Minicamera belangrijkste deel in satelliet van Bart
Zo groot als een frisdrankblikje is de satelliet die Bart Brakel (17) uit Den Hoorn en vijf van zijn klasgenoten de afgelopen maanden bouwden. Vrijdagochtend werd de kunstmaan met een raket gelanceerd op legerbasis ’t Harde.
Via zijn school, het Stanislascollege in Delft, kwamen Bart en zijn teamgenoten in aanraking met het project Cansat, georganiseerd door de Technische Universiteit Delft (TU Delft). „Wij waren direct enthousiast. Zo’n project waarbij je een satelliet mag bouwen is leuk en we mogen het gebruiken als profielwerkstuk.”
Tijdens een voorlichtingsdag op de TU hoorden de scholieren waaraan hun satelliet moest voldoen. „Hij mocht niet groter zijn dan een frisdrankblikje en moest ten minste drie metingen verrichten tijdens de landing. Sowieso de buitentemperatuur en de luchtdruk en nog een meting die we zelf hebben bedacht.”
Het team kreeg een frame, parachute en onderdelen voor de temperatuur- en luchtdrukmeting. „Ook hebben we van de TU 500 euro gekregen voor de onderdelen voor de derde meting. We hebben een minicamera in de VS gekocht. Die hebben we in de satelliet gemonteerd. De camera, 2,5 centimeter groot, filmt tijdens de daling. De livebeelden zijn te zien op een beeldscherm.”
In totaal hebben de teamgenoten zestig tot zeventig uur in het project gestoken. Bart heeft er geen spijt van. „Het was onwijs gaaf om te doen en ik heb veel geleerd. We liepen tijdens de bouw tegen onverwachte dingen aan die we zelf moesten oplossen. Bijvoorbeeld: het frame dat wij bouwden was anders dan het standaardframe, daardoor pasten bepaalde stekkertjes niet en moesten we die aanpassen.”
De satelliet ging vandaag de lucht in. „Studenten van de TU hebben drie raketten gebouwd die per keer twee satellieten omhoogbrengen. Op 1 kilometer hoogte worden die eruit gegooid. Dan beginnen de metingen van onze satelliet. De proef heeft plaats op de legerbasis omdat we daar de ruimte hebben.”
Tijdens de lancering is het volgens Bart het belangrijkst dat de parachute zich opent. „Maar dat zal wel goed gaan, we hebben eenzelfde model ruim veertig keer van een flat gegooid.”
Doel van het project is scholieren interesseren voor techniek. Of dat bij Bart is gelukt? „Ik oriënteer me nog op een vervolgstudie, techniek is zeker een optie.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.