Duopinie: 1040 uur les
De 1040-lesurennorm is prima, luidt de stelling deze week. Nelleke en Hanna reageren. Nelleke: „Je moet blij zijn dat je kúnt leren”. Hanna: „Met zo veel uren weinig heb ik zin in school.”
„Je moet blij zijn dat je kúnt leren”
„Ik vind het niet erg om veel lesuren te krijgen. Elke dag moet ik tot halfvijf wachten, omdat ik met een leraar meerijd naar huis. Voor mij maakt de 1040-urennorm dus niet veel uit.
Tussenuren heb ik niet vaak. Als een les uitvalt, krijgen we meestal een vervangingsles. Dat vind ik goed. Meestal loop ik tijdens een tussenuur toch maar wat rond in de aula.
Een voordeel van de urennorm is dat je misschien meer leert dan vroeger. Wat ik minder vind, is dat sommige klassen nu later uit zijn dan een jaar geleden. Veel leerlingen komen van ver. Ze moeten twee uur fietsen. Het is dan al donker als ze thuiskomen.
Volgens mij hebben we ook kortere pauzes. Daardoor kan ik minder lang kletsen. Dat moet ik dan maar in de les inhalen. Haha.
Ik vind het niet normaal als scholieren staken. Bij ons op het Van Lodensteincollege in Hoevelaken gebeurde het ook. Leerlingen probeerden iedereen tegen te houden, zodat niemand naar school zou gaan. Ze zeiden bijvoorbeeld: „We pakken je wel als je naar binnen gaat.” Ik ging toch naar de les. De staking was heel snel voorbij. Je moet blij zijn dat je kúnt leren.”
Nelleke van Voorthuijsen (15), Achterberg
„Met zo veel uren weinig zin in school”
„Ik ben niet blij met de 1040-urennorm. Vorig jaar was er veel lesuitval doordat docenten ziek of afwezig waren. Daarom kwam deze nieuwe regeling. Wij zijn er nu de dupe van dat leraren geen les konden geven.
Ik vind naar school gaan best leuk, maar het is vervelend om lange dagen te hebben. Ik moet een eind naar huis fietsen. Als ik laat uit ben, kom ik om vijf uur thuis. Dan komt er niet veel meer van huiswerk maken. Ik heb nu minder tussenuren. Toch denk ik dat de uren nog beter te verdelen zijn.
Een voordeel van veel lesuren is dat je altijd de hulp van leraren in kunt roepen. Thuis moet je alles zelf uitzoeken.
Ik snap dat scholieren willen protesteren, maar dan moeten ze niet de boel vernielen. Daar kom je niet verder mee. Vorige week vrijdag zijn wij, van de Gomarus Scholengemeenschap, ook een uur niet naar de les geweest om te protesteren. Daarna was het voorbij. Aan de ene kant moet je wel blij zijn dat je naar school kunt gaan, maar met zo veel uren heb ik er weinig zin in.”
Hanna Hoegee (15), Vianen
Geef jij ook graag je mening? Mail naar achterkrant@refdag.nl.
Zie ook:
Samen demonstreren voor de kick
Refoscholen redelijk rustig
Er zijn nog geen reacties geplaatst.