Move uit Afghanistan! Of toch maar niet?
Binnen een paar dagen zijn twee Nederlandse militairen in Afghanistan gesneuveld. Het leger moet zich terugtrekken uit Uruzgan, luidt de stellling. Mariëlle en Hanneke reageren.
„Denk na over terugtrekken leger”
„Vrijdag is er een 20-jarige militair in Afghanistan omgekomen. Maandag een 44-jarige sergeant. Op zo’n moment vraag ik me echt af: is de missie van het Nederlandse leger in Uruzgan zinvol?
Ik kan me voorstellen dat actie van talibanstrijders reactie oproept van het Nederlandse leger. Andersom ook. De aanwezigheid van buitenlandse militairen zal bij de Afghaanse strijders agressie oproepen.
Ik vind een belangrijke voorwaarde voor het voltooien van de missie dat er genoeg oorlogsmiddelen zijn om de rust en stabiliteit in het oorlogsland te handhaven. Als ik bijvoorbeeld hoor dat er te weinig helikopters zijn voor het Hollandse leger, dan moet daar wat aan worden gedaan.
Ik heb veel respect voor de Nederlandse militairen die zich inzetten voor de vrede wereldwijd. Dat is moedig.
De veiligheid van onze manschappen vind ik erg belangrijk. Als deze op het spel staat, moet Nederland ernstig nadenken over terugtrekken van de troepen. Natuurlijk houdt een missie in dat je risico loopt en aan gevaar wordt blootgesteld. Maar nu er in korte tijd twee mensen zijn gesneuveld, vraag ik me sterk af of we de missie moeten verlengen.”
Mariëlle Freeke (17), Moerkapelle
„Soldaten moeten in Uruzgan blijven”
„Het Nederlandse leger moet zich absoluut niet terugtrekken uit Uruzgan. Ik zou niet weten waarom ze weg zouden moeten. Ze zijn begonnen met een missie en die moet in elk geval worden voltooid. De vrede moet worden hersteld en het land moet veilig worden gemaakt. Zolang aan deze opdracht niet is voldaan, hebben de Hollandse militairen in Uruzgan nog een taak.
Voordat de soldaten naar het buitenland vertrekken, weten ze dat ze moeten opereren in oorlogsgebied, dat er gevochten kan worden en dat er doden kunnen vallen. Ik denk dat de militairen genoeg training krijgen om te weten hoe ze moeten handelen in gevaarvolle situaties.
Als er daadwerkelijk mensen sneuvelen, is elke dode er natuurlijk een te veel. Maar toch weet je dat dit het risico is van een buitenlandse missie. Dan nog heb ik het idee dat er niet veel mensen zijn omgekomen tijdens deze missie. Dit hadden er nog veel meer kunnen zijn.
Als er doden vallen, kun je niet zomaar je biezen pakken en de missie voor gezien houden. Je moet verder. Je drijfveer om een land te herbouwen moet blijven en daarin moet je je verantwoordelijkheid nemen.”
Hanneke van Burg (15), Spui