provocaties van het gezag en vernielingen zijn het resultaat. Jongens willen stoer doen en gaan steeds verder in hun experimenteergedrag.
Voor christenouders hoeft de keuze om wel of geen vuurwerk aan te schaffen niet zo moeilijk te zijn. Op grond van het bovenstaande zullen gewetensvolle ouders afzien van (veel) geld besteden aan vuurwerk.
Voor volwassenen is zo’n beslissing gemakkelijker dan voor jongeren. Jongeren voelen de trekkracht om mee te doen met de groep waar ze bij (willen) horen. Ze willen zich bewijzen met het afsteken van vuurwerk. In deze leeftijdsfase hebben veel jongeren de waardering van leeftijdsgenoten nodig om zich goed te voelen. Hoe meer decibellen, hoe beter.
Het vraagt persoonlijke kracht om tegen de stroom in te gaan. Om in de oudejaarsnacht niet met een grote zak knallers de straat op te gaan. Op zijn minst is daarvoor nodig dat jongeren ervan doordrongen zijn dat geld uitgeven aan vuurwerk niet waardevrij is.
Sarina Brons-van der Wekken is psychologe en moeder van drie kinderen.
Lees meer over dit onderwerp in de vrijdagse bijlage Mensen van het Reformatorisch Dagblad.
Reacties (64)
fox_rider bezorger | maandag 17 december 2007 - 23:51 | ![]() |
aantal posts:29 | wat stom zegg het heeft helemaal niks met heidens te maken ruim je tog gwoon je eige vuurwerk op
|