Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Vol energie de dag in door kopje koffie

    Jaarlijks drinken Nederlanders circa 142 liter koffie, dat zijn 3 kopjes koffie per dag. Uit een deze week gepresenteerd onderzoek blijkt dat koffie veel invloed heeft op de mentale gezondheid. Reden om even iets dieper in de koffie te duiken.


    Koffie is een populaire drank. Met drie kopjes per dag (7 kilo per jaar) is koffie de meest gedronken drank in Nederland. Nederland neemt hiermee de zevende plaats in op de wereldranglijst. Alleen in Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland wordt meer koffie gedronken.

    De Arabieren waren de eerste koffiedrinkers. De manier van schrijven en de klank van de woorden die voor koffie worden gebruikt, zijn terug te voeren op het Arabische qahwa (uitgesproken kawé). Dat betekent zo veel als ”het opwindende”.

    Cafeïne
    - Cafeïne komt niet alleen voor in koffie, maar ook in thee, coladranken en cacao. Cafeïne zorgt ervoor dat we ons na een kop koffie beter kunnen concentreren en alerter zijn. Een kop koffie van gewone filterkoffie bevat ongeveer 80 milligram cafeïne per kop. Ter vergelijking: een kopje thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een glas cola 18 milligram. De cafeïne heeft een licht stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. In de loop van de avond ervaren sommige mensen dat als hinderlijk. De een is daar wel gevoelig voor, de ander helemaal niet. Het stimulerende effect van cafeïne verdwijnt vanzelf weer. Als je er wél gevoelig voor bent, kan een kop koffie ’s avonds soms voor slapeloosheid zorgen. Om toch te kunnen genieten van de koffie, is cafeïnevrije koffie de oplossing.

    - Wie een kop koffie drinkt, ervaart na ongeveer een halfuur een verkwikkend effect van cafeïne. Een kopje koffie maakt alerter, energieker en zorgt voor een beter concentratievermogen. Na gemiddeld 4,9 uur is de helft van alle cafeïne die is opgenomen in het bloed afgebroken door de lever of uitgescheiden via de urine. Bij rokers gaat dat proces twee maal zo snel.

    - Cafeïne draagt bij aan het verlagen van de kans op het ontstaan (of de ontwikkeling) van de ziekte van Alzheimer. Cafeïne heeft mogelijk een beschermende werking. Het kortetermijngeheugen is gebaat bij koffie.

    - Let op: Koffiedrinken kan verslavend werken. Als je besluit minder koffie te drinken, kunnen hoofdpijnklachten optreden.

    Bron: www.koffiethee.nl. en www.koffieengezondheid.nl.

    Reacties (2)

    Maarten-Versteeg
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:47

    ik zeg altijd maar zo: Een dag geen koffie op, is het spreekwoordelijke, een dag niet geleefd
    rineke
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:19

    dit is een nadeel van werken in de thuiszorg: koffie!!!