Vergezichten
Recept voor ”panellets”
In de regio waar ik woon, Catalunya, wordt op 1 november, Allerheiligen (voor iedereen een vrije dag), een speciaal koekje gegeten, ”panellets”. Ik zal het recept geven, het is gemakkelijk om te maken.
Ingrediënten: 500 g gemalen amandelen, 500 g suiker, 1 ei, pijnboompitten (of kokos of gehakte amandelen), 2 middelgrote aardappelen.
Bereiding: Kook de aardappelen in de schil met weinig water totdat ze gaar zijn. Giet ze af, schil en prak ze tot puree. Meng de amandelen en de suiker ondertussen in een schaal. Doe er de lauwe puree bij en kneed het geheel goed tot een samenhangend deeg. Klop het ei los en leg de pijnboompitten op een bord.
Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een pingpongbal. Rol ze door het losgeklopte ei en daarna door de pijnboompitten (of de kokos/gehakte amandelen). Leg de balletjes op een licht beboterde bakplaat. Verwarm de oven op 180 graden. Zet de bakplaat net iets boven de onderste richel en bak de balletjes zo’n tien minuten totdat ze lichtbruin zijn.
Bon profit!
Alice Coster (14), Spanje
Aardbeving
Bij de aardbeving die Peru in augustus heeft getroffen, zijn volgens de brandweercommandant zeker 510 doden en 1150 gewonden gevallen. De slachtoffers werden voornamelijk veroorzaakt door instortende huizen. „Onder het puin in de straten hebben we ook veel doden gevonden”, meldde de brandweerman.
In het binnenland is de schade weliswaar ook groot, maar daar zijn gelukkig niet zo veel slachtoffers te betreuren als in de steden Ica, Pisco en Chincha.
De burgemeester van Pisco deelde onlangs mee dat 70 procent van de gebouwen in zijn stad verwoest is. Kort na de aardbeving was de verslagenheid groot. In Pisco werden de doden in lange rijen op de straat gelegd om te worden weggehaald. Onder het puin van de kerk van San Clemente zijn lichamen van kerkgangers aangetroffen.
De zoekacties bleven gelukkig niet zonder resultaat. Na enkele dagen werden er onder de brokstukken nog overlevenden gevonden. De regering begon al snel een hulpactie via een luchtbrug. De meeste hulp was bestemd voor de genoemde kustplaatsen. Onze kerk, de Presbyteriaanse Kerk van Peru, begon een actie voor de dorpen die meer landinwaarts liggen. Ik heb begrepen dat er ook vanuit Nederland hulp geboden wordt. Wij Peruanen deden ook van alles. Er zijn inzamelingen gehouden en hulpgoederen getransporteerd.
We hopen dat er niet meer aardbevingen zullen volgen.
Merly Judith Diaz (16)
Reacties (2)
het-doet-pijn-als-je-verkering-uitgaat redacteur | donderdag 22 november 2007 - 14:34 | ![]() |
aantal posts:645 | interessant |