„Veroordeel homofiele jongere niet”
Ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlanders is homofiel. Dat blijkt uit cijfers van organisaties als Different en de homo-emancipatiebeweging. Hoe is het voor refojongeren en hun omgeving om te ontdekken dat ze homofiel zijn?
„Het is een vreselijke gewaarwording als je erachter komt dat je gevoelens hebt voor je eigen geslacht”, zegt A. De Korte, orthopedagoog bij Driestar educatief. „Pubers proberen het uit alle macht weg te dringen, want het kan niet, het mag niet en ze willen het niet. In zo’n periode moeten ze door een heel diep dal. Niemand mag er dan iets van weten, ook de hulpverlener niet.”
De Korte benadrukt dat niet iedereen die gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht homofiel is. „Verwarring over de seksuele gerichtheid is in de puberteit vrij normaal omdat jongeren nog in ontwikkeling zijn. Daardoor voelen ze zich wel eens een periode aangetrokken tot hetzelfde geslacht.”
Een aantal keer per jaar geeft hij zelf hulp aan homofiele jongeren. Zij zijn dan vaak al door het diepste dal heen, merkt hij. Ze hebben veel over hun geaardheid nagedacht en zoeken openheid omdat ze bijvoorbeeld worstelen met de wens een relatie aan te gaan.
Veel jongeren weten echt wel wat de Bijbel zegt over homoseksualiteit, maar zoeken -soms wanhopig- naar een mogelijkheid voor een relatie. „Heteroseksuele zonden zijn toch net zo erg als homoseksuele zonden”, vragen ze dan. Dat is zeker zo, maar je moet wel tegen je zondige begeerten vechten.”
„Veroordeel homofiele jongeren niet als ze aangeven later misschien een homoseksuele relatie te willen, maar probeer een gesprek aan te gaan”, adviseert De Korte. „In eerste instantie houd ik me bij zulke gesprekken verre van tips. Met dit soort worstelingen is het voor zo’n jongere vreselijk als ik hem ga overladen met dingen die hij toch al weet. Dat komt in de loop van de begeleiding wel aan de orde. Juist als ik open sta voor hun verhaal kan ik iets van mijn eigen gedachten daarover meegeven.
De orthopedagoog vindt het ontzettend moeilijk om homofiele jongeren enerzijds op de Bijbelse grenzen te wijzen en ze anderzijds begripvol tegemoet te komen. „Ik voel me daarin vaak tekortschieten. Veel andere begeerten staan meer op zichzelf, maar homofilie omvat het totale mens-zijn van jongeren. Dat maakt hen heel kwetsbaar.”
Ook al vindt De Korte het moeilijk, hij probeert de Bijbelse waarden telkens opnieuw bespreekbaar te maken. Zijn ervaring is dat jongeren dat ook graag willen. „Ik probeer ze erop te wijzen dat het aangaan van homoseksuele relaties in strijd is met Gods bedoelingen en dat het veel strijd zal kosten om tegen de begeerten te vechten. Toch vraagt de Heere dat. Het lijkt haast een onmogelijke eis, maar Hij reikt ook wapens aan: gebed en geloof. De strijd zal blijven, maar door het geloof mag je weten dat Jezus is voorgegaan in alle mogelijke strijd. En dat Hij de verliezer altijd weer opzoekt.”