Vergezichten
Raadsels en verhalen
Hoi! Ik ben Timothy, ik ben veertien jaar en ik woon bij mijn oma. Toen ik nog jonger was, kon ik niet naar school. Gelukkig kan ik nu wel naar school en leer ik lezen en schrijven. Ik ben wel de oudste en de grootste van mijn klas. ’s Middags help ik mijn oma met werken op het land om ons van eten te voorzien. We verbouwen wat mais en bonen.
Rekenen vind ik het moeilijkste vak en taal het mooiste. Wat ik helemaal geweldig vind, zijn raadsels en verhalen. Dan zeg je: „Panali, panali…” Dat betekent: „Eens, lang geleden.” En als de toehoorders dan tijd hebben voor je verhaal, dan antwoorden zij: „Tile tonse.” Dat betekent: „Ja, wij nemen ons voor om geconcentreerd naar je verhaal te luisteren.” Ik probeer de verhalen die ik ’s morgens op school hoor te onthouden. Ik vertel ze dan ’s middags aan mijn oma als ik met haar op het land werk. Zij geniet daar ook van.
Timothy (14), Zambia
Feestdagen
In juni vieren we verschillende feesten. We beginnen met Vaderdag op 17 juni. Hoewel we die niet zo uitgebreid vieren als Moederdag, is het een belangrijke dag voor onze families.
Op 25 juni is het Lerarendag, waarop de leerlingen hun leerkrachten danken voor hun inzet en onderwijs. Elke school en elke klas moet speciale activiteiten organiseren om deze dag te vieren.
Op 30 juni houden we de Dag van het Leger. Dat is een vrije dag voor het hele volk. Er zijn dan soldatenoptochten door het belangrijkste deel van onze stad. De militairen dragen hun camouflagepakken en wapens en verven hun gezichten in dezelfde kleur als hun kleding. In de parade lopen ook leden van de marine en de luchtmacht mee.
Brayan Noriega (18), Guatemala
Opgroeien in Afrika (II)
Wanneer een kind in Afrika vijf jaar is geworden, is hij groot en moet zich gaan gedragen en de samenleving leren begrijpen. De ouders en de familie beginnen beslag te leggen op zijn bewegingsvrijheid. De verboden komen, zoals: „Je mag niet te veel vragen stellen aan ouderen!”
Wanneer het kind aparte dingen maakt, zegt men dat hij bovennatuurlijke krachten heeft en dat dit gevaarlijk is voor hem, omdat hij behekst is door een of ander persoon! Het kind moet gehoorzaam worden. Alles wat het doet, wordt door zijn ouders gecontroleerd. Het is in deze periode van de nieuwsgierigheid, van de energie, dat van alles wordt verboden. In het Westen noemt men deze periode de fase van de ontdekking, de leertijd van het leven. Op deze leeftijd is een Europees kind omgeven door speelgoed, praat open met zijn ouders, heeft alle gemakken onder handbereik…
Ook al heeft het aanvankelijk misschien minder vrijheid gehad dan het Afrikaanse kind, later haalt het Europese kind het Afrikaanse ongelooflijk snel in. Het Afrikaanse kind wordt geremd door de taboes en wetten van de maatschappij.
We kunnen denk ik gerust zeggen dat het verschil in ontwikkeling tussen het Europese en het Afrikaanse kind begint vanaf 5 jaar.
Adja Aminata Seck (15), Senegal