Op jacht naar meerlingen
Een half dozijn hummeltjes van vier jaar oud. In het plakboek van verzamelaar Bertine van Zandwijk (18) uit Herwijnen valt de foto van zes lachende meisjes al snel op. „Dit is echt bijzonder, want de kans op een zesling met uitsluitend meisjes is 1 op de 104 biljoen.”
Een stapel plakboeken, geboortekaartjes aan de muur en een rijtje boeken over meerlingen. De hobby van de eerstejaars student dierverzorging uit Herwijnen laat zich niet moeilijk raden. In de slaapkamer van de boerenhoeve zijn verschillende zaken over meerlingen te vinden.
Zo’n twee jaar geleden begon Bertine serieus met verzamelen. „Toen ik een jaar of twaalf was, spaarde ik al artikelen over meerlingen en plakte die in een schrift. Maar ik was toen niet gemotiveerd genoeg om hiermee door te gaan en heb het schrift weggekieperd.”
Haar moeder begon eigenlijk als eerste met verzamelen. „Zij kreeg destijds een doodgeboren tweeling. Ik kan me dat niet meer goed herinneren. ’k Was toen een jaar of twee. Mijn moeder spaarde in die tijd ook verschillende artikelen. Daaronder zat een paar berichten uit Amerika die over meerlingen ging. Een aantal kopietjes was snel gemaakt. Dat was het begin van mijn eerste plakboek.”
Daar bleef het niet bij. Ondertussen heeft Bertine twaalf plakboeken. Die staan grotendeels vol met artikelen, plaatjes, geboortekaartjes en advertenties. Ook is ze geabonneerd op het Meerlingen Magazine. „Daar staan veel verhalen van moeders met meerlingen in.” Als er in de supermarkt een tijdschrift over meerlingen ligt, is het in ”no time” Bertines eigendom.
Lef hebben
Al bladerend door haar plakboeken wijst Bertine een plaatje met een vijfling aan. „Dit vijftal is op natuurlijke wijze geboren. Dat komt niet vaak voor. En deze is ook bijzonder: een vierling bestaande uit twee eeneiige tweelingen.” Een andere bladzijde gaat uitsluitend over zeslingen. „Daar heb ik ook een geboortekaartje van”, zegt Bertine, terwijl ze naar een groot vel aan de muur wijst. Beide kanten zijn bedrukt met tekst en namen. Een zestal kost ruimte.
Bertines grote voorbeeld is Ans Visser. „Zij spaart ook alles over meerlingen. Ik heb haar via een artikel in het RD leren kennen.” Bertine mocht van de bergen artikelen van deze meesterverzamelaar kopietjes maken. Haar verzameling groeide zo gestaag. „Alleen mag ik wel net als Ans iets meer lef hebben. Als zij een tweeling op straat ziet, gaat ze er gelijk op af om een foto te maken. Dat doe ik niet zo snel.”
Twee vaders
Verschillende titels prijken op de boekenplank. ”Het Tweelingenboek”, ”De Boxtelse vijfling”, ”De Zwijgende Tweeling”. Ook het boek ”Kind van twee vaders” kreeg ze te pakken. Een waar gebeurd verhaal over een bijzondere tweeling: het ene kind zwart, het andere wit. Bertine: „Dat lijkt me echt erg. Die moeder ervoer veel onbegrip, terwijl het een medische fout was.”
Verschillende mensen kennen Bertine als verzamelaar. Ze heeft dan ook veel contact met moeders van tweelingen. „Zij wonen bij ons in het dorp en sparen gewoon met me mee. Ik liet aan hen mijn verzameling zien en zij vulden die met foto’s aan.” Soms brengt ze haar plakboeken naar de moeders of leent ze haar boeken uit. Eén tweeling uit Herwijnen komt regelmatig bij Bertine om het hoekje kijken.
Bertine is voorlopig niet van plan met verzamelen te stoppen. „Het eind is nog niet in zicht. Ik zou wel een keer naar een meerlingenbeurs willen. Daar kan ik veel informatie krijgen en spullen kopen. Helaas zijn deze beurzen vaak alleen op zondag open.”
Verzamelaar Ans Visser brengt in arme landen kleren bij arme moeders van meerlingen. Bertine, aarzelend: „Dat zou ik ook wel kunnen gaan doen. Dan doe ik iets wezenlijks voor meerlingen.”
Dit is het tweede deel in een korte serie over fanatieke verzamelaars.