Te waar om mooi te zijn
Hierboven staat het tegenovergestelde van een bekend spreekwoord. We zeggen nogal eens: dat is te mooi om waar te zijn. Bedoeld wordt dat iemand niet kan geloven dat zal gebeuren wat hij of zij zo graag wil.
Toch is wat ik hierboven schreef, ook het overdenken waard. Want de waarheid van ons menselijk bestaan is door de zonde zo mooi niet. Laat ik dit met een pijnlijk voorval proberen te verduidelijken.
Na een begrafenis kwam er eens iemand naar me toe om me te complimenteren met mijn -volgens die persoon- mooie toespraak. Ik voelde me daar heel ongelukkig over. „Wat hebt u mooi gesproken! Zelfs de mensen die er eigenlijk niets van moeten hebben en die nooit in de kerk komen, vonden het bijzonder mooi!” werd me gezegd.
Ongetwijfeld bedoelde die persoon het niet verkeerd. Wat kon hij ook weten van de gevoelens van een verwarde predikant die zo veel te stellen heeft met zijn zondige begeerte om lof te oogsten met de schoonheid van zijn (s)preken.
Het is ongetwijfeld een ergerlijke, zondige begeerte: eer voor jezelf willen verkrijgen in de heilige dienst waarin we anderen voorhouden hoe erg het is een eerrover Gods te zijn!
Na zo’n compliment voel ik me hoogst ongelukkig. Je probeert het Woord Gods bij een begrafenis zo te brengen dat ook zij die onbekend zijn met het Woord iets van de boodschap meenemen. Soms doe je het werk als een evangelist en span je je in om niet over de hoofden heen te spreken. Je wilt ze bereiken en probeert de aandacht te vangen, waarbij ik gebruik wat ik vroeger leerde tijdens mijn opleidingen. Alles moet dienen, maar waarvoor? Om de inhoud van de boodschap bij de mensen te brengen. Het gaat om de inhoud van die boodschap en niet om de verpakking!
Veel mensen vinden kennelijk het laatste belangrijker dan het eerste. De manier waarop de boodschap gebracht wordt, is dan belangrijker dan de inhoud.
Toen ik als godsdienstdocent in het middelbaar onderwijs daarover eens sprak met de leerlingen, gebruikte ik het voorbeeld van een van mijn kinderen die net jarig geweest was. Staande in de box werd het cadeau uitgepakt. Vervolgens werd het weggeworpen en ging mijn zoontje met het papier zitten spelen. De les was dat veel mensen dat ook doen als het om de Evangelieboodschap gaat.
Daarna gaf ik een voorbeeld van een allochtone werknemer van het ministerie van Onderwijs die in de examenklas in gebrekkig Nederlands kwam vertellen dat de kandidaten dat jaar hun diploma zonder examen kregen uitgereikt. Een fijne boodschap voor examenkandidaten! Als dat stotterend of stilistisch gebrekkig wordt verteld, zeg je dan dat die man wel op kan schieten en weg moet gaan, of vraag je: Zeg het nog eens? Is de inhoud van de boodschap niet vele malen belangrijker dan de vorm waarin ze gebracht wordt?
Al mogen we ons inspannen om de boodschap zo goed mogelijk te vertolken, toch blijft de inhoud duizendmaal keer belangrijker dan de vorm. En hoe mooi de vorm ook zijn mag, de inhoud is niet zo vleiend voor ons mensen. Die is te waar om mooi te zijn.
Gaat het om de schoonheid van Christus, dan vallen alle mooie woorden in het niet. Als de kracht van die prediking in de voordracht gezocht wordt, verduistert de schoonheid van de woorden soms meer dan dat ze bijlicht. De Heere geve ons genade om liever waar dan mooi te spreken.
Goes, ds. C. J. Meeuse