Brommen in een mobiel aan regels gebonden
Europa telt 300.000 brommobielen. De miniautootjes worden steeds populairder, ook in Nederland. Inmiddels rijden er ongeveer 10.000 rond in ons land. In de voertuigjes passen twee personen plus bagage.
De aanschafprijzen van brommobielen zijn fors. Daar staat tegenover dat ze zuinig in het gebruik zijn. Gemiddeld rijden de voertuigen zo’n 1 op 30 (diesel). Bezitters betalen geen motorrijtuigenbelasting. Jongeren maken handig gebruik van het feit dat de voertuigjes voor de wet brommers zijn. De regels op een rijtje.
- De maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur, behalve waar een lagere maximumsnelheid geldt.
- De brommobiel mag niet op autowegen en autosnelwegen komen. Ook geldt er een verbod voor wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Deze zijn te herkennen aan een verkeersbord: een rond wit bord met rode rand waarin in zwart de symbolen voor trekker, bromfiets en fiets zijn afgebeeld.
- Bestuurders van brommobielen moeten zich aan de regels voor personenauto’s houden.
- bestuurder moet gebruikmaken van de rijbaan. Op een fietspad rijden is verboden.
- Een bestuurder van een brommobiel mag zijn voertuig niet op de stoep parkeren. De brommobiel moet worden geparkeerd op de rijbaan of in een parkeervak.
- Op de achterkant van het voertuig moet een rond wit bord met rode rand zitten waarin met zwarte letters het getal 45 is aangegeven.
- Bestuurders van brommobielen moeten een gordel dragen, als deze aanwezig is. Als dat niet het geval is, geldt er geen gordelplicht. Cabrio’s vormen een uitzondering. Als daarin geen gordels zitten, moeten de inzittenden een helm dragen.
- De bestuurder van een brommobiel moet een bromfietscertificaat of een rijbewijs hebben.
- De brommobiel moet verzekerd zijn tegen de gevolgen van wettlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt schade die (on)opzettelijk met een brommobiel aan anderen wordt toegebracht.
- Op de achterzijde van een brommobiel moet een bromfietskenteken zitten.
- Wie ontzegging heeft van de rijbevoegdheid, bijvoorbeeld vanwege een veroordeling, mag geen brommobiel besturen.
Bronnen: www.verkeerenwaterstaat.nl, www.rdw.nl en www.politie.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.