Vergezichten
Rijke pa of goede cijfers
”Je kunt beter een rijke vader hebben dan een universiteitsdiploma”, luidt een oud Chinees gezegde. Dat geldt nog steeds, maar je kunt tegenwoordig ook stellen: om een universiteitsdiploma te krijgen, heb je een rijke pa nodig.
In ieder geval geldt dat voor leerlingen die niet zo geweldig goed kunnen studeren en toch graag een diploma van een bekende universiteit willen behalen. Bij mij op school zit een meisje dat niet zulke goede cijfers haalt, terwijl ze aan het eind van dit jaar toch naar een van de beste universiteiten in Peking gaat. Haar vader heeft namelijk 350.000 yuan betaald om zijn dochter toegelaten te krijgen. Omgerekend is dat 35.000 euro, voor Chinezen een enorm bedrag. Het gemiddelde inschrijfgeld bedraagt 2000 yuan. Dat is voor veel Chinezen al behoorlijk veel. Voor 350.000 yuan kun je in China een compleet huis kopen.
Ik zou zelf niet willen dat mijn ouders zo veel geld voor mij zouden neerleggen. Het zet je onder druk en bovendien vind ik het de omgekeerde wereld. Vanouds is de Chinese regel dat de kinderen voor de ouders zorgen zodra ze 18 jaar zijn. Ik zou dus juist geld aan mijn ouders willen geven, en niet dat zij enorme bedragen betalen voor een studie waar ik eigenlijk de kwaliteiten niet voor heb. Wat gewoon betekent dat ik dit jaar keihard ga studeren om op grond van goede cijfers tot de universiteit te worden toegelaten.
Xiaonan Li (16), China
Kinderarbeid
In India werken veel kinderen feitelijk als slaven. Sommige schattingen spreken van 60 miljoen kinderen. Toen ik acht jaar was, verloor ik mijn ouders en stuurde mijn familie mij naar een vreemde stad om te werken. Dat was zwaar, want ik was daar alleen en had geen vrienden. Mijn baas was niet goed voor me: ik werd geslagen en leed regelmatig honger. Het ergste was nog dat ik nooit werd betaald. Ik wilde heel graag stoppen met het werk en uit de stad vertrekken, maar had geen keuze. Er was niemand die me kon helpen.
Via een programma van World Vision is deze situatie gelukkig veranderd. Ik ga nu naar school en speel met vrienden. Deze verandering heeft me mijn waardigheid teruggegeven.
Mini (11), India
Bron: World Vision India