Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Jan (18) leert vissen op Urker familieschip

Agent, verpleegster, docent, econoom of toch liever musicus? Help, wat moet ik worden? Magneet laat in een serie stagiairs aan het woord. Voldoet het werk aan de verwachtingen? Of maakt de kennismaking met de praktijk juist duidelijk dat dit beroep toch de verkeerde keuze was? Deze week deel 8. Jan van den Berg (18) uit Urk loopt stage op een viskotter.

Opleiding: „De visserijschool in Urk. Als vooropleiding heb ik het vmbo-kader gedaan. Op de visserijschool leer je de motoren van een schip te bedienen, werken in de machinekamer, navigeren en de radio bedienen. Er zit ongeveer twaalf man in mijn klas.”

Werkzaamheden: „Op maandagmorgen vertrekken we rond zes uur uit Urk. Op een schip werken gemiddeld zes mensen. Als we op onze stek aankomen, bijvoorbeeld op de Noordzee, begint de visserij. Afhankelijk van de soort visserij moeten we de netten om de twee of de vier uur binnenhalen. Als we de netten geleegd hebben, gaan we meestal direct slapen. We vissen dag en nacht, dus elk uurtje slaap is meegenomen. Aan het einde van de week komen we terug in Urk. Daar brengen we het weekend door.”

Periode: „De opleiding aan de visserijschool duurt drie jaar. Het eerste jaar heb je volledig les. In de laatste twee jaar lopen we veertig weken stage, telkens in periodes van tien weken.”

Salaris: „Dat is bij iedere rederij verschillend. De een zit na veertig weken stage lopen op 10.000, de ander op 20.000 euro. Ik heb in dertig weken stage zo’n 22.000 euro verdiend. Ik loop stage op een familieboot: bijna mijn hele familie werkt er.”

Moeilijk: „De theorie van de studie is lastig. Het leren van de regels op zee bijvoorbeeld. Er komen elke dag nieuwe regels bij.”

Leuk: „Op zee ben je echt voor jezelf bezig. Hoe meer vis je vangt, hoe meer je verdient. Aan boord werk je in een ploeg. Als je een leuke bemanning hebt, is het gezellig.”

Nadelen: „Het is jammer dat we zo beperkt worden in het vissen. We zijn niet meer zo vrij als vroeger. Voorheen was het een sport wie aan het eind van de week het meest gevangen had. Nu moeten we ons ook houden aan allerlei regels en quota.”

Toekomst: „Eind dit jaar of begin volgend jaar ben ik klaar met mijn opleiding. Ik kan dan aan de slag op mijn stageschip. De meeste stagiairs komen daar terecht. Als jongen van 14 begin je daar al tijdens je vmbo-kader. Daardoor beland je uiteindelijk ook aan boord van dat schip.”

Zie ook: Dossier stage

Waar loop jij stage? Mail het naar magneet@refdag.nl.

Reacties (7)

leen
redacteur
Quote bericht
aantal posts:635

leukor j verdient eg veel zeg!!! kloop ook stage, kverdien nix!!
hvjOuuww
verslaggever
Quote bericht
aantal posts:1059

suc6 verder met je stage..~!!
 ....love....
giechelmeid12
journalist
Quote bericht
aantal posts:1565

sux7 er nog meeeeeeee
 sgat ik hou van je voor altijd!!!
pipje
bezorger
Quote bericht
aantal posts:6

leuk ik loop nog geen stage mar volgend jaar wel suc6 verder
IS
stagiair
Quote bericht
aantal posts:93

LAGGE!!
 WWW.MINIFOTOGRAAF.WEB-LOG.NL
WIL JE REAGEREN!!
annoniem12
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

ik loop geen stage meer,zo'n 500 man werkt voor mij.

en ik betaal ze $ 1000,- per minuut

 

ccvvrr
correspondent
Quote bericht
aantal posts:106

annoniem12
bezorger schreef op dinsdag 27 november 2007 - 16:56

ik loop geen stage meer,zo'n 500 man werkt voor mij.

en ik betaal ze $ 1000,- per minuut

 

?????????????wat is dit??????????
 ...Veel van onze tekortkomingen vloeien voort uit ongebruikte capaciteiten...